Bodrum Yalıkavak’ta mega yatların da bağlanması için yenilenen Palmarina’yı geçtiğimiz hafta yazmıştım. Bu ziyaretimizde, Palmali Grup bünyesinde bulunan 50 metrelik mega yat Palmalife’da iki gece konaklayıp seyre de çıktık. Gerçekten çok müthiş bir tekne... Sinan Özer’e ait Agean Yacht tarafından 2007 yılında Bodrum’da inşa edildi. 1930’ların klasik havasını andıran modern tarzda inşa edilmiş üç direkli bir gulet. Bu tekneyi gördükten sonra, Sinan Özer ve ekibini de kutlamak isterim.
50 metrelik Palmalife teknesi, 2007 yılında Bodrum’da inşa edildikten sonra, Yalıkavak Marina’yı satın alan Palmali Grubu bünyesine katıldı. Türk tersaneciliğinin gururu olan teknede iki gün
kalıp seyre çıktım...
İkisi owner dediğimiz patron kamarası, ikisi double biri de twin olmak üzere 5 kabin bulunuyor. Kamaraların hepsinde jakuzi mevcut. Ben, owner türü denilen devasa bir kabinde kaldım. 5 yıldızlı normal otel odalarından daha büyük bir kabin... Bir yığın dolabın yanı sıra, kamaramda, ayrıca geniş bir soyunma odası iki ayrı oturma grubu, bir çalışma masası, bir tuvalet masası vardı dersem, daha iyi anlatabilirim. Kendi teknemde tek başına ve kas gücüyle yelkenleri açıp kapayan, oraya buraya koşan, misafir gittiğim arkadaş teknelerinin de, tabuttan hallice misafir kabinlerinde kalan ben, kendimi bu iki gün boyunca biraz da fazla şımarmış hissettim... Bu rehavetten kurtulmak için hemen tekneme dönüp denize çıktım, yelken basıp kendi mütevazı denizcilik dünyama geri döndüm.
Neyse biz, yine rüya gibi bir mega yat olan Palmalife’ı anlatmaya devam edelim. Teknede kaptanla birlikte dokuz mürettebat bulunuyor. Kaptan teknenin inşasından beri teknenin her noktasına hakim durumda. Personelin hepsi güler yüzlü... Ama aşçıyı ayrı tutmak istiyorum. Kadir Tuna, Divan dahil önemli yerlerde çalıştıktan sonra bu tekneye gelmiş. Aynı zamanda Bodrum’da meslek eğitim kurslarında genç aşçılara ders de veriyor. İki gün boyunca harika yemekler ve atıştırmalıklar hazırladı.
Teknede iki adet 760 beygir gücünde makine bulunuyor. Üç direkli teknenin üç tane de genoa ve flok yelkeni donatılmış. Toplam yelken alanı 1100 metrekare... Seyir esnasında hafif bir rüzgar vardı. Selim kaptanın idaresinde teknedeki tüm yelkenleri de açtık. Bir süre sonra rüzgar kaldı, yelkenleri sarıp tekrar makineye yol verdik. Makine ile 12 knot sürat yapıyor.
Denizcilikte ilk hocamı kaybettik
Geçtiğimiz hafta, Türk denizciliğine büyük hizmet vermiş, benim de denizcilikte ilk hocam olan Prof.Dr Kaptan Necmettin Akten’i kaybettik. Türkiye’nin profesör unvanlı ilk kaptanıydı. Safra kesesi rahatsızlığı nedeniyle kaldırıldığı hastanede,
70 yaşında hayata veda etti.
Denizcilik eğitimine yaptığı katkıların yanı sıra, yurt içi ve yurt dışında denizcilikle ilgili birçok kurumda görev aldı. Kaptan Yücel Süygen ile birlikte yazdığı ve ilk baskısı 1980 yılında yapılan (bende 1985 yılı üçüncü baskısı mevcut) Denizcinin Kılavuzu denizcilerin kütüphanesinde bulunması gereken çok değerli bir kitaptır. Bu kılavuz kitap, amatör, profesyonel ayrımı yapmaksızın, sandaldan yüz binlerce tonluk dev gemilere kadar bütün teknelerde en bilgili denizcilerin bile devamlı olarak el altında bulunduracağı bir rehberdir. Ben, bu kitabı el altında bulunması gereken kitaplarımın arasında ilk sırada tutarım. Kaptan Necmettin Akten’le, 1981 yılında gazeteci olarak tanışmıştım. 1989 yılında da bir arkadaşımla ortak aldığımız ilk tekneyi, onunla birlikte Tuzla’dan Ataköy’e getirmiş, ilk pratik derslerimi ondan almıştım. Daha sonra da Kadıköy’deki ofisinde teorik derslerine katılmıştım. En son üç yıl önce, Altın Çıpa Ödül Jürisi’nde beraber olmuş, bir de akşam yemeği yemiştik.
Öğrettiklerin için sana sonsuz teşekkürler... Mekânın cennet olsun büyük Kaptan, nur
içinde yat...
KAPTANIN MUTFAĞINDAN
Kadir Tuna’dan levrek ızgara...
Mega yat Palmalife’ın şefi Kadir Tuna, deneyimli bir aşçı. Bodrum Kız Meslek Lisesi ve Çıraklık Eğitim Okulu’nda hocalık da yapıyor. Bize çok güzel yemekler yaptı. Tabii bu arada ben de misafirlere ve kendisine Sadun Boro usulü özel ahtapot salatası pişirdim, o da bizim ahtapota hayran kaldı. Kadir Usta’nın yaptığı balık çorbası ve levrek ızgaranın tarifini aldım. Çorbanın tarifini daha sonraya bırakıp levrek ızgarayı anlatacağım: Deniz levreği fileto edilir. 2 kiloluk deniz levreği için, bir yemek kaşığı ince kıyılmış taze fesleğen, 3 dal dereotu, deniz tuzu, değirmen karabiber, sızma zeytinyağından oluşan terbiye hazırlanır. Fileto balıkların derisiz kısmı zeytinyağına gelecek şekilde sosa yatırılır, iki saat dinlendirilir (Eğer tavuk ızgara yapacaksanız, bu sosa taze kekik ve biberiye eklenir ve bekleme süresi altı saat olur). Balıklar ızgarada içi kurutmadan kıvamında pişirilir.
KAPTAN ÇARŞIDA
Martek’ten güvenlik çözümleri
Marinalar, yalılar, yazlık siteler için yüzer iskeleler ve şamandıralar imal eden İzmirli Martek firması, aynı zamanda her boy tekne için, pratik ve uygun fiyatlı güvenlik ekipmanları üretiyor. Fotoselli can yeleği ışığını, can yeleğine çok kolay bir şekilde monte edilebiliyor. Böylelikle, hava kararınca denizdeki kazazedenin fark edilmesini sağlıyor. Aynı şekilde, kırmızı, yeşil ve beyaz renkli fotoselli ışıklar da, seyir fenerleri arızalandığında çözüm sunuyor. Bu ışıklar aynı zamanda, balıkçıların ağlarının markalamasında, koltuk halatlarının ya da zincirin işaretlenmesinde de kullanılıyor. Martek’in ürünleri, denizcilik malzemesi satan marketlerde bulunuyor. Fotoselli lambalar, 10-15 lira, 30 metrelik halatıyla birlikte halat atar 45 lira, can yelekleri de 30 ile 45 lira arasında değişen fiyatlarda satılıyor.
Tunca Bengin
İsrail teröründe neredesiniz?
23 Aralık 2024
Abdullah Karakuş
‘Benim teröristim iyi’ çıkmazı
23 Aralık 2024
Hakkı Öcal
Suriye’de barışı önlemenin yolu: YPG’yi korumak
23 Aralık 2024
Eren Aka
Belediyelerin borç tartışması bitmiyor!
23 Aralık 2024
R.Hakan Kırkoğlu
2025 size ne getirecek? Yengeç | Jüpiter ile şans ve bolluk sizinle olacak
23 Aralık 2024