Meriç Köyatası

Meriç Köyatası

merickoyatasi@hotmail.com

Tüm Yazıları
Haberin Devamı


Lezzetli bir demir yeri


Mavi yolculuğun en gözde rotalarının bulunduğu Güney Ege kıyıları temmuz ve ağustos aylarında çok sıcak olur. Zamanı çok olan denizciler, bu aylarda orta ve kuzey Ege’yi tercih ederler. Sığacık, Çeşme, Ayvalık, Bozcaada ilk akla gelen yerlerdir. Özellikle son yıllarda Çeşme ve Alaçatı ön plana çıktı. Gazete sayfalarında ve cemiyet hayatının önde gelen isimleri arasında Bodrum-Çeşme rekabeti yaşanır oldu. Bu mevsimde favorim Çeşme. Sonbahar ve kış aylarında ise Bodrum’un güzelliğine doyulmaz.
Harika bir yemek, pırıl pırıl bir deniz
Çeşme’de önceki yıllarda da sık sık gittiğim Dalyan’da harika bir demir yeri keşfettim. Dalyanköy’ün hemen girişinde Dalyan Plaza Oteli var. Uzun dönem Hürriyet Gazetesi İzmir temsilciği de yapan, kentin tanınmış siması Nedim Demirağ’a ait olan bu otelin önündeki Beach Club, İstanbul eğlence hayatının önemli mekanı Etiler Şamdan’ın işletmecisi Mehmet Tuna ile işbirliğine girmiş. Memo’s By Şamdan Etiler adıyla hem havadan ve karadan gelen misafirlere hem de kulübün önünde alargaya demir atmış teknelere hizmet veriyor.
Mehmet Tuna, 21 yıldan beri Etiler Şamdan’ın şefi olan Şerif Güneş başta olmak üzere mutfak ve servis ekibini de getirmiş. Şef Şerif Güneş de müthiş lezzetler ortaya çıkarmış. Çeşme’nin eşsiz soğanı ve yabani otları ile geliştirdiği bir Pizza Egeo var ki anlatılmaz, yenir... Çeşme’nin temiz denizinden toplanan midyelerle yaptığı denizci usülü midye çorbayı her yerde bulamazsınız. Sırf bu iki lezzet için Çeşme’ye gidilir derim.
İşin ilginç tarafı şu: Muhteşem lezzetler ve beach club hizmetleri için ödediğiniz fiyat, Çeşme ile kıyaslandığında son derece ucuz. Son yıllarda moda olduğu için de başta Alaçatı olmak üzere kalitelisi-kalitesizi herkes fiyatlarda uçmuş durumda. Memos’da harika bir yemek yiyorsunuz, pırıl pırıl bir denizde yüzüyor, şezlong, şemsiye ve havlu hizmeti alıyorsunuz. Kişi başı 40 lira gibi bir hesap ödüyorsunuz.
Tekneler kulübün önünde demir atabilir. Biraz kuzeyden esiyorsa tam kulübün önüne değil, Kocakarı Plajı’nın yamacına yaklaşarak demir atmak daha uygun olur. Hava çok sert ise Dalyanköy’de marinaya bağlanıp yürüyerek de Memo’s By Şamdan’a ulaşmak mümkün.


Lezzetli bir demir yeri


Gürültüye geçit yok

Yüksek sesle müzik yayını yaparak koyu cehenneme çeviren tekne için 158 Sahil Güvenlik arandı. 10 dakika geçmeden geldiler


Çeşme’de bir arkadaşın denize nazır balkonunda oturuyoruz. Öğlen saatlerinde, koya 20 metre boylarında bir gulet demirliyor. Hemen ardından da, yüksek sesle müzik yayını başlıyor. Türü fantezi-pop karışımı, tuhaf bir şey. Gerçi kaliteli olsa ne yazar. Önemli olan ses seviyesi. Dürbünle bakınca görüyoruz ki, hoparlör kapasitesi tekne sahibini tatmin etmemiş... Güverteye diskolarda görülen türden iri boy hoparlör kabinleri yerleştirmiş. Rüzgar da hafif bir şekilde denizden karaya doğru esiyor. Tüm koy, bağrı yanık şarkıcının nağmeleri ile inliyor. Öğle saatinde tam bir Çin işkencesi...
Arkadaşım 158 Sahil Güvenlik çağrı numarasını arayıp durumu aktarıyor. Aradan 10 dakika geçmiyor. 17 Numaralı Sahil Güvenlik Botu bangır bangır gürültü çıkaran tekneye doğru yanaşıyor. Acaba teknedekiler botu görüp sesi kısar mı? Adamlar hiçbir şeyin farkında değil. Sahil Güvenlik Botu teknenin etrafında siren çalarak bir tur atıyor. Tekneden yine en ufak bir hareket yok. Demek ki teknenin çıkardığı gürültü, Sahil Güvenlik Botu’nun sireninden de yüksek. Megafonla yapılan anonstan sonra bir telaşla güverteye çıkıyorlar. Sahil Güvenlik Personeli gerekli denetimleri ve işlemleri yapıp gidiyor.
Daha sonra arkadaşımdan öğrendim. Tekne üç gün daha o koyda kalmış. En ufak bir ses çıkmamış.
Eski yıllarda özellikle günübirlik tekneler güzelim sessiz sakin koyları cehenneme çevirirlerdi. Denetimler arttı, gürültü kirliliği azaldı ama hâlâ umursamayanlar var. Çeşme Sahil Güvenlik Botu’nun çok kısa sürede olay yerine intikal edip soruna el koyması ise takdirle karşılanması gereken bir durum.
Çevre Kanunu’na göre, gürültü ile çevreye rahatsızlık veren araçlara ceza kesilebiliyor. Eğer bu özel bir araç ise ceza 75 liradan başlıyor 1500 liraya kadar çıkabiliyor. Araç ticari ise ve gürültü eğlence maksadıyla yapılıyorsa ceza 17 bin liraya kadar ulaşıyor.
Tabii gürültü yapanlar şunu unutmamalı... Şikayet üzerine gelen Sahil Güvenlik Botu sadece gürültüye değil, teknenin diğer evraklarına da bakacak elbette. Sonucunda neler çıkar, cezalar nerelere ulaşır, bilinmez. O nedenle siz siz olun tekneyle gezme adabından sakın şaşmayın.


KAPTANIN MUTFAĞINDAN

Pizza Egeo

Bu haftaki tarifimiz, Çeşme Dalyanköy’de Memo’s By Etiler Şamdan’ın tecrübeli şefi Şerif Güneş’ten.
Pizza hamurunun hazırlanışında Şerif Güneş’in özel bir formülü var. O formülü, mutfaktaki yardımcılarına bile vermiyor. Bu hamurda kullanılan beyaz un ve mısır unu miktarı ile kullanılan su veya süt, yağ, tuz, maya miktarını kendisine saklıyor. Yoğrulan hamuru elle tuttuğunuzda oldukça sert duruyor. Bu kıvama geldikten sonra hamuru açtığınızda çok ince, piştiğinde ise çıtır ve gevrek olacak.
Pizzanın üstündeki malzemeye gelince... Çeşme’nin lezzetli soğanları odun fırınında közleniyor. Biberiye ağırlıklı olarak taze Ege otları, taze kekik ve bir miktar sarmısak blendırda çekilir ve zeytinyağına yatırılır. Fırınlanmış soğanlar, dilimlenmiş kiraz domatesler, keçi peyniri ve bunların üzerine zeytinyağında marine edilmiş Ege otları ve zeytinyağı eklenir. Meşe odunu ve zeytin odunu ateşindeki fırında üç dakika kadar pişirilir.