Metin Münir

Metin Münir

mmunir@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Amerikan Merkez Bankası Meksika, Brezilya, Güney Kore ve Singapur’a 30’ar milyar dolar borç veriyor.
Kredi, evrensel finans krizinin evrensel bir ekonomik çöküşe dönüşmesini önlemek için büyük kalkınmakta olan ekonomileri desteklemeyi amaçlıyor.
Neden Türkiye yok bu listede?
Dün bu soruyu bir diplomatik kaynağa sorduğumda, “FED (yani Amerikan Merkez Bankası Federal Reserve) bu kolaylığı bu ülke merkez bankalarının talebi üzerine sağladı. Türk Merkez Bankası’ndan böyle bir talep gelmedi” dedi.
FED’in davranışı, krizin kalkınmakta olan ülkelerin kapılarını çalmaya başladığını haber veriyor. Meksika, Brezilya, Güney Kore ve Singapur’a meblağlar swap, yani değiş tokuş, şeklinde aktarılacak. FED onlara dolar verecek, onlar FED’e kendi paralarını verecekler. Karşılıklı faiz ödenecek.
Aslında bizim de bu kervanda olmamız iyi olurdu. Merkez Bankası başkanının dediği gibi Türkiye’nin bugün dövize ihtiyacı olmayabilir. Ama bu paranın yedekte durması ekonomiye büyük güven verirdi. Krediye IMF’den borçlanılan paralar gibi ağır sayılabilecek koşulların iliştirilmemesi de ek bir yarar.
Dün konuştuğum bir bankacının sözleriyle, “Merkez Bankası’nın bu sürünün içine bizi de sokmasında fayda var. İhtiyacı var veya yok, yapmaması doğru değil. Yarın ihtiyacın olursa bir günde çıkmıyor bu işler. Ayrıca, bu parayı kullanırsan maliyeti var. İhtiyacın kadar kullanırsın. Bu sana büyük güç verir.”
Türkiye FED’e başvurmadığı için bu kolaylıktan faydalanamıyor. Başvursaydı alır mıydı dersiniz?

Bir talebimiz yok
Bence alamazdı. FED, sallantıdaki, kalkınmakta olan birçok ülke arasından bu dördünü seçti çünkü ekonomilerinin ehil ellerde yürütüldüğünü düşünüyor. Onları dünya ekonomisi için önemli sayıyor. Ayrıca, bu seçimiyle geriye kalan ülkeleri zımnen Uluslararası Para Fonu IMF’ye havale ediyor. Onlar ihtiyaçlarını IMF’den karşılayacaklar. IMF’nin koşullarına boyun eğdikten sonra.
Anladığım kadarıyla, bizim IMF’den de bir talebimiz yok bugüne kadar.
“Herhangi bir program talebinde bulunmadı Türkiye” dedi diplomatik kaynağım.
Bu arada, NTV’nin haber verdiğine göre, ilk kez T.C. Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı TOKİ’yi ziyaret eden IMF heyeti, finansmanda bir sorun olup olmadığını ve konut alıcılarının borçlarını ödeyip ödemediğini sormuş. TOKİ Başkanı Bayraktar, IMF yetkililerine “Gelelim, size yardımcı olalım” şeklinde cevap vermiş.
Her şeyi açıklıyor değil mi?
Son ağlayan iyi ağlar.