Meriç Köyatası

Meriç Köyatası

merickoyatasi@hotmail.com

Tüm Yazıları

Yabancıların bildiği ama yerli mavi yolculuk tutkunlarının pek farkına varmadığı Fethiye-Kaş-Kekova rotası, şimdiden bu sezonun en çok konuşulacak ve tercih edilecek rotası olmaya aday. Bu rota için ben de önerilerimi paylaşıyorum

Fethiye-Kaş-Kekova

Yazıp yazmamakta da çok tereddüt ettim. Bir taraftan bakir koyların başkaları tarafından keşfedilmeyip bize kalması kıskançlığı, diğer taraftan da içimdeki gazeteciliğin kışkırtması sonucu, Fethiye-Kaş rotasını yazmaya karar verdim. Öyle ya, geçtiğimiz yıllarda herkes tarafından konuşulan, yazılan çizilen Hisarönü, Selimiye, Orhaniye, Bozburun gibi yerler pek bilinmezdi. Hisarönü’nün o güzelim koyları, kıyılarımızı iyi bilen az sayıda, yerli ve yabancı denizciye hizmet verirdi. Bizler de bu bölgeyi pek yazmaz, sakinliğin tadını çıkarırdık. Buraları yazılıp çizilmeye başlayınca, bu kez “Bari hatalı bilgiler çıkmasın” diyerek bölgenin denizden rotalarını ve nelere dikkat edilmesi, nerelerin ziyaret edilmesi gerektiğini yazmaya başladık.
Türkiye’nin sahip olduğu dört ana mavi yol rotasının dördü de cennet gibidir. Bunlardan biri Bodrum çıkışlı Gökova rotasıdır. Diğeri Bodrum veya Marmaris çıkışlı Hisarönü rotasıdır. Bir diğeri, Marmaris, Fethiye ya da Göcek çıkışlı Göcek ve Fethiye koyları rotasıdır. En az gidileni de, Türklerin çok az rağbet ettiği Fethiye ya da Finike çıkışlı Kekova rotasıdır.
Anladığım kadarıyla bu sene Fethiye merkezli Kaş-Kekova turları pek gözde olacak. Bu rotanın çok güzel bir rota olduğunu ancak yerli mavi yolcular tarafından pek farkına varılmadığını daha önce yazmıştım.

Lüks charter firmaları Fethiye’ye ilgiyi artırır
Bir taraftan Fethiye’nin tanıtım atağına geçmesi, diğer taraftan Kaş’a yeni bir marina yapılması, klasik mavi yol rotasında tur yapanların da yeni güzergah arayışları sonucunda; bu sezon, bu rota epey ön plana çıkacak gibi. Zaten lüks katamaranlarla, daha
üst gelir gruplarına charter hizmeti veren bir firmanın Fethiye’de konuşlanması da bu seneki ilginin artacağını gösteriyor.
Bu tura çıkacak olanlara, ben de küçük tüyolar vereyim. Marmaris ya da Göcek’ten denize açıldıysanız, önce Göcek koylarını dolaşın, ardından Fethiye Karagözler mevkiine gelin. Burada Ecesaray Marina’da ya da hemen yanındaki James Bond’un da (Daniel Craig) kaldığı harika bir butik otel olan Yacht Classic’in önündeki iskeleye bağlanın. Bir araç kiralayın, Kayaköy ve Aftkule’yi gezin, antik kentler, Xantos, Patara ve Letoon’u da ziyaret edin. Xantos’ta dünya tarihinin işgale karşı en dramatik direnişinin öyküsünü dinleyin. Patara’da bugün ABD Senatosu’nun mimarisine ilham veren Senato binasını ve Roma İmparatoru Neron tarafından yaptırılan deniz fenerini, Likya’nın dini merkezi Letoon’da Zeus’tan hamile kalan Leto, ikizleri Apollon ve Artemis tapınaklarını ziyaret edin. Babadağ’a çıkıp paraşütle atlarken harika bir manzaranın tadını çıkarın. Paraşütle atlamaktan çekinirseniz de Babadağ’ın keyfine varın. Kuşbakışı Ölüdeniz’i seyredin. Fethiye Balık Pazarı’ndaki lezzetlerin tadına bakın.

Ceneviz koyuna kadar gidin
Fethiye’den demir aldıktan sonra Turunçpınarı’nda Osman’ın yerine uğrayın, Gemiler Adası’na ya da civarındaki harika koylardan birinde demirleyip yıldızları gözlemleyin. Kalkan limanında yer bulursanız Kalkan’a girin, bulamazsanız Kaş’ta yeni yapılan marinayı ziyaret edin. Kaş’ın etrafındaki güzelim koyları dolaşıp hemen
14 mil mesafedeki Kekova Bölgesi’ne girin. Kekova Üçağızlar her havaya kapalıdır. Sakin bulduğunuz herhangi bir yere güvenle demir atın, denizin tadını çıkarın. Burada Kaleköy’ü, batık antik Likya kentini ziyaret edin. Oradan Finike ve Ceneviz koyuna kadar gidip geri dönüşe geçin. Bu tur belki bir hafta için çok hızlı gelebilir ve yetmeyebilir. Zamanınız varsa bu tur için 15 gün ayırın.

Haberin Devamı

Fethiye-Kaş-Kekova

Fethiye çıkışlı Kekova rotasında, bir an önce hedefe ulaşmak için çok acele etmeyin. Fethiye ve çevresinde görülecek o kadar çok güzellik var ki, önce Fethiye’ye zaman ayırın. Yamaç paraşütü yapın, Likya Yürüyüş Yolu’na çıkın.. Biraz Göcek’te dolaşıp sonra da Akdeniz’in mavi sularına yelken açın...

Haberin Devamı

Fethiye çıtayı yükseltiyor

Haberin Devamı

Geçtiğimiz hafta sonu Fethiye’deydim. Fethiye, çıtayı epey yukarılara taşımaya soyunmuş. “Fethiye markası, nasıl daha yukarıda konumlandırılır? Neler yapmak gerekir?” konulu bir toplantı düzenlendi. Alaçatı’da ilk küçük oteli açan Taş Otel’in sahibi ve Türkiye Küçük Oteller Derneği Başkan Yardımcısı Zeynep Öziş, Alaçatı’nın nasıl markalaştığını anlattı: “Çoğu yatırımcı ve yerel yönetici mevcut SİT alanlarının kaldırılması için uğraşırken, Zeynip Öziş ve Alaçatı’nın gelişmesi için çalışanlar, tam tersi bir uygulama ile birçok yerin SİT alanı olması için çalışmış. Sonuç ortada. Doğayı korumadan, mimari yapıya sahip çıkmadan turizm gelişemez.
Türkiye Hava Sporları Federasyonu Başkanı Nihat Ermihan, Fethiye’nin yıllık 64 bin yamaç paraşütü sortisi ile dünyada ilk sırada yer aldığını anlattı. Hava sporları ve buna bağlı turizm açısından çok daha fazla gelir elde edilebileceğini, bunun için eğitmen pilot yetiştirilmesi ve teleferik yapımının biran önce bitirilmesi gerektiğini söyledi. Gazeteci arkadaşım Yazgülü Aldoğan, daha üst seviyede marka olmak için tanıtım stratejilerinin ne olması gerektiğini anlattı. Benden de yat turizmi ve denizcilik konusundaki görüşlerimi istediler. Ben de şunları anlattım:
“Karagözler bölgesindeki tersaneler bir an önce taşınmalı. Bu koyun temizlenmesi, deniz kirliliğinin önlenmesi için açık denizle arasında yaklaşık bir kilometrelik bir tünel açılması ve açık denizden içeriye su sirkülasyonun sağlanması... Fethiye Körfezi’ne 300-500 tekne bağlama kapasiteli yeni bir marina yapılması yerine, Karagözler Mevkii’ne Yacht Classic Otel örneği gibi, 20 kadar küçük ve lüks otel ile her bir otelin önüne 50 tekne bağlama kapasiteli iskeleler yapılması. Bu üst konfor seviyesinde 600 yatak ile bin tekne bağlama kapasitesi demek. Her butik otel, sadece otelcilik ile değil, iskelesine bağlanacak tekneler ve mutfak hizmetleri ile ön plana çıkmalı. Fethiye ve bölgesinde en az altı ayaktan oluşan yelken, yamaç paraşütü ve Likya Yolu’nda bisiklet yarışlarını kapsayan Kış Trofesi düzenlenmesi.”
Bu toplantıda en çok hoşuma giden nokta da şu oldu: Gerek Fethiye Kaymakamı Ekrem Çalık, gerek Belediye Başkanı Behçet Saatcı toplantının başından sonuna kadar yapılan önerileri dinleyip not aldılar, mimikleri ile de önerilerin birçoğunu onayladılar. Anladığım kadarıyla bu önerilerin bir bölümü kısa sürede hayata geçecek...