Uzun süredir Kaş’a gitmiyorum. İki yıl önce açılan Kaş Marina, bu güzel Akdeniz Kasabası’nın havasını değiştirmiş. En güzel parkurlardan biri olan Kekova ve Kaleköy de yat turizminden hak ettiği payı alacak
Setur Makyol ortaklığında işletilen Kaş Marina, 427 yat kapasiteli. Yeni açıldığı için bağlama fiyatları diğerlerine kıyasla avantajlı. Sosyal tesisleri, plajı ve yüzme havuzu bulunuyor.
160 teknelik çekek sahasında her türlü teknik hizmet mümkün.
Yat turizminin en güzel parkurlarından biri olan Kekova Üçağızlar biraz gözden ıraktır. Genellikle Finike ya da Fethiye çıkışlı yabancı charter firmaları kullanır, Türk yatçılar pek uğramaz. İki yıl önce açılan Kaş Marina ile bu bölgede de yat turizmi giderek hareketlenmeye başlıyor. Kaş Marina’yı ilk kez geçtiğimiz hafta ziyaret ettim. Kaş ve çevresini hem denizciler için hem de karadan dolaşmak isteyenler için aktarmak istiyorum.
Makyol tarafından inşa edilen Kaş Marina, hem mülkiyet hem de yönetim olarak Setur ve Makyol ortak girişimi. Marina’nın müdürlüğünü Antalya, Finike ve Kalamış marinalarından tanıdığımız Tuncay Özses yürütüyor. Hem 19 yıllık marinacılık tecrübesi, hem de yelkenci olması marina hizmetlerine yansıyor. Marinanın anı defterinin birinci sayfasında gazetecilikten ve denizcilikten duayenimiz Necati Zincirkıran’ın bir yazısı var. Kekova gezisinden Fethiye’ye dönerken çıkan fırtına nedeniyle bir hafta marinada kalmış. “Gördüğüm en güzel marina” diye not düşmüş. Necati Zincirkıran gibi ince eleyen titiz bir denizciden böyle bir övgü almak kolay değil.
Marina 427 yat kapasiteli. İskele aralıkları epey geniş olduğu için çok sayıda büyük boy tekne bağlama olanakları var. Kara alanı 160 teknelik, vinç ise 110 ton kaldırma gücüne sahip. Çekek alanının yanında helikopter pisti
ve tenis kortu yer alıyor.
10 odalı oteli denenmeli
Biri Marina Yat Kulüp’te olmak üzere, üç restoranda hem Akdeniz mutfağı hem de dünya mutfağı örnekleri sunuluyor. Lezzetler yerinde, fiyatlar makul. Yat kulübün plajı ve havuzundan yatçılar ücretsiz olarak faydalanıyor. Yat kulübünü işleten 10 odalı Doria Hotel ise jakuzili bahçeleri ve deniz üstü iskeleleri ile her türlü konforu sunuyor.
Kaş Marina, gerek inşa gerek hizmet kalitesi açısından çok başarılı. Fiyatları ise yeni kurulmuş olması nedeniyle avantajlı. Marinanın hem bağlama fiyatları uygun hem de 2013 yılı için, bir aydan fazla sözleşme yapanlara, sözleşmenin yarısı kadar ücretsiz bağlama hakkı tanınıyor. Bir yıllık sözleşme yapana 18 ay, 16 aylık sözleşme yapana iki yıllık bağlama gibi ciddi avantajları var. Ulaşım, Dalaman havaalanından iki saat.
Marinanın en büyük avantajlardan biri sevimli bir Akdeniz kasabası olan Kaş’ın doğal güzelliklerinin içinde yer alması ve harika bir mavi yol parkuru olan Kekova Üçağız bölgesine 15 mil mesafede olması. Kaş Marina sayesinde Kekova ve Finike güzergahı da hak ettiği ilgiyi görecek diye umuyorum.
Kaş Marina’ya denizden mesafeler
Fethiye 56 mil, Kekova 15 mil, Kalkan 15 mil, Finike 35 mil.
Fethiye’den erken saatte yola çıkıp Yedi Burun’ları denizler kabarmadan açıktan alıp geçmek ve 56 mil yol yaptıktan sonra (ortalama 7 mil süratle 8 saat) Kaş Marina’ya ulaşmak iyi bir seyir planı olabilir. Gerekirse Kaş’a gelmeden 15 mil önce bir gece Kalkan’da kalınabilir. Kaş Marina’dan sonra Kekova’ya doğru yola çıkarken, marinaya 3 mil Limanağzı’nda alargada ya da lokantalar önüne demirlemek de iyi bir alternatif.
15 millik bir yolla Kekova Üçağız’da ve Kaleköy’de gerek restoran önlerinde gerek her havaya kapalı ıssız koylarda demirleyip denizin ve doğanın tadını çıkarmak, sonra da 18 mil yapıp Finike’yi ziyaret etmek bana çok cazip bir rota gibi geldi.
Marina’daki 10 odalı otel, jakuzileri ve yüzme iskeleleri ile üst seviyede konfor sunuyor.
Marina Müdürü Turcay Özsez, hem tecrübeli bir yönetici hem de yelkenci.
Kekova Üçağızlar ve özellikle Kaleköy, en güzel mavi yol rotalarından biridir. Gerek Kaş’ta, gerek Kekova’da cennet gibi koylar, insanı denize çağırır.
Kaş ile ilgili eleştiriler
Kaş ile ilgili bazı eleştirileri de vurgulamak isterim. Bucak Denizi’nde, hemen marinanın karşısındaki Yunus Havuzu, tüm çevrecilerin olduğu gibi benim de tepkimi çekti. Yunusları bir kafese hapsetmeyi anlayamıyorum.
Üçağız Köyü’nde İl Özel İdare’nin yaptırdığı ve muhtarlığın işlettiği iskeleyi beğenmedim. Burada öncelikle günü birlik tur hizmeti veren tekneler bağlanıyor. Buna hiçbir itirazım yok. Aynen devam etmeli. Ama iskelenin devamında bağlanan teknelerin turizme ne gibi bir katkısı var anlayamıyorum. Bu iskelenin daha profesyonel, denizciliğe ve turizme daha uygun eller tarafından işletilmesi daha mantıklı olabilir. Kaleköy’de kıyıdaki restoranların çarpık iskeleleri ise yetersiz... Bunların da kendi başlarına iskele uzatmaları mümkün değil.