Dünyanın ünlü şirketlerinden Alman Siemens denizaşırı ülkelerde ihaleler almak amacıyla 2 milyar dolar rüşvet dağıttığını itiraf etti.
Rüşvet olayı hem Siemens bünyesinde hem de Alman savcılar tarafından araştırılıyor.
Güvenilir kaynaklardan aldığım bilgiye göre, savcıların hazırladığı belgelerde Türkiye’nin de adı geçiyor. Ama ne bağlamda olduğunu, hangi şahısların ve şirketlerin adının geçtiğini henüz öğrenemedim. Bu belgelere gelecek hafta ulaşmayı umuyorum.
İhale almak için rüşvet dağıttıysa, Siemens’in Türkiye’de rüşvet vermiş olması muhtemeldir.
Almanya yardıma hazır
Siemens, Osmanlı zamanından beri ülkemizde faaliyet göstermekte. Birkaç sene önce Türkiye temsilcisi bana “ihtilal ve ekonomik kriz zamanları dahil” Türkiye’de Siemens’in hiç zarar etmediğini söylemişti.
Sualim şu?
AKP Hükümeti, Siemens’in Türkiye’de rüşvet verip vermediğini, verdiyse kimlere verdiğini ortaya çıkartmak için kovuşturma başlatacak mı?
Almanya böyle bir kovuşturma açılması halinde ellerindeki delilleri vermeye hazır.
Bilgi isteyen olmadı
Almanya Büyükelçiliği’nden öğrendiğime göre, Adalet veya İçişleri Bakanlığı bu konuda soruşturma açarsa Almanya elinden gelen yardımı yapacak.
“Eğer bilgi varsa, verilir,” dedi adının açıklanmasıni istemeyen bir diplomat. “Bu şekilde karşılıklı yardımlaşmalar her zaman oluyor. Koşul İçişleri veya Adalet Bakanlığı tarafından soruşturma açılması ve bilgi için resmi başvuruda bulunulmasıdır.”
Siemens’in Türkiye merkezinden öğrendiğime göre şu ana kadar kimse şirketten bilgi istemedi. Bir Siemens yetkilisi “Herhangi bir yasal soruşurma ve iddia elimize ulaşmadı” dedi.
Siemens, Yunanistan’da da bazı politikacılara rüşvet vermekle suçlanıyor.
İki senelik bir kovuşturma sonunda savcılar, 170 yaşındaki Alman şirketi Yunanistan’ın en büyük telekom şirketi olan OTE’ye makine ve ekipman satmak ve 2004 Olimiyatları’na güvenlik sistemi sağlamak için rüşvet vermekle suçladı.
Yunanistan’ın saygın gazetelerinden Simerini, Siemens’in 1998 ile 2005 arasında ülkenin en büyük siyasi partilerine 12 milyon euro tahsis ettiğini yazdı.
Kendi pisliğimiz ne olacak?
Yunanistan Başbakanı Konstantin Karamanlis savcı kovuşturmasını tamamlar tamamlamaz konuyla ilgili Meclis araştırması açacağını söyledi.
Siemens’in Türkiye’de de rüşvet dağıttığına ilişkin belgelerin gün ışığına çıkması halinde, bakalım AKP Hükümeti, Karamanlis’in açtığı yoldan gidebilecek mi?
Siemens rüşvet suçunu üstlendi, pisliği açığa çıkartıp ismini temizlemeğe uğraşıyor. CEO dahil birçok yönetici işten çıkarıldı. Sistemi ahlaksızlığa karşı takviye etmek amacıyla dış uzmanlar ve murakıplar tutuldu. 11 eski üst düzey yönetici hakkında tazminat davası açılacak.
O onların sorunu. Biz kendi pisliğimizi temizleyebilecek miyiz. Yoksa devam mı?