Nagehan Alçı

Nagehan Alçı

nagehan.alci@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

CENEVRE
Türkiye birçok koldan terörle mücadele ediyor. PKK her gün saldırıyor ve TSK her gün örgütü çökertmek için vurmaya devam ediyor. Maalesef 7 Haziran seçimlerinin hemen akabinde yeniden saldırmaya başlayan PKK bir anda barış masasının dağılmasına yol açtı, FETÖ’nün Emniyet içindeki uzantılarıyla bu süreci nasıl sabote ettiğini gördük ve hikâyenin gerisinin bu gün hâlâ içinde yaşıyoruz.
Halbuki çok uzun değil, bundan 1.5 sene öncesine kadar çözüm süreci başarıyla sonuçlanacak diye bekliyorduk. Güneydoğu’da uzun yıllar sonra gülen yüzler vardı, güvenliğin ve sükûnetin getirdiği özgüven vardı... Bu gün çözüm süreci fikrini dahi karalamaya çalışanlara kulak asmayın, o süreç istismar edilmese çok doğru bir süreçti, tünelin ucunda ışık görünüyordu.
Peki ya şimdi, yaşanmış onca felaket, kaybettiğimiz onca can varken nerede duruyoruz? Artık arayacak bir ışık, hatta o ışığa çıkaracak bir tünel de kalmadı mı?
Cuma akşamından beri, uzun yıllardır dünyanın farklı bölgelerindeki çatışmaları inceleyen DPİ’ın düzenlediği bir toplantı için Cenevre’nin yakınlarında dünyadan izole bir binaya kapandık ve bu soruların cevaplarını bulmak için yaşanmış örnekleri dinliyoruz. Kuzey İrlanda barışının detaylarında bize hem benzerlikler hem de farklılıklar buluyoruz. Henüz geçen ay FARC ile barış anlaşmasına imza atan ama referandumda kamuoyunun desteğini alamayan Kolombiya hükümetinin serüveni üzerine gözlemlere kulak veriyoruz.
Maalesef sık sık Türkiye’de yaşanan problemlerin yalnızca bizim başımıza geldiği duygusuna kapılmaya meyilliyiz. FETÖ bu kategoriye giren bir örnek, hakikaten dünyada onunla kıyaslanacak bir gizli örgütlenme örneği bulmak zor ama PKK terörü, sebepleri ve barış arayışlarında başka örneklerden feyz almak mümkün. Elbette Türkiye’nin kendine özgü koşulları ve dinamikleri var ancak yine de bu gün geldiğimiz noktada hâlâ umut olduğunu Kuzey İrlanda ve Kolombiya örneklerine bakarak söylemek mümkün.
Cenevre’de aldığım izlenim sorunların en karmaşık göründüğü noktada bile barışa inanmayı sürdürmenin başarıda en önemli kilit olması. Peki ama nasıl? Belfast-Londra arasında barış görüşmeleri sırasında neler yaşanmıştı? Orada hükümet-medya ilişkileri nasıldı? Kolombiya’da sonuç hangi taktiklerle alındı? Bu soruların cevaplarını salı günü anlatacağım...