Meriç Köyatası

Meriç Köyatası

merickoyatasi@hotmail.com

Tüm Yazıları

Teknede meydana gelebilecek kazaların yanı sıra yaz aylarında arı, böcek sokmaları da çoğalıyor. Eklem ve kas ağrıları, mide-bağırsak ve alerji sorunları denizde çok sık karşılaşılan durumlar. Hem tecrübeli bir denizci hem de hekim olan Özgür Deniz Tezcan, denizcilerin hazırlaması gereken ilk yardım çantasını anlattı

enizde dolaşmak keyiflidir ama ne kadar dikkat edilirse edilsin, teknede mide bulanmasından güneş çarpmasına, alerjik böcek sokmalarından yaralanmalara neden olan kazalara kadar hoş olmayan sağlık sorunları da meydana gelebiliyor. Esasında bu tür sağlık soruları sadece denizde değil, yaz aylarında karada da sıklıkla görülüyor ama denizdeki fark, hemen bir ambulans çağırma ya da bir sağlık merkezine ulaşma olanaklarının biraz daha uzun sürebilmesi. Bu nedenle teknelerde iyi bir ilk yardım çantası hazırlamak büyük önem taşıyor. Zorunlu olmamakla birlikte esasında her tekne sahibinin ve amatör denizcinin, ilk yardım kursuna gitmesinde fayda var.

Sürekli kullandığınız ilaçlar ayrı bir yerde dursunlar
Hem tecrübeli bir denizci ve yelkenci hem de uzun yıllar Amerikan Hastanesi Acil Servisi’nde çalışan, şu anda da yine aynı hastanede kat doktorluğu yapan Özgür Deniz Tezcan’dan, tekneler için nasıl bir ecza çantası hazırlamamız gerektiğini öğrendim. Her sene sezon başında ilk yardım çantamı buna göre gözden geçirir, eksikliklerimi gideririm. Esasında sadece tekneler için değil tüm evlerde olması gereken bir ilk yardım çantasıdır bu. Yasalar gereği, ilaç ismi belirtemiyoruz. İlaçların içeriğini ya da teknelerde sık karşılaşılan sorunlar için ilaç almanız gerektiğini burada yazabiliyoruz. Bu yazıyı alıp bir eczaneye gitmenizi öneririm. Tanıdığınız bir doktorun ayrıca önerileri varsa, onları da ekleyin. Her bir ilacın ve malzemenin üzerine, hangi durumlarda kullanılacağını renkli kalemle ve büyük harflerle yazın.
Kronik hastalıklarınız ve sürekli kullandığınız ilaçlarınız varsa, ilk önce bu ilaçları temin edin ve bunları, ayrı bir çantada bulundurun. Tekneye gelecek olan misafirlerinize de sürekli kullandıkları ilaçları varsa onları almalarını tembih edin.
Tekne ile seyir yapacağınız bölgelerdeki sağlık kuruluşlarının telefonlarını öğrenin ve tanıdığınız doktorların cep telefonlarını da ecza çantasında bir kağıda yazın.
Dr. Özgür Deniz Tezcan’ın bu yıl yazdığı Denizciler İçin Pratik Sağlık Rehberi (Naviga Yayınları) ya da başka bir ilk yardım kitabını ve hatta bu yazıyı kesin ve hepsini bir çantaya koyun.

Çantada neler olmalı?
Bulantı kesiciler: Bulantı kesici ilaçların hem hap hali, hem de kusma nedeni ile midede ilaç duramıyorsa diye aynı ilacın fitil formu bulunmalı. En etkili yöntem, midesi bulunan kişinin ufka bakmasıdır. Bulantısı olan bir kişinin güverteden sarkarak kusmasına asla izin vermeyin. Dengesini kaybedip denize düşme riski çok yüksektir.

Ağrı kesiciler: En hafif ağrıdan en güçlüsüne kadar çeşit çeşit ağrı kesiciler bulunuyor. Her tür ağrıda veya ateş düşürücü olarak düşük dozda ağır kesicilerin yanı sıra, ezilme ve burkulma sonucu olan kas-eklem ağrıları için kas gevşetici krem ve tabletler bulunmalıdır. Daha güçlü ağrı kesiciler de hazır olmalıdır. Ancak yan etkileri nedeniyle kullanılmadan önce, mutlaka bir hekimle telefonla konuşulmasında fayda vardır.
Özellikle kusma halinde fitil halinde kullanılabilen bir ağrı kesici de alınmalıdır. Farklı tipteki ağrı kesicilerin hangi durumda kullanılacağını mutlaka büyük harflerle kutunun üzerine yazınız...
İlk yardım çantanızda, herhangi bir kalp krizi olasılığına karşı, dilaltı ilacı ve adrenalin de bulunmalı...
Yanıklar için gerekenler: Yüksek UV korumalı güneş kremi... Birinci derece yanıklarda derinin gerilmesini azaltan, üre emülsiyonlu bir nemlendirici. Daha hafif yanıklarda, yanık bölgesindeki ağrıyı azaltan, dış etkilere karşı koruyucu katman oluşturan bir jel... Steril pansuman malzemeleri... Yanıklarda en önemli şey, yanığın bir sağlık merkezine ulaşılana kadar olduğu hali ile temiz tutulması, dış etkilerden ve açık hava temasından korunmasıdır.
Alerji ilaçları: Antihistaminik ilaçlar kullanılır. Uyku ve hafif sersemlik yapar. Böcek ısırması, arı sokması, zehirli balık iğnesi gibi durumlarda kaşınan yere uygulamak için jel alınmalıdır. Kortizonlu ilaç ve kremlerin yanı sıra, alerji kuvvetli ise ve boyun bölgesinde şişme oluşmuş, nefes almak güçleşmeye başlamışsa, adrenalin verilmelidir. Adrenalinin nasıl verilmesi gerektiğini de mutlaka öğrenmelisiniz.
Mide-bağırsak ilaçları: Hazım ve gaz sorunları, ishal ve kabızlık için ilaçlar bulunmalıdır. Kabızlık için yapılabilecek en iyi şey bol su içilmesi, bol lifli besinler (meyve, sebze, salata) tüketilmesidir.
Antiseptik solüsyon, sargı ve bandajlar: Yara temizleyici solüsyon, halk arasında steril tuzlu su diye bilinen serum fizyoljik, bol miktarda yara bandı, steril sargı bezi,
6 santimetre, 10 santimetre, 15 santimetre ebadında elastik bandaj ve yara dudaklarını birleştirmeye yarayan bant... Yüzeysel kesiklerde, yarayı temizleyip kesilen deriyi birleştirdikten sonra üzerine Steri-Strip denilen ince bantlar yapıştırılıyor ve yara dikilmiş gibi oluyor. Daha derin kesiklerde steril bezle tampon yapmak ve en yakın sağlık kuruluşuna doğru hareket etmek gerekiyor. Makas, steril eldiven gibi eczacınızın size önereceği çeşitli
ilkyardım ekipmanlarını da unutmayın.
Ayrıca boyun sabitleyici boyunluk ve pille çalışan bir tansiyon ölçme cihazının da bulunmasında fayda var. Ve ilk yardım kitaplarından, teknedeki gönder, dingi kürekleri ve battaniye kullanarak sedye yapmayı da öğrenmelisiniz.