Metin Münir

Metin Münir

mmunir@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Şekerbank pazar gecesi yattığında Kazak bir bankayla ortaktı. Pazartesi uyandığında ortak olarak Kazak hükümetini buldu.
Birkaç gün sonra yatağa girdiğinde de orada da Rus devletini bulabilir.
Bu değişikliklerin nedeni Şekerbank’ın ortağı ve Kazakistan’ın en büyük bankası olan Turan Alem Bank’a (BTA) Kazak hükümetinin el koymuş olmasıdır.
Kazak hükümeti el koyma işini devlet yatırım fonu Samruk-Kazyna marifetiyle yaptı. Samruk-Kazyna BTA hisselerini satmak için Sberbank adlı Rus devlet bankası ve başka stratejik yatırımcılarla müzakere halinde olduğunu söyledi.
Yüzde 58’i Rus Merkez Bankası’na ait olan Sberbank, Rusya’nın en büyük bankasıdır. Rusların Türkiye’de ticari faaliyetlerini artırma politkası güttükleri düşünülecek olursa Şekerbank ortaklığı Sberbank için BTA’nın çekiciliğini artıran bir unsur olacaktır.
Kredinin bol ve ucuz olduğu dönemde aşırı borçlanan Kazak bankaları uzun zamandan beri sallantıdaydı. ABD’de konut kredilerinin geri ödenmemesiyle patlak veren krize Kazak bankaları 45 milyar dolar borçla yakalandı. Borcun 11 milyarının vadesi bu yıl doluyor.
Kazak hükümeti “tasarruf sahiplerinin ve alacaklıların çıkarlarını ve bankanın ve bankacılık sisteminin istikrarını korumak için” BTA’ya müdahale “kaçınılmazdı” dedi.

Yöneticilere dava açılacak
Geçtiğimiz cumartesi günü yetkililer BTA ana hissedarlarına bankaya el konduğunu bildirdi. Bankanın ana hissedarı ve yönetim kurulu başkanı Mukhtar Ablyazov’un işine son verildi. Ablyazov ve diğer bazı banka yöneticiler hakkında yasaları çiğnemiş oldukları için dava açılacak.
Hafızası güçlü okurlar Ablyazov’un Petkim’i özelleştirmeden almasına ramak kaldığını hatırlayacaklardır.
Tükenmişliğin eşine gelen bir ortağı elediği için Şekerbank açısından el konma operasyonu hayırlı bir gelişme olarak değerlendirilebilir.
Nitekim, “Bakış açımız pozitif” diye konuştu derecelendirme kuruluşunun Türkiye temsilcisi. “Kazak devleti gerekirse bankayı daha rahat destekler. Rahatladık.”
Konuştuğum bir Şekerbank Yönetim Kurulu üyesi, “Bize resmen bildirilen bir şey yok” dedi. “Şu ana kadar Şekerbank’ı etkileyecek diye bir konu yok. Devletin BTA’ya el koymasına ve bir başkasına satmasına bizim diyeceğimiz bir şey olamaz. Ama eğer sadece Şekerbank hisselerini bir üçüncü kuruma satmaya kalkarlarsa bizim ön alım hakkımız doğar.”
Şekerbank’ın yaklaşık yüzde 34’ü 2006’da 260 milyon dolara BTA Menkul Kıymetler’e satılmıştı. Geriye kalan hisselerin yüzde 34’ü Şeker Bank Personeli Munzam Sosyal Güvenlik ve Yardımlaşma Sandığına ait olup yüzde 32’si halkın elindedir.
Haber, Şekerbank hisselerini kayda değer oranda etkilemedi.