Palmarina, sadece Türkler için değil, tüm mega yatlar için öne çıkacak. Göcek, Fethiye, Kaş ve Kekova rotası ile Orta Ege’deki Yunan adaları yelkenliler için tercih edilen rota olacak...
Palmarina’da bu yıl karada kalan diğer alanlar da yenilendi. Mega yat kapasitesi artırıldı. Marina, üst seviyede eğlence ve yeme içme mekanları ile çok iddialı konumda.
Fethiye’nin tanıtım atağına geçmesi, Kaş’a yeni marina yapılması önümüzdeki dönemde Fethiye-Kaş rotasının yıldızının parlayacağını gösteriyor.
Denizciler ve mavi yol tutkunları, sezon öncesi son hazırlıklarını tamamlıyorlar. Tekne sahipleri de tekne kiralayıp mavi yolculuk yapmak isteyenler de bu sezon gezecekleri rotalar için yoğun bir şekilde çalışmaya başladılar. Gerek kendi teknesiyle dolaşacaklar, gerek tekne kiralayıp mavi yolculuğa çıkacaklar için, bu sezon ön plana çıkacak rotalar hakkında tüyolar vereyim. Tabi bu tüyoları, büyük tekneler ve mütevazı tekneler için ayrı ayrı değerlendirmekte fayda var.
Daha önce de yazmıştım. Bu yaz Bodrum, dünya jet sosyetesinin göz bebeği olacak. Bodrum Yalıkavak’ta Palmarina’nın kara alanı geçtiğimiz kış yıkıldı ve baştan aşağı yeniden inşa edildi. Marinanın deniz alanındaki kapasite 335’ten 710’a çıkarıldı. 40 metre üzeri mega yatlar için 69 bağlama yeri hazırlandı. 75 metre ile 150 metre arasındaki giga yatlar için ise 26 bağlama yeri yapıldı.
Bu yaz, Göcek’te konuşlanan çok sayıda büyük yatı Yalıkavak Palmarina’da göreceğiz. Sadece Göcek’teki mega yatları değil, Akdeniz çanağında dolaşan mega yatlar da bu yaz Bodrum Palmarina’ya gelecek. Bu konudaki tahminimin bir diğer temel dayanağı da şu: Dünyanın en büyük yat broker ve charter firmalarından biri olan Fraser Yacht ile dünyada mega yat acenteliğindeki lider kuruluş BWA Yachting, Palmarina’da ofis açtılar. Bu iki firma da Akdeniz çanağındaki faaliyetlerini buradan sürdürecekler. Palmarina, yeme içme alanında da epey iddialı. Marina’da, Billionaire Yat Kulüp, Cipriani, Loft, Mezzaluna, Belluga, Balıkçı Sait gibi mekanlar yer alıyor.
Ramazan faktörü ve Yunan adaları
Bu yıl Ramazan 8 Temmuz’da başlıyor. İşadamı olup devletle iş yapan büyük tekne sahiplerinin çoğu ortalıkta görünmek istemeyecek. Bu kesimin bir bölümü Bodrum’a geçip hava alanına ulaşma olanakları nedeniyle, Bodrum yakınlarındaki Yunan Adaları’na açılacak.
Son birkaç yıldır çok olmasa da Hırvatistan ve Adriyatik kıyıları da bizim yatçıların ilgi merkezi haline geldi. Ramazan nedeniyle Ankara’da iş yapıp da ortalıkta görünmek istemeyenlerin bir kısmı da 1 aylık zamanı fırsat bilip Adriyatik kıyılarına doğru dümen tutacak.
Yakın Yunan adaları içinde, Simi, Kos, Kalimnos, Leros, Patmos, son yıllarda zaten Türklerin istilasına uğramış vaziyette idi. Bu yıl Temmuz ayında bu adalarda, özellikle motor yat ağırlıklı olmak üzere Türk teknelerinden geçilmeyecek. Sohbetlerden anladığım kadarıyla yelkenli tekne sahipleri biraz daha uzaktaki Astipalia, Levitha, Anafi, Amargos, Paros gibi Orta Ege Adalarını tercih edecek.
Fethiye-Kaş
Yabancı yatçılar tarafından bilinen ancak Türk yatçılar tarafından pek tercih edilmeyen Fethiye-Kaş rotası da bu yıl yerli yatçılar için ön plana çıkacak. Yine dünyanın önemli charter firmalarından Mooring’s, Türkiye’deki operasyonlarını büyütme kararı aldı ve Fethiye’de yeni bir ofis açtı.
Bu girişim de Fethiye-Kaş rotasının tercih edileceğinin bir başka sinyali...
Göcek, Gökova ve Hisarönü’nü deneyin
Daha önce Gökova, Hisarönü ve Göcek rotalarını denemediyseniz, bu yılın trendlerini bir kenara bırakın ve mutlaka öncelikli olarak bu üç rotadan birini tercih edin. Gerek büyük motor yatların Yalıkavak’a doğru akını, gerek Ramazan faktörü nedeniyle Ankara ile iş yapan işadamlarının ortadan kaybolma isteğine paralel olarak Göcek’te bu yıl büyük motor yat sayısında azalma meydana gelecek. O nedenle küçük yelkenli tekneler ve mavi tur tekneleri için bu yaz Göcek cazip bir rota olabilir.
Değişmeyen mekanlar
Trendler ne kadar değişirse değişsin, mavi yolculukta değişmeyen duraklar vardır. Bodrum yarımadası, doğal güzelliklerinin yanı sıra mavi yolculuğun ortaya çıktığı yerdir. Yarımadanın bir çok yerinde çok sayıda lezzetli mekan vardır. İnsan hangisini önereceğini şaşırır.
Keza Marmaris, Yat Marina ve Netsel Marina ile birlikte çok büyük tekne bağlama ve en büyük mavi yolculuk filosuna sahip limanımızdır. Bu bölgelerimizde iskelesine bağlanıp yemek yenebilecek harika tesisler vardır. Marmaris çıkışındaki Kumlubükü’nde Hollandalı Ahmet’e uğramadan ve orada yemek yemeden çıkılan mavi yolculuk eksik kalır. Hisarönü Körfezi’nde Selimiye’de çok sayıda lezzetli restoran vardır. Ama Sardunya restorana uğranmazsa Selimiye’ye gitmenin anlamı kalmaz. Keza Bozburun’nda Bozburun Yat Kulüp, Denizkızı lokantası, Octopus Restaurant rota üzerinde olmalıdır. GGöbün Koyu’nda Muammer’e, Fethiye Turunçpınarı’nda Osman’a mutlaka uğranmalıdır. Elbette bu bölgede çok sayıda çok güzel mekanlar vardır ama bu saydığım mekanların lezzetleri, uzun yıllardır değişmeden aynı kalite ile devam eder. Doğayı kirletmediğimiz sürece, modası hiç geçmez.
YAZ TRENDLERİ