Kısa bir süre önce meydana gelen birkaç gelişme Akbank’ın piyasa fiyatını olumsuz etkiledi ve zihinleri bulandırdı.
Bu gelişmelerden ilki Sabancı soyadını taşıyan bir grup işadamı ve kadınının ellerindeki Akbank hisselerini satmak arzusunda olduklarını İstanbul Kıymetler Borsası’na bildirmeleridir.
Sakıp Sabancı’nın ölümünden sonra aile bölündü. Bir grup yönetimi ele geçirdi. İkinci bir grup, ki bunlar azınlıktadır, ayrıldı. Akbank hisselerini satışa çıkaran bunlardır.
İkinci gelişme, buna bağlı olarak bazı basın yorumcularının kaleminden yayılan spekülatif haberlerdir.
Kargaşanın başladığı nokta
Üçüncüsü, Akbank’ın stratejik ortağı olan Citigroup’un mali durumun zayıflamaya devam etmesidir. Bundan hareketle bazı yorumcular Citigroup’un, bütçesindeki gediği kapatmak amacıyla, Akbank’taki hisselerini satacağı veya, bankanın yönetimini ele geçirmek amacıyla, Sabancı Holding’in elinde kalan hisselerin tamamını satın alma “opsiyonunu” kullanacağını yazdılar.
Kargaşa bu noktada başladı. Ben de kargaşayı bertaraf etmeye bu noktadan başlamak istiyorum:
Citigroup’un, Sabancı Holding’in elinde kalan Akbank hisselerin tamamını veya bir bölümünü satın alma opsiyonu yoktur.
Bu dönemde kim hisse satar?
Akbank İstanbul’da, Citigroup New York’ta halka açıktır. Hissedarlık sözleşmesinde bu kadar önemli madde olsaydı bunun gizli tutulması mümkün değildi. Çünkü opsiyon, yani bazı gazetelerin yazdığı gibi, Citigroup’un istediği bir anda daha önce belirlenmiş bir fiyattan Sabancı Holding’in elinde bulunan Akbank hisselerini satın alma hakkı, hisse senedini etkileyecek bir unsurdur.
“Olsa taraflar bunu açıklamak zorunda” diye konuştu Akbank’tan üst düzey bir kaynak. “Çünkü, önemli sonuç doğurucu hükümlerinin muhakkak açıklanması lazım. Böyle bir şey açıklanmadı çünkü böyle bir şey yok.”
Ayrıca bilmekte yarar var: Türkiye’de bu gibi konular her zaman ince elenip sık dokunmuyor olabilir. Ama New York’ta adamı hapse atarlar.
Böyle bir şey yoksa ne var?
Right of first refusal, yani “teklifi ilk reddetme rüçhaniyeti” var. Ortaklar birbirlerine bu hakkı Ocak 2007’de Citigroup Akbank’ın yüzde 20 hissesini 3.1 milyar dolara satın aldığında tanıdılar. Taraflardan herhangi biri elindeki hisseleri satmaya karar verirse öncelikle karşı taraftan teklif alma durumunda.
Diğer bir anlatımla, eğer bir gün Citi elindeki yüzde 20 hisseyi satmak isterse bunu başkalarının teklif ettiği en üst fiyattan Sabancı Holding’e “İstersen sen al” demek zorunda. Aynı hak Amerikalılarda da var.
Ama bu günlerde kim hisse satar? Akbank’ın daha mutlu günlerde piyasa değeri 26 milyar dolardı. Citi’ye hisseler satıldığında 16 milyar dolar. Bu günlerde ise 6.5 milyar dolar.