Merve Bingöl

Merve Bingöl

Tüm Yazıları

İstanbul'un kalabalığı, trafiği, covid derken hepimiz insanlardan uzak doğayla iç içe yerler arar olduk. Özellikle bu dönemde endişe edip konaklamalı tercihlerde bulunamayan ama günübirlik kaçamaklarla günlerini güzelleştirmek isteyenler için son zamanlarda gidip oldukça keyif aldığım İstanbul'da gidilebilecek, gözlerden uzak en huzurlu kaçamak noktaları;

1-) ÇİLİNGOZ TABİAT PARKI

İstanbulda huzura kaçış

Çilingoz tabiat parkı deniz, orman, göl ve sazlık manzarasıyla görsel bir şölen sunuyor sizlere. İstanbul Çatalca'da yer almakta olan Çilingoz tabiat parkı 17 hektarlık bir alan ile kamp yapmaya, doğa yürüyüşüne, balık tutmaya, uzun sahili ile yürüyüş yapmaya olanak sağlıyor. Çatalca'da iç kısımlarda yer alan parka gidiş yolu biraz uzun sürüyor ancak harika bir orman yolu eşlik ediyor . Parkın içinden büyük sayılabilecek Çilingoz Deresi geçiyor. Bu kısımda oluşan gölet alanının etrafında sazlıklar bulunuyor. Birçok canlı türü içeren tabiat parkında çeşitli ağaç türlerinden oluşan büyük bir ormanlık araziye, birçok kuş türüne, geyik, karaca, sansar, sincap, tilki gibi çeşitli canlılara rastlamakta mümkün.

Haberin Devamı

İstanbulda huzura kaçış

2-) AĞVA

İstanbul'a yaklaşık 110 km mesafede, Karadeniz kıyılarına uzanan Şile ilçesine bağlı olan Ağva bir yanı deniz, diğer yanında uzunca bir dere kenarında yer alarak;  dinlenme tesisleri, yeşilliği, güzel sahili, kumdan plajı ve doğal güzellikleriyle huzur dolu kafa dinlenecek konumlarından.

İstanbulda huzura kaçış

Ağva’ya geldiğinizde  çevre koylara  yapılan veya derede yapılan tekne turlarına,  trekking ve doğa yürüyüşlerine, dere kıyısında yaz-kış su sporlarına, kano kullanmaya, deniz bisikletine, orman yürüyüşüne, koşuya, bisiklet ve avcılıkla birlikte yapabileceğiniz birçok aktiviteye ulaşabiliyorsunuz.

İstanbulda huzura kaçış

3-)ŞİLE

İstanbul’a 70 km yakınlıkta gezilecek yerler arasında öne çıkan Şile, zengin tarihi geçmişi, Karadeniz kıyısı boyunca uzanan uçsuz bucaksız sahil şeridi, sahil şeridinin arkasında yükselen yemyeşil tepeleri, yaz aylarında hareketlenen sokakları, hoş restoran ve kafeleriyle zamanın nasıl geçtiğinin farkına varamayacağınız bir tatil merkezi.

Haberin Devamı

İstanbul’un en eski buluntu yerleri arasında bulunan, mağaraları ile Roma baskısından kaçan Hristiyanlara sığınak görevi gören Şile, MÖ 7. yüzyılda Bitinler tarafından kurulmuş. Günümüze gelinceye dek Aschil, Philee, Artene ve Kilia isimleri ile anılan Şile’de Hitit, Roma, Bizans ve Osmanlılardan kalan zengin tarihi eseler yer alıyor.

İstanbulda huzura kaçış

Türkiye’nin en geniş gövdeli feneri olan Şile Feneri, uzun ve köklü bir tarihe sahip Şile Ocaklı Ada Kalesi, Yeniköy’deki Rumlardan kalma binaların temel kalıntıları, köprüler, çeşmeler, vaftiz yeri ve kilise harabeleri ile Hatice Hanım adında Mısırlı bir kadın tarafından yaptırılan Hanımsuyu Çeşmesi, Saklıgöl, Ağlayan kaya Şile'de gezilecek yerlerde ilk akla gelen adresler.

Saklıgöl: Şile’ye geldiğinizde gezip görebileceğiniz bir başka doğa harikası yer de Saklıgöl. Şile merkezine yaklaşık 8 km. mesafede, Kamandere Köyü sınırları içerisinde yer alan yapay bir baraj gölü. Muhteşem doğası, yeşillikler içinde göl kenarında yürüyüş, piknik yapabileceğiniz geniş bir alan ile İstanbul’da güzel bir hafta sonu dinlencesi arayanlar için ideal bir yer konumunda.

Haberin Devamı

Özellikle Şile'de ki güzel noktalardan biri de Hacıllı köyü'nde yer alan Hacıllı şelalesi. Geniş bir alana yayılmış Hacıllı deresi kenarında yanınızda yiyecek götürerek piknik yapabilirsiniz. Özellikle bu zamanda rengarenk ağaçların arasında tarifi olmayan bir güzelliğe sahip.

İstanbulda huzura kaçış

4-) DANAMANDIRA

Abant severler dikkat. Oldukça benzeri İstanbul'da yakınımızda bulunuyor. İstanbul'un Silivri ilçesine bağlı olan tabiat parkı hem günübirlik kaçamaklar için hem de kamp yapmak için oldukça uygun. Meşe ağaçlarıyla çevrili tabiat parkı göleti, sazlığı, nilüfer çiçekleriyle hem huzur bulacağınız hem de piknik yapabilmeniz için uygun şartlara sahip. Tabiat parkının içerisinde wc, piknik yapabilmeniz için masalar bulunmakta. Mangal severler içinde mangal yakmak serbest. Göletin üzerinde ahşap İskelede muhteşem günbatımını izleyebilir, balık tutabilirsiniz. Biz denemedik ama merak edecekler için kefal ve kızıl kanat balıkları bulunuyormuş :)

İstanbulda huzura kaçış

5-)AYDOS ORMANI VE GÖLÜ

İstanbulda huzura kaçış

Osmanlı zamanında avcılık için kullanılan geniş araziye sahip Aydos ormanı adeta İstanbul'un oksijen deposu. Kartal, Pendik, Sultanbeyli arasında bulunuyor.  Sahip olduğu uzun yürüyüş parkurları, mangal yapabileceğiniz piknik alanları , 537 metreyle İstanbul'u ayaklarınıza serecek en yüksek tepesi olan Aydos Tepesiyle, balık tutabileceğiniz ve deniz bisikletine binebileceğiniz Aydos gölüyle mutlaka görmeniz gereken yerlerden.

6-) ATATÜRK ARBORETUMU

Bahçeköy'de bulunan Atatürk Arboretumu Belgrad Ormanı’nın güneydoğusunda tam 296 hektarlık bir alana yayılmış koca bir canlı ağaç müzesi. Çok fazla sayıda ağaç çeşidini barındırıyor. İçinde 1818’de yapılmış Kirazlıbent ve 1916’da Neşet Hoca tarafından yapılmış Türkiye’nin ilk fidanlığı var. Bunlar dışında da Atatürk Arboretumu’nda 3 tane birbirinden güzel yapay göl bulunuyor.

İstanbulda huzura kaçış

 Arboretum 12 Temmuz 1982 tarihinde adını aldığı Mustafa Kemal Atatürk’ün 100. doğum yıldönümünde açılmış. Bu park aslında bir müze de olduğu için koruma amaçlı çeşitli sınırlandırmalar ve uygulamalar bulunuyor. İçeriye yiyecek sokmak, piknik yapmak, bisiklet sürmek kesinlikle yasak çok sıkı kontroller yapılıyor.

Peki ne yapabiliriz?

Çok geniş bir araziye sahip olduğu için uzunca yürüyüş yapabilir, banklarda oturup manzaranın tadına varabilir, göl etrafında huzur dolabilirsiniz. Kartpostal gibi kareler yakalayabilirsiniz.

İstanbulda huzura kaçış

Her mevsim ziyaret etmeye uygun olan arboretum pazartesi günleri kapalı. Geriye kalan günlerde saat 17:00’a kadar ziyaretçi kabul ediyorlar.

İstanbulda huzura kaçış

7-) RUMELİ KAVAĞI- GARİPÇE-RUMELİ FENERİ

Sarıyer'de yer alarak birbirine çok yakın olan bu üç noktadan özellikle birlikte bahsetmek istedim. Çünkü tek tek gezmek için oldukça küçük olan bu rotalar bir günde ayarlanarak güzel bir rota oluşturulabilir. Hepsinin manzarası oldukça şahane :)

Rumeli Kavağı, Avrupa yakasında İstanbul Boğazının en kuzeyinde yer alarak Sarıyer ilçesine bağlı olan;  çok çeşitli balığı, midyesi ve inciri ile meşhur bir sahil semti. 4 tane büyük plaja sahip olan semt özellikle bu dönemde huzur bulmak için oldukça ideal.

 Garipçe Köyü, Sarıyer’den 10 km uzaklıkta Rumeli Kavağı ile Rumeli Feneri arasında yer alan küçük bir balıkçı köyü. Sarıyer Belediyesi’ne bağlı bu köy özellikle 3. Köprü inşaatı sonrasında çok popülerleşti. Harika bir manzaraya sahip olan ve 3. köprüyü gören en güzel noktalardan olan köyde yapılabilecek pek aktivite bulunmuyor. Ancak yürüyüş yaparak manzarayı izlemek için tercih edilebilir.

İstanbulda huzura kaçış

Rumeli Feneri, fenerin ismini verdiği bu küçük balıkçı kasabası sizleri eşsiz manzarası ile karşılıyor. Özellikle İstanbulluların hafta sonları için en güzel kaçılacak noktalarından. Şehrin kalabalığından sıkılanların tercih edebileceği Rumeli Feneri Köyü, yeşile, ormana, doğaya hasret kalanların seveceği şirin bir köy.

İstanbulda huzura kaçış

Rumeli Feneri'nde  gezilecek yerler arasında bulunan en önemli noktalardan biri olan Rumeli Feneri kalesi, 17. yüzyıldan kalmadır. Bir diğer adı da Topçu Kalesi olarak bilinen kale IV. Murad döneminde yeniden inşa edilmiş. Kalenin iki büyük kulesi ve kemerli bir giriş kapısı bulunuyor. Cumhuriyet döneminde askeri karakol olarak kullanılan kale, günümüzde hala ayakta da olsa biraz bakımsız durumda. Harika bir manzaraya sahip olan kalede giriş ücretsiz.

8-) POYRAZKÖY

Poyrazköy, Boğaziçi Anadolu kıyısında Karadeniz’e doğru Beykoz‘dan sonra yaklaşık 14 kilometrelik bir orman yolunun sonunda yer alan, doğası ve sevimli plajı ile ünlü, Boğazın en güzel ve şirin köylerinden birisi. Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün Karadeniz tarafında bir konumda yer alıyor. Sahil boyunca sıralanmış balıkçı barınağı ve tekneleri ve yamaçlardaki sevimli köy evleri ile dikkat çekiyor. Poyrazköy kalabalıktan uzak ve sakin bir ortamda huzurlu keyif yaşamak isteyenler için ziyaretçilerine ideal bir ortam sunuyor.

İstanbulda huzura kaçış

9-) ANADOLU FENERİ

Anadolu Feneri, Anadolu kıyısında Karadeniz’e çıkıştan önceki son durak ve aynı zamanda güzel doğası ve yeşili ile birlikte boğazın en sakin ve şirin yerlerinden birisi konumunda                                 

Beykoz ilçesine bağlı olan semtin adı deniz fenerinden geliyor.

 Semtin ikonu 1956 yılında yapılmış olan deniz feneri. .Anadolu Feneri, İstanbul’un gürültüsü ve kargaşasından oldukça uzak deniz kenarı bir dinlenme yeri arayanlar için Anadolu yakasındaki en uygun ve popüler yerlerden birisi. Burada muhteşem boğaz manzaraları ve doğal güzellikler eşliğinde güzel bir  gün geçirebilirsiniz. Günübirlik piknik keyfi için de oldukça ideal.