Dünyada 4.500 kişinin ölümüne neden olan domuz gribiyle mücadele çerçevesinde başlayacak aşı kampanyasında öncelik hamileler, sağlık personeli ve 6 ay ile 3 yaş arası küçüklerin olacak. Yumurtaya karşı şiddetli alerjisi olanların aşı olmaları sakıncalı
Türkiye domuz gribiyle ilgili yalan yanlış ve ürkütücü haberlerle çalkalanıyor. Hükümet, birçok konuda olduğu gibi, halkı aydınlatmada yetersiz. Sağlık Bakanlığı’nın internet sitesindeki domuz gribi bilgileri eski ve geçersiz. İşte bir örnek:
Soru: “Domuz gribinden kendimi nasıl koruyabilirim?”
Cevap: “Halen domuz gribinden koruyucu bir aşı bulunmamaktadır.”
Ve bakanlığın tavsiyesi:
“Domuz gribine yakalanırsanız, belirtilerin başlamasından 7 gün sonrasına ya da belirtilerinizin tamamen geçmesinden bir gün sonrasına kadar evde istirahat ediniz.”
Oysa kapalı kapılar arkasında hummalı bir faaliyet var. Hükümet devasa bir aşı kampanyasına hazırlanıyor. Ama halk arasında ve internette bu kampanyaya sinsice zarar verebilecek yanlış bilgiler dolaşmaya devam ediyor.
İşte bunlardan bazıları:
- Domuz gribi laboratuvarlarda biyolojik silah olarak üretiliyor.
Yalan. Domuz gribi bildiğimiz gribin değişik bir cinsidir. Değişik olduğu için vücutlarımız ona karşı bağışıklık geliştirmedi. Bağışıklık sisteminin aşıyla takviye edilmesi gerekir.
- Domuz gribi aşısı da henüz geliştirilen ve içeriği açısından ölümcül tehlikeleri olan bir ürün.
Yanlış. Aşının yeni geliştirildiği doğru. Çünkü hastalık yeni. Bazı yan etkileri var ama bunlar başka aşılarda bulunanlardan fazla değil.
- Üç firma tarafından üretilen aşıların lisansı yok.
Yanlış. Domuz gribi aşısı üreten uluslararası firmaların lisans almadan aşı satmaları imkânsızdır. Hiçbir Avrupa Birliği ülkesi lisanssız aşı kullanamaz.
- ABD’nin bazı eyaletlerinde zorunlu aşılamaya karşı tepkiler artıyor.
Yalan. ABD’de aşı zorunlu değil. Bu aşamada, Türkiye dahil hiçbir ülkede zorunlu aşı yoktur.
- Bu aşılar yapıldığı takdirde Guillain-Barre Sendromu, Vaskülit Felç, Anafilaktik şok ve ölüme neden olabileceği duyuruluyor.
Yalan. Böyle olsaydı aşılar lisans alamazdı.
- Yan etkilerin ne olduğu hem üretici firmaların hem de ABD Sağlık Bakanlığı İngiliz sağlık kurumu NHS’in sitelerinde var.
NHS, domuz gribi aşısı denemelerinde Guillain-Barre Sendromu’na (bir tür felç) rastlanmadığını açıkladı.
Yan etkiler, birçok aşılarda karşılaşılması muhtemel olaylardandır.
Önemli olan bunların ne sıklıkla görüldüğüdür. Bunun için uzun vadeli bir gözlem verisine ihtiyaç vardır. Ancak dünya çapında bir salgın olması ve durumun ciddiyeti nedeniyle, bizimki dahil hükümetler bu tarzda bir gözlem çalışmasının sonuçlarını beklememeyi tercih ediyor.
Geçen yüzyılda 1918, 1957 ve 1968’de nezle salgınlarında milyonlarca kişinin ölmesi hükümetleri temkinli olmaya yöneltti.
- Dünya gribe karşı vitamin takviyesi ve geçmişte kullanılan ilaçlarla çözüm sunuyor.
Yalan. Batılı devletler arasında vitamin takviyesiyle soruna çözüm arayan yoktur.
Aşı olmaması veya beklemesi gerekenler
Yumurtaya karşı şiddetli, ölüm tehlikesi yaratabilecek alerjisi olanlar domuz gribi aşısı olmamalıdır.
Aynı uyarı, aşının ihtiva ettiği diğer maddelere alerjisi olanlar için de geçerlidir. Bu nedenle alerjisi olanlar aşının içeriğini öğrendikten sonra aşılanmalıdır.
Eğer herhangi bir şeye karşı alerjiniz varsa alerjinizin ne olduğunu aşıcıya söyleyin.
- Normal grip aşısına karşı hayatınızın tehlikeye girdiği bir alerji tepkisi verdinizse,
- Guillain Barre Sendromu olarak adlandırılan hastalıktan mustaripseniz,
Size aşı yapacak olan kişiye bildiriniz.
“Bunlar aşı olmamanız için bir neden sayılmayabilir ama sağlık personeli karar vermenize yardımcı olur” diyor ABD Sağlık Bakanlığı.
Kampanya ay sonunda başlayacak
Gerek ABD gerekse İngiliz yetkililer aşağıdaki kişilerin öncelikli olarak domuz gribi aşısı olmasını tavsiye ediyor. Bizde de bu ay sonunda veya en geç gelecek ayın başında başlayacak olan aşı kampanyasında da, birkaç ilave ile aynı öncelik uygulanacak.
- Hamile kadınlar. Çünkü onlar daha çok risk altındadır ve aşının aşılanamayan bebeklerine de koruma sağlama potansiyeli var.
- Altı aydan küçük bebeklerle yaşayanlar veya onlara bakanlar
veya sağlık hizmeti verenler. Çünkü bu çağdaki bebekler daha çok risk altındadır ve aşılanamazlar.
- Hastane gibi yerlerde çalışan sağlık personeli. Çünkü onlar bulaşıcı hastalıklara karşı daha fazla açıktırlar ve hastalıklarını zayıf bünyeli hastalarına geçirebilirler.
- Altı ay ile 24 yaş arasındaki kişiler. Çünkü bunların çoğu okulların kalabalık ortamlarındadır ve hastalığı kolaylıkla birbirlerine geçirebilirler.
- 25 ile 64 yaş arasında olup da kronik bir hastalıktan mustarip olan veya bağışıklık sistemi hastalık sonucu zayıflamış olanlar.
- 25-65 yaş aralığındakiler ile 65 ve daha üstü yaşlarda bulunanlara sıra aşı bollaşınca gelecek.
Ne zaman aşı olalım?“Tedarik edilir edilmez aşı olun” diyor ABD Sağlık Bakanlığı.
Çocuklar?“9 yaşına kadar çocuklar bir ay ara ile iki defa aşı olmalıdır. Daha büyük çocuklara bir doz yeter.”
HamilelerHamile kadınlar ve süt veren anneler aşı olabilir ve öncelikli olarak olmalıdır.
- YARIN -
Domuz gribi aşısının doğurabileceği sorunlar