Türkiye Cumhuriyeti önümüzdeki yıl 100 yaşında olacak. Milliyet bu ömrün 72 yılına tanıklık etti. Tarımdan sanayiye, sanayiden teknolojiye uzanan, inişli çıkışlı bir yol. Bu yolu, hep beraber kat ettik, etmeye de devam edeceğiz.
Bugün geriye dönüp baktığımızda hemen her haberimizde, ülkenin darbelerle geçen yıllarına, köylerden kentlere savruluşuna, çarpık kentleşmelerle başlayan devasa büyüklükteki sancılı sorunlarına yenik düşmemeye çalışan bir millet gördük. Evet, bazen kızdık, öfkelendik, eleştirdik, bazen de mizahını yaptık ama bizi onurlandıran mücadelesiyle de daima gurur duyduk. Yani hep birlikte büyüdük. Ulus olmanın bilinciyle…
Bu bilince şimdi daha çok ihtiyacımız var. Çünkü dünya artık ülkelerin kendi içindeki kopuşların, ayrışmaların, bölünmelerin dünyası değil… Küresel dünyanın sorunları kriz eşiğini çoktan aştı ve bugün bütün ülkeler savaşlara, açlığa, iklim krizine, göçlere, salgınlara karşı ayakta kalmanın yollarını arıyor. Giderek artan ihtiyaçlarını karşılamak için doğal kaynaklara ya da ekosisteme zarar veren nüfusuyla enerji arıyor, su arıyor, maden arıyor, toprak arıyor. Bir yandan insanları yerinden yurdundan eden savaşlarla ya da insanın varoluşunu tehdit eden küresel salgınlarla mücadele ederken, diğer yandan teknolojiyle değişen ve dönüşen insanın yeni alışkanlıkları, kültürel, sosyal, siyasal, ekonomik beklentileri karşısında, önünü göremeyen bir dünyaya doğru hızla savruluyor.
Dünya geleceğinin mimarı kim ya da ne olur, nasıl olur bilmiyoruz. Doğa mı, yıkım mı? Siyaset mi, ortak akıl mı? Savaş mı, barış mı? İnsan mı teknoloji mi? Yüzlerce soru sorabilirsiniz.
Bütün bu soruların yanıtını bulabilmek için Milliyet, her yıl olduğu gibi bu yıl da hak ihlallerini, mağdur olan kadın ve çocukları, mülteci sorunlarını, savaşı, eğitimi, sağlık sorunlarını, iklim krizini, çevre sorunlarını, doğal afetleri, hayvan haklarını, orman yangınlarını uzman görüşleriyle sayfalarına taşıdı. Ekler çıkardı, yazı dizileri hazırladı, sayısız dergiyle hem tarihi hem de geleceği buluşturdu.
Çünkü 72 yıllık haberciliğimiz bize şunu öğretti: Çözülemeyecek sorun yok.
Ama, dünyayı insan eliyle felaketlere sürükleyen eşiği aşarsak, başka bir dünya hiç yok!
Tarihten bugüne uzanan yazı dizilerimiz…
Ve işte sadece son bir yıl içerisinde 2021 Mayıs’ından 2022 Mayıs’a kadar yayımladığımız dizilerden bazıları şöyle:
Milliyet muhabiri Mert İnan’ın, “Pandemide ruh sağlığımız”, “Uyuşturucu zehir rotaları”, “Dünyanın sonuna mı geldik?”, “Kabına sığmayan kent İstanbul” başlıklı dizileri; Gökhan Karakaş’ın “Çölleşmeden önce Anadolu gölleri”, yanan ormanlarımızla ilgili “Alev alan hayatlar” dizisi ve sonrasında yanan ormanlarımızın son durumunu gösteren, Çiğdem Yılmaz’la birlikte hazırladıkları “Küllerinden doğan cennet” başlıklı yazı dizimizle de haber takipçiliğimizin önemini bir kez daha ortaya koyduk ve elbette Can Erok ve Cemal Yurttaş’ın objektifinden…
Çiğdem Yılmaz’ın toplum haberciliği alanında hazırladığı “Taliban göçü”, “Umutsuz ev gençleri” ve “Avcılık spor mu katliam mı?” başlıklı yazı dizileri; Meltem Günay’ın sağlık ve eğitim alanında; “Normalleşme ama nasıl?”, “Kanser bitti, ya şimdi?” ve “Bizim için dönüyorlar” başlıklı dizileri, çevre ve iklim sorunlarıyla ilgili Cihat Arslan’ın “Marmara’nın katilleri” dizileri de araştırmaya verdiğimiz önemi gösteriyor.
Safa Tekeli’nin “Sonsuza dek kalbimizde” başlıklı “Nutuk” dizisi, Cevdet Cantürk’ün “Sakarya Zaferi” başlıklı yazı dizileriyle de tarihimize bir ışık olmaya çalıştık.
Milliyet Sanat Dergisi
Milliyet, bugün olduğu gibi Abdi İpekçi döneminde okurun beklenti ve tercihlerini de dikkate alarak hemen her gün bir dergi eki verdi. Bu dergilerin başında, köklü bir geçmişe sahip Filiz Aygündüz yönetimindeki Milliyet Sanat dergisi gelmekte. 1972’den itibaren yayımlanmakta olan dergi, bugün hâlâ Milliyet’i kültür sanat haberleriyle taçlandırıyor. Edebiyattan müziğe, tiyatrodan sinemaya, kitaptan resme uzanan sanatın ağırlıklı olarak kendini hissettirdiği her yerde, Milliyet Sanat’ı görmek mümkün.
***
Milliyet Executive Dergisi
Hayatın gündelik temposu içinde okurlarına nefes aldıracak birçok içerik sunmaya çalışan gazetemiz, Şükrü Andaç ve Serkan Arman yönetimindeki “Milliyet Executive” dergisi ile de her ayın ilk çarşamba günü iş dünyasının nabzını tutuyor. İş dünyasının, profesyonel yöneticilerin ve kariyer hedefi olan okurlarının karşısına yeni bir anlayışla çıkan Milliyet Executive dergisi, iş dünyasının merak edilenlerini, analizlerini ve trendlerini mercek altına alıyor.
“CEO’nun masasında neler var, iş dünyasının yeni trendleri, inovasyon, girişimcilik, start-up ve yeni ekonomi’’ gibi sektörün geleceğini şekillendiren konu başlıklarını inceleyen dergi ayrıca marka hikayeleri, sektör analizleri, liderlik, yönetim ve kişisel gelişim, kurumsal sosyal sorumluluk, psikoloji, strateji, oyun kurma, karar alma konularına yer veriyor.
Her yıl merakla beklenen, DataExpert İnsan Kaynakları’nın katkılarıyla BMI Business School tarafından yürütülen en etkin 50 fonksiyon lideri araştırmaları ile belirlenen En Etkin 50 (CFO, CHRO, CMO, CTO) listeleri de bundan sonra dinamik, yenilikçi ve vizyoner içeriğiyle iş dünyasına yeni bir soluk getirecek olan Milliyet Executive dergisinde yer alacak.
Milliyet Enerji Dergisi
Neden enerji? Çünkü enerjinin küresel dünyada ülkelerin ekonomik ve sosyal olarak gelişimi ve toplumsal refahı için vazgeçilmez olduğunun bilincindeyiz. Mesela yeni teknolojilerin enerji üzerindeki etkisini ya da Türkiye’nin yerin altındaki jeotermal temiz enerji kaynağından nasıl daha fazla faydalanılacağının yol haritasını bilmek istemez misiniz? Ya da enerji sektöründe daha fazla kadın çalışanın yer alması için hangi adımların atılması gerektiğini… Bu nedenle enerji sektörüne dair gelişmeleri, Fatma Kabasakallı yönetimindeki dergimiz ile sektörün önde gelen isimleriyle değerlendiriyoruz. Dünyada enerji arzında yaşanan sıkıntıları ve yeni enerji kaynaklarını araştırıyoruz.
***
Milliyet Mimarlık Dergisi
Binalar sadece mimari açıdan değil, kentlerin gelişim ve dönüşümünde de çok önemli bir rol oynar. Tarihsel süreçte her birinin hikâyesi vardır. Ve bugün mimarinin geçmişi küresel dünyada iklim kriziyle birlikte sürdürülebilir tasarımlara doğru yol alıyor. Türkiye sürdürülebilirlik kavramıyla henüz tanıştı. 1970’lerde “çevresel”, 1980’lerde “yeşil”, 1990’larda “ekolojik”, tasarımlar yerini artık “sürdürülebilir” tasarımlara bıraktı. Milliyet Gazetesi ve Yapı Dergisi iş birliğiyle hazırlanan Milliyet Mimarlık Dergisi bu alanda ortaya çıkmış yeni anlayışlara, Türkiye’de ilklere imza atan projelere ve sektördeki son gelişmelere yer veriyor.
***
Milliyet Arkeoloji Dergisi
İnanılmaz bir çağda yaşıyoruz… Geçmişi hızla tüketen, geçmişin hazinesini görmezden gelen çağ. Kültürlerin birlikte varoluş hikayelerini unutursanız içinde bulunduğunuz çağı da anlamlandıramazsınız. Biz de toprağın altında, üstünde yaşayan bir tarihi bize kalan bu mirası unutturmak istemedik. Menderes Özel’in yönetimindeki Milliyet Arkeoloji bu nedenle gelecek nesillerin de en önemli arşivi sayılacak. Bugün dergiye gösterilen ilgi bizi nasıl ki “Kültürel Miras Buluşmaları” adı altında bir araya getirdiyse bu buluşmalardan doğan Milliyet Arkeoloji Kulübü de bugün ve gelecek nesillerin buluşma adresi olacak. Milliyet’in “Kültürel Miras Buluşmaları”nın ilki Patara’da gerçekleşti. İkincisi bu ayın sonunda Stratonikeia Antik Kenti’nde...
Hafta sonu ekleri
Bütün bunların yanı sıra hafta sonları okuyucuya daha zengin bir gazete içeriği sunmak için Duygu Erdoğan yönetimindeki Home, Efnan Atmaca yönetimindeki
Kültür-Sanat ve Tayfun Bayındır yönetimindeki Spor eklerini de yayınlamaya başladık. Giderek farklı isteklerin ve eğilimlerin oluştuğu dünyada, bu eğilimlere yönelik içerikler hazırlamaya devam edeceğiz.
Bir ödül verdik, onlarca ödülle döndük
1954 yılından bu yana Milliyet- Gilette Spor Ödülleri veriyoruz. Dünyadaki en başarılı sporcu ve spor insanlarını okurlarımızın ve halkın oylarıyla belirliyoruz. Ve hemen her sene yılın sporcusu, yılın antrenörü, yılın futbolcusu, yılın takımı, yılın kadın sporcusu, yılın paralimpik takımı, yılın çıkış yapan sporcusu diyerek farklı kategorilerde yarışmak isteyenlerle ödül alanımızı genişletiyoruz.
Milliyet bugün bir farkla sadece “olan”a değil, “olmak” isteyene de kapısını açtı. Heykel sanatındaki yeni arayışlara, galerilerde temsiliyeti olmayan sanatçılara yeni alanlar sunup keşfedilmelerini sağlamak için fırsat yarattı. “2019’dan bu yana heykel sanatına yeni soluklar getirecek her yaştan yüzlerce heykel sanatçılarımızı 50 yıldır yayın hayatını sürdüren Milliyet Sanat’ın ev sahipliğinde ağırladık, onların eserlerini desteklemekle kalmadık, görünür kıldık.
Ve bir ilk daha… WEPs imzacısı olduk
Ve asla kadınları, sorunlarını, yaşadıkları şiddeti unutmadık. Ve elbette başarılarını da….
BM Kadın Birimi’nin (UN Women), kadın hakları ve eşitlik konusunda çalışmalar yürüten küresel medya birliğine dahil olmasına ilişkin Twitter hesabından “Hoş geldin Milliyet” mesajının üzerinden geçen sürede biz de çok çalıştık. Küresel Medya Birliği’ne dahil olan ilk Türk gazetesi olmanın sorumluluğuyla Milliyet, kadının güçlendirilmesi çalışmaları kapsamında geçtiğimiz temmuz ayında da, Türkiye ve dünyada bir ilki daha gerçekleştirerek Birleşmiş Milletler (BM) Kadın Birimi’nin küresel düzeyde toplumsal cinsiyet eşitliği çalışmalarına yön veren Nesiller Boyu Eşitlik Forumu’nda yer alan ilk medya kuruluşu oldu.
Milliyet, beş yıl boyunca somut faaliyetler içeren taahhütlerini belirleyerek Nesiller Boyu Eşitlik Forumu’nda yerini aldı. Nesiller Boyu Eşitlik Forumu’nun eylem başlıkları içerisinde kadınların saygın bir iş sahibi olarak ekonomi içinde istihdam edilmesini, verimli kaynaklara erişiminin artırılmasını, ekonomide cinsiyet dönüşümünü teşvik edilmesini hedefleyen “Ekonomik Adalet ve Haklar” kategorisi altında 11 önemli taahhütte bulundu. Bu taahhütlerden biri olan, Milliyet Gazetesi Haber Araştırma Müdürü Pınar Aktaş’ın hazırladığı “Eşitlikçi Hikayeler” sayfasında son bir yıldır kadın istihdamının gelişimine; iş, sanat ve spor hayatında kadınların yükselişine yer veren Milliyet, bu kapsamda “Eşitlikçi Hikayeler Zirvesi”ni gerçekleştirdi.
Milliyet Gazetesi, kadınların tüm sektörlerde ve her düzeyde, ekonomik yaşamın içinde yer alabilmesini sağlamak adına kadınların güçlenmesini hedefleyen Birleşmiş Milletler Kadının Güçlenmesi Prensipleri’nin (Women’s Empowerment Principles-WEPs) de imzacısı oldu. Ve artık biliyoruz ki, toplumsal sorunlarımıza olan duyarlılığımız ve çözüme yönelik çabalarımız arttıkça biz de büyüyoruz.
Milliyet’in ekip ruhu
Bunu biliyoruz; “Yılın Başarılı Kadın Gazete Muhabiri” ödülünün Çiğdem Yılmaz’a, “Yılın En Çevreci Gazetecisi” ve “Yılın En Başarılı Erkek Gazetecisi” ödüllerinin Gökhan Karakaş’a, “Çevre Özel Ödülü”nün Milliyet Gazetesi’ne verilmesi ve yine haberleriyle Cihat Aslan ve Osman Can Erok, Çiğdem Yılmaz, Ali İhsan Öztürk ve Mert İnan’ın; ‘birinci sayfa’ ile Barış Baş’ın, ‘5. Sayfa’ ile Murat Akkuş’un, ‘12-13. Sayfa’ ile Osman Ortakçı’nın ve “Bayram hatırası” karikatürüyle Ercan Akyol’un ödüllendirilmesi ekip işine inanan gazetemizin de başarısıdır.
Nice yıl dönümlerinde beraber olmak dileğiyle…