Bir varmış, bir yokmuş. Bir İsviçre’cik varmış. Amerika Birleşik Devletleri’nden Fildişi Kıyısı’na, zenginler paracıklarını İsviçre bankacıklarında tutarlarmış. Çünkü çok güvenli ve ketummuşlar. Bu bankaların en büyüğü UBS’miş. Geçtiğimiz yılın ortalarında UBS’teki yabancı hesaplarında 733 milyar İsviçre frangı varmış.
Bu UBS’çiğin son aylarda başı dertte. Dünyanın en acımasız vergi idaresine sahip olan ABD, onu vergi kaçıran Amerikan vatandaşlarına yardımcı olmakla suçluyor. Vergiden kaçırdıkları paraları numaralı hesaplarda gizleyerek.
UBS, Erdoğan gibi cesur olmadığı için başlamış titremeye. Suçu kısmen kabullenerek Amerika’ya 780 milyon dolar ceza ödemiş ve 300 civarında Amerikalının hesaplarının ayrıntılarını teslim etmiş.
Amerika doyar mı? Dayatmış. “Sende 52.000 Amerikalının hesabı var. Hepsini isterim” demiş.
Yurtdışına para yatırmak
İsviçre ne yapsın? Bankalarının, hatta ülkenin, zenginliği yabancı zenginciklerin servetlerinin park yeri olmasına bağlı. Yasalarına göre geçerli adli kovuşturmaya tabi tutulmamış müşterilerinin hesaplarını açıklaması yasak. Açıklarsa zenginler paralarını çekecek. Ayak diretirse... Irak’ın başına gelenler belli.
İsviçre ne yapacağını düşünedursun, bir soralım: “Bizim zenginciklerin İsviçre bankalarında 60 ile 100 milyar dolar paracıkları varmış. Hükümet neden bu hesapları istemiyor?”
Cevap çok açık: Çünkü Amerikalıya yasak olan Türke serbesttir. Türklerin dünyanın herhangi bir yabancı bankasında para bulundurmaları tamamen serbesttir.
Bizim mevzuatçığımıza göre bir Türk, paracığını herhangi bir makamdan izin almadan yurtdışına transfer edebilir.
Sadece, yapılan transfer 50.000 dolardan fazla ise ilgili banka tarafından Merkez Bankası’na bildiriliyor.
Bu konuların piri olan Profesör Şükrü Kızılot’tan aldığım bilgiye göre, “Eğer bir Türk İsviçre’deki hesabına, örneğin, bir milyon dolar göndermiş ise ‘sen bu parayı nereden buldun, kaynağı nedir, vergisini ödedin mi?’ diye sormak mümkün değil. Kanun var. 2003 tarihli yasa.”
Çağdaş ülkelerde durum ne?
Bir Türkün yurt içinde veya dışında elde ettiği faiz geliri vergiye tabidir. Ama kimse İsviçre veya herhangi başka bir ülkedeki hesabından faiz alan bir Türke “Neden vergiciğini ödemezsin hocam” diye sormaz.
“Çağdaş ülkelerde böyle bir olay yok” diyor Kızılot.
Neden bütün uygar ülkelerde yasak veya kısıtlı olan bir faaliyet bizde serbest? Hatta serbest olması için yasa geçirildi?
Çünküüüü, bu konuda uzman olan başka bir kardeşimin anlatımıyla, “Kendilerinin de vardır, altyapı hazırlamışlardır.”
Yani? Yani paralarına güvenli yer arayan sadece ticaretten veya karanlık işler çevirmekten zengin olanlar değil. Hazine talanından milyarlar kaldıran politikacılar ve bürokratlar da var. Ve istedikleri yasayı geçirmek bunların elinde.
2003’te iktidarda kendisine Ak Parti densin isteyen AKP vardı.
Tatlı, temiz, semiz AKP’cik.