Meriç Köyatası

Meriç Köyatası

merickoyatasi@hotmail.com

Tüm Yazıları

Bu yılın trend rotalarından biri de Fethiye ve Göcek olacak. “James Bond Skyfall” filminin çekimlerinde, Daniel Craig’in bir hafta boyunca konakladığı Fethiye Yacht Classic Otel’in önündeki iskele, ilginç bir demirleme yeri olabilir. Otelin önündeki iskeleye bağlandım, Fethiye çevresini karadan turladım ve James Bond’un bir hafta boyunca yediği yemeklerin tadına baktım

James Bond’un Fethiye-Göcek  rotasının izinde

Bir İngiliz turist, Göcek Göbün Koyu’nu “Tanrı’nın yeryüzündeki evi” diye tanımlamış. Buradaki lokantayı işleten Muammer ve Metin Önder kardeşler ile lokantanın personeli bu sloganın yazdığı tişörtlerle servis veriyor. Lezzetler ise gerçekten harika...

Haberin Devamı

Geçtiğimiz hafta bu sezonun “in” rotalarını yazınca çok sayıda detay soran mail geldi. Özellikle yeni tekne alanlar, güneye, Göcek’e ve Kekova’ya inmek isteyenler, biraz daha detaylı bilgi istiyor.
“Bu yıl büyük motor yatların bir bölümü Bodrum’a ve Yalıkavak’a geçecek, Ankara ile iş yapan büyük tekne sahipleri de, Ramazan nedeniyle Türkiye’de görünmek istemeyeceği için Yunan Adaları’nı tercih edecek, dolayısı ile Göcek tenhalaşacak” diye yazmıştım. Fırsat bu fırsat, Göcek’e geçmek isteyen ve daha önce Göcek’i görmemiş yeni tekne sahipleri, bu bölge civarında güvenli demir yerleri soruyorlar. Her defasında tekrarlıyorum. Kıyılarımızda dolaşırken, elinizin altında mutlaka Sadun Boro’nun Vira Demir kitabı bulunmalı... Hem güvenli seyir yaparsınız hem de dolaştığınız yerlerin antik tarihini ve özelliklerini öğrenirsiniz.

Göcek’te demir atmak yasak
Öncelikle şunu hatırlatmak isterim. Göcek özel bir bölge. Bu koylarda demir atmak yasak. Koylarda tonozlar var ve bu tonozlara bağlanmak mümkün. Göcek koyları, gayet korunaklı bir bölgedir. Öğleden sonraları rüzgar çıkar. Körfez korunaklı olduğu için deniz dalga kaldırmaz. Dalgası olmayan, rüzgarı olan bir yerde yelken yapmanın
keyfine de doyum olmaz.

Osman’ın Yeri görülmeli
Göcek’te dört marina ile yaz sezonunda bunlara ek olarak, iki bağlama iskelesi hizmet verir. Yine Göcek’in hemen yanı başında Fethiye’de de bir marina vardır. Göcek’te tonoz alıp gecelenecek sayısız koy bulunur. İskelesine güvenle bağlanıp birkaç gün kalınabilecek restoran alternatifi çoktur.
Ben bunlar içindeki Göbün Koyu’nu ve bu koyda Muammer ve Metin Önder kardeşlerin işlettiği Kapı Restoran’ı çok beğenirim.
Yine Göcek’ten çıkıp Fethiye’ye doğru gittiğinizde Turunçpınarı’ndaki Osman’ın Yeri görülmesi ve lezzetlerinin tadına bakılması gereken yerdir.
Bu bölgede en favori mekanım Fethiye’ye gelip Ece Saray Marina’nın yanındaki Yacht Classic Otel’in önündeki iskeledir. Çünkü buraya bağlandığınızda Akdeniz ve batı mutfağının başarılı sentezlerini bulurum. Tekneyi güvenle iskeleye bırakıp karadan Fethiye’nin ormanlık bölgelerini ve antik kent yerleşimlerini dolaşırım.

Haberin Devamı

James Bond’un Fethiye-Göcek  rotasının izinde

Fethiye Yacht Classic Otel’in önündeki iskele, tekneyi güvenle bağlayıp Fethiye çevresini karadan gezmek için ideal. Daniel Craig, burada bir hafta kalınca, otelin kendisi de mutfağı da ünlendi.

Daniel Craig ağzının tadını biliyormuş

YAcht Classic Otel, James Bond’un (Daniel Craig) da dikkatini çekmiş. “Skyfall” filminin Fethiye bölgesi çekimleri sırasında James Bond bir hafta boyunca burada kalmış ve set dışında hiç dışarı çıkmayıp mutfak şefi İsmail Küçük’ün yemeklerini yemiş. Daniel Craig’in bu tercihi nedeniyle İngiliz basını Yacht Classic Otel’i tanıtınca, otel kış aylarında bile üst gelir grubu İngiliz turistleri ağırlamaya başlamış. Ben mart başında otelin iskelesine bağlanmış, mutfak şefi Küçük’ten James Bond’a ne yaptıysa bana da pişirmesini istemiştim. Bizim yerel lezzetleri İngilizlerin damak tadına uygun olarak krema sosları ile bütünleştirmişti.

Asma yaprağında hellim peynirinden ızgara levreğe...
Bir hafta boyunca James Bond’un yediklerine gelince...
Başlangıçta somon marin / Akdeniz yeşillikleri eşliğinde kızarmış keçi peynirli salata / İtalyan Cannelloni (ıspanaklı, peynirli; beşamel soslu krep) / asma yaprağında ızgara hellim peyniri / menüer sos ile birlikte ıspanak yatağında ızgara karides / ıspanak, soğan, krema ve fesleğen yatağında, menüer soslu ızgara levrek / çikolatadan kap içinde muz ve çilek püreli yoğurt tatlısı... Yeni James Bond Daniel Craig ağzının tadını biliyormuş...
Benim önerim, bir akşam Yacht Classic
Otel’de yemek yedikten sonra ertesi gün tekneyi burada bırakıp otomobil kiralayarak Fethiye çevresinde Kayaköy’ün ziyaret edilmesi, öğlen saatlerinde Kayaköy’de kuzu ya da oğlak tandır yenmesi, Xantos, Patara gibi antik yerleşimlerin gezilmesi, akşam da mutlaka Fethiye Balık Pazarı’na geçilmesi... İskeleye bağlanan
tekneler, otelin hamam, sauna, masaj gibi olanaklarından faydalanabiliyor.
Fethiye’den sonra dönüş Göcek ya da Marmaris ise mutlaka Göcek girişindeki Göbün’e (Kapıkoy) uğranmasını ve burada en az bir gece kalınmasını hararetle öneririm. Buradaki iskeleden tonoz alınır, sakin suyunda yüzülür, iskeledeki bungalovda Cihan’a masaj yaptırılabilir, her daim taze balıkların ve böceklerin tadına bakılır. Bir İngiliz turist Göbün için “Tanrı’nın yeryüzündeki evi” demiş. Göbün’de Muammer Önder ve kardeşi Metin Önder ile personel üzerlerinde bu yazının yer aldığı tişörtlerle servis yapıyorlar.

Haberin Devamı

KAPTANIN MUTFAĞINDAN

James Bond’un Fethiye-Göcek  rotasının izinde

Ispanak yatağında karides ızgara

James Bond’un (Daniel Craig) Fethiye Yacht Classic Otel’de kaldığı bir hafta boyunca her gün yediği ıspanak yatağında karides ızgaranın tarifini otelin mutfak şefi İsmail Küçük’ten aldım. Aktarıyorum.
İri boy karideslerin, kafası ve kuyruğu kalır, gövdesinin kabukları ayıklanır, sırtı temizlenir. Karidesin üzerine tuz, zeytinyağı ve biraz da fesleğen eklenir ve marine edilir. Karidesler bu karışımda beklerken, patates garnitür, ıspanak yatağı ve menüer sos hazırlanır.
Haşlanmış patatesler küp küp doğranır. Tencerede soğan sotelenir, patatesler eklenir ve bir süre birlikte çevrilir. Üzerine sarmısak, fesleğen, kaşar peyniri ve krema ilave edilir.
1-2 dakika daha çevrilir. Soğumaya bırakılır. Soğuduktan sonra patates kalıbına basılır, kenarları yufka ile sarılır ve 3-4 dakika fırında pişirilir.
Ispanak yatağı için, soğanlar tavada iki dakika sotelenir. Ispanak eklenir. Üzerine krema, muskat, tuz ve biraz da bulyon eklenir, en son kaşar rendelenir.
Menüer sos için tereyağı ile birlikte limon suyu sürekli tavada sallanarak koyulaştırılır. Sonuna doğru üzerine sarmısak, dereotu, fesleğen, kapari ve tuz eklenir. Bu sos oda sıcaklığında bekletilirse bozulmaz. Eğer soğutup ısıtırsanız, sos bozulur.
Marine edilmiş karidesler ızgarada 4 dakikada pişirilir ve üzerine menüer sos dökülerek servis edilir.