Milliyet gazetesi olarak Birleşmiş Milletler Kadın Birimi’nin (UN Women) medya partnerliğinde iki yılı geride bıraktık. 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü’ne özel yürüttüğümüz 16 günlük aktivizmin ise bu yıl üçüncüsünü gerçekleştiriyoruz. Bundan üç yıl önce UN Women’e destek verdiğimiz ilk kampanya, siber şiddet üzerineydi. Kadın ve kız çocuklarına yönelik siber şiddetin son bulması için farkındalık yaratmak amacıyla “Sen de bir ateş böceği yak, karanlığı aydınlat” demiştik. Geçtiğimiz yıl ise herkesi şiddete karşı “kayıtsız kalmamaya” davet etmiştik. Şiddete tanıklık edildiğinde en doğru şekilde nasıl davranılacağını okuyucularımıza duyurduk.
UN Women, bu yıl bu kez herkesi yakın partner şiddetine “hayır” demeye çağırıyor. “#SheSaidNo” etiketiyle yürütülen kampanya, yakın partner şiddetinin belirtileri ve sonuçlarıyla ilgili farkındalık yaratmayı, şiddetin tespiti ve bununla ilgili nasıl harekete geçileceği konusunda kamuoyunu bilinçlendirmeyi hedefliyor. UN Women, herkesi şiddetin önlenmesi için hareketin bir parçası olmaya davet ediyor.
Çağımızın vebası
Dünyada olduğu gibi Türkiye’de de kadına yönelik şiddet kanayan bir yara. “Kadına yönelik şiddet” deyince maalesef ilk aklımıza gelen, en acı olanı, fiziksel şiddet. Ancak fiziksel şiddet, tek başına, kadına yönelik şiddet türlerinden sadece biri! Cinsel, ekonomik, psikolojik ve dijital şiddet olarak kendini gösteren yakın partner şiddetinin etkileri de dünyanın her yerindeki kadınlar ve kız çocuklarını tehdit ediyor. Özellikle fiziksel olmayan diğer şiddet türleri, sinsice ilerleyen bir tehlike. Şiddetin türleri olan “Lovebombing” (Sevgi bombardımanı), “Mansplaining” (Erbilmişlik), “Gaslighting” (Sanrıya zorlama yoluyla manipülasyon), “Ghosting” (Hayaletlenme) çağımızın veba çeşitleri...
İnsan hakları ihlali
Bu yılki kampanyada; şiddet türlerini, bu şiddet türlerinin nasıl eyleme geçirildiğini, özellikle fiziksel olmayan şiddet türlerinin gerçekleştiğini nasıl anlayacağımızı ve en önemlisi kadınların ve kız çocuklarının bu şiddet türlerinden nasıl korunacağını masaya yatıracağız. Milliyet de bu kampanyada yine medya partneri olarak UN Women ile birlikte yürüyecek, 16 gün boyunca yayınlarında akademisyenlerin, sanatçıların da aralarında bulunduğu toplumun değişik kesimleriyle konuşarak farkındalık yaratacak.
Her kampanyada olduğu gibi yine aynı cümlelerle mesaj vermek istiyoruz: Bu yolda atılacak her adımın, söylenecek her doğru sözün bir kadının hayatını kurtarmak konusunda katkısı olacağı inancındayız. Çıkarmadığımız her seste, bir kadın daha şiddete uğrayabilir. Kadınlara yönelik şiddet bir insan hakları ihlalidir. Biz, Milliyet gazetesi olarak, yakın partner şiddetine “hayır” diyoruz.
Sizi de bu kampanyaya destek vermeye ve çok güçlü bir “hayır” demeye davet ediyoruz.
Özay Şendir
Öğretmenlik ve sosyal statü
24 Kasım 2024
Didem Özel Tümer
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’dan ABD’ye YPG mesajı: Sineye çekmeyeceğiz
24 Kasım 2024
Abbas Güçlü
Öğretmenler neden mutsuz?
24 Kasım 2024
Zeynep Aktaş
Her şey faizlere kilitlendi
24 Kasım 2024
Ali Eyüboğlu
Aşkın Nur Yengi: ‘‘Rekabet derdimiz yoktu’’
24 Kasım 2024