Önce hatırlatalım:
Birleşmiş Milletler’in Kadın Birimi, kadınlara yönelik şiddete son kampanyalarının bu yılki temasını “siber şiddete dur” olarak belirleyince, 16 günlük aktivizmle söz konusu kampanyaya Milliyet de dâhil oldu. Toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanmasına destek veren küresel medya birliği Media Compact üyesi olarak.
25 Kasım Dünya Kadına Karşı Şiddetle Mücadele Günü’nden bu yana, bu devasa boyuttaki sorunu manşetlerimize taşıyoruz. İlk gün “Siber şiddete dur demek için bir ateş böceği yak” başlığıyla birinci sayfanın tamamını kampanyaya ayırdık. Haberimize yabancı kanalların da aralarında bulunduğu çok sayıda medya kuruluşu ilgi gösterirken, sosyal medyada en çok paylaşılan ve konuşulan manşet olması, sorunun önemini ortaya koymak bakımından ne kadar isabetli bir karar verdiğimizi de ortaya koydu.
Her kesimden destek yağdı
Siber şiddete maruz kalan ya da çevresinde bu soruna tanık olan çok sayıda sanatçı, akademisyen, hukukçu, aktivist, kadın örgütleri temsilcilerinin konuya ilişkin görüşlerine muhabirlerimiz Meltem Günay ve Çiğdem Yılmaz’ın başarılı gazeteciliği sayesinde hemen her gün yer verdik. Okurlarımızın desteğiyle de sürdürdüğümüz kampanya sadece gazetemizde değil, sosyal medyada da geniş yer buldu. Sibel Can, Işın Karaca, Tülin Şahin, Demet Akbağ, Özge Özberk, Belçim Bilgin, Ayla Çelik, Yağmur Tanrısevsin, Tuvana Türkay, Ceyda Düvenci, Pelin Akil, Gaye Turgut Evin ve Simge Sağın, siber şiddet konusundaki görüşleriyle gazetemizde yer aldı. Gizem Karaca, Eser Yenenler, Aslıhan Güner, Mert Kılıç, Ebru Şallı, Görkem Sevindik, İbrahim Büyükak, Aslı Hünel, Ümit Erdim, Mert Öcal, Gurur Aydoğan, Selen Görgüzel Alkan, Oğuzhan Koç, Jessica May, Fulya Zenginer, Begüm Özer, Burcu Şendir ve Begüm Erdemli Karamahmutoğlu gibi magazin, sanat dünyasından birçok isim de gazetemizi sosyal medya sayfalarında paylaştı.
Akademisyenler yol gösterdi
Ve elbette biz, gazete olarak sadece şiddet ve istismarı haberleştirmedik. Bir adım ötesine geçtik. Sorunu, adalet arayışından destek dayanışma ağlarına, hukuksal düzenlemelerden çözüme yönelik uygulama ve yaptırımlara kadar bütün yönleriyle irdeledik. Sosyal medyada cinsel kimlikleri üzerinden hakarete uğrayan, düşüncelerini ifade ettiğinde ağır küfürlere, tehditlere maruz kalan insanlara ulaştık. Onların yaşadığı mağduriyeti sayfalarımıza taşırken, “Siber şiddete karşı sessiz kalmayın! Hukuk sizin yanınızda” diyen hukukçuların görüşlerini ve BM Kadın Birimi tarafından hazırlanan ‘Toplumsal Cinsiyete Dayalı Siber Şiddet Rehberi’ni okurlarımızla paylaştık. Siber şiddete maruz kalan kişilerin kendilerini güvende tutmak için neler yapabilecekleri konusunda önemli ipuçları verdik. Öğretim Görevlisi Ceren Küpeli’nin, giderek artan siber suçlara sessiz kalınmaması çağrısını “Kendinizi suçlamayın, Suçlu siz değilsiniz” ifadeleriyle destekledik. BM’nin kadına yönelik şiddeti sona erdirmek için “Birleşin” (UNiTE) kampanyası da Türkiye’den birçok kurum ve belediyeleri harekete geçirdi ve birçok ilde binalar ve şehirlerin ikonik sembolleri kampanyanın rengi olan turuncuya büründü.
Yetkililere hatırlattık
Siber şiddetle mücadelede nasıl bir yol izlenmesi gerektiğini de anlattık. İstanbul Ekonomi Araştırma tarafından yapılan ‘Şiddetin Temeli Nedir’ başlıklı araştırmaya göre, şiddetin temelinde kadına şiddet gösterenlerin yeterli cezayı almamalarının ilk sırada yer aldığını hatırlatan araştırmalara da yer vererek, BM Kadın Birimi’nin ‘Kovid-19 döneminde kadınlar ve kız çocuklarına yönelik çevrimiçi şiddet’ raporundan yola çıkarak siber şiddete karşı devletin, sivil toplum örgütlerinin ve internet hizmet sağlayıcılarının birlikte hareket etmeleri gerektiğinin altını çizdik. Erken yaşta ve zorla evlendirilen çocukların sağlıklarının her yönden olumsuz etkilendiğini hatırlattık. Bu kampanyayla neyin amaçlandığını, çevrimiçi bir dayanışma ağı oluşturmak için ekranları kampanyanın sembolü olan ateş böcekleriyle aydınlatmanın neden önemli olduğunu da...
Yola devam...
Yazarlarımızdan da destek geldi. Muhabirlerimiz, birçok meslektaşımız 16 gün boyunca kadınlara ve erkeklere “Karanlığı Aydınlat” söyleminin önemini hatırlattı. Ve belli ki hatırlatmaya da devam edeceğiz. Çünkü hâlâ yapılan birçok araştırma dünyada her beş kadından birinin şiddete maruz bırakıldığını, pandemi döneminde bazı ülkelerde aile içi şiddetin yüzde 40 oranında arttığını gösteriyor. 16 günde 200 binin üzerinde ateş böceği yakıldı... Yeter mi? Hayır. Şiddete karşı durmak için 1 milyon ateş böceğinden biri siz değilseniz, kim?