Meriç Köyatası

Meriç Köyatası

merickoyatasi@hotmail.com

Tüm Yazıları

Çok özel bir rota




Geçtiğimiz günlerde çok eski bir dostum aradı. İkinci evliliğini yaptığını, kaptanıyla birlikte 14 metrelik bir yelkenli tekne kiraladığını, balayı için bir haftalık rota önermemi istedi.
Tekneyi Bodrum Turgutreis D Marin’den kiralamışlar. Gündüzleri sakin yerlerde yüzmek istiyorlar. Balayında oldukları için de teknede yemek pişirmek yerine akşamları dışarıda romantik yerlerde mum ışığında yemeğe çıkmak istiyorlar. Kendisini ve eşinin yeşil pasaportu varmış, vize sorunları da yokmuş.
Gökova çok güzeldir ama bu mevsimde çok kalabalık olur. O yüzden onlara ilk gün beş-altı saatlik bir seyir, sonraki günler için de 2-4 saatlik seyirler içeren bir rota hazırladım. Tur bittip döndüğünde rüya gibi bir balayı yaşadıklarını anlatıp tekrar tekrar teşekkür etti. Bu rota için ille de yeniden evlenip balayına çıkmanız şart değil. Herkes yapabilir. Uzunca bir rota olduğundan ikiye bölüp anlatacağım. İlk üç günle başlayalım...

Birinci gün: Turgutreis’ten hareket

Birinci gün sabah oldukça erken bir saatte Bodrum Turgutreis’ten hareket edilir. Yaklaşık beş saatlik bir yolculuktan sonra Knidos’a varılır. Knidos’ta zemin eriştelik olduğu için demir biraz zor tutar. Sağlam demir atıldıktan sonra Knidos antik kenti dolaşılır. Dönemin (MÖ 4. yüzyıl) en önemli kültür, sanat, coğrafya, astronomi ve matematik bilim merkezidir. İlk çıplak Afrodit heykeli burada yapılmıştır. Kıyıda bir restoran vardır.
Bir alternatif de antik kenti gezdikten sonra vakit kaybetmeden demir alıp Palamutbükü limanına gitmektir. Burada hemen balıkçı barınağının arkasındaki Altan’ın işlettiği Merhaba Restoran’ın mezeleri taze ve lezzetlidir.

İkinci gün: İstikamet Simi Adası

İkinci gün yine erken saatte yola çıkılır. Simi Adası’na geçilir. Eğer vakit varsa ve günlerden pazar ise iki saatlik bir yolculukla adanın güneybatısında yer alan Panormiti koyuna gidilir. Buradaki ortodoks kilisesine pazar günleri diğer adalardan ve Atina’dan özel olarak kilise nikahına gelinir. Hemen kilisenin yanındaki kır lokantasında da öğle yemeği yenir. Akşamüstüne doğru yola çıkılır ve Simi merkezinin hemen güneyinde yer alan Pedi koyuna demir atılır. Serin denize girildikten sonra botla karaya çıkıp otobüse binilir ve Simi merkezine gidilir. Burada sahildeki Manos’un lokantası Türkler tarafından meşhur edilmiştir. Mezeleri güzeldir. Ancak müşterilerinin çoğunluğu Türk olduğu için fiyatları diğer Yunan adalarındaki gibi ucuz değildir. n


Üçüncü gün: Bozburun’a varış

Üçüncü gün çok kısa bir seyir sonunda Bozburun’a gidilir. Türkiye’ye giriş işlemi yaptırılır. Bozburun’a girmeden Kızıl Ada ile Kiseli Ada arasındaki boğazda demirlenir. Muhteşem suda yüzülür. Öğle yemeği ve istirahattan sonra Bozburun’a girilir. Girişinde sancağınızda kalan Türkiye’nin en ünlü ve eski yelkencilerinden ve cerrahlarından rahmetli Süleyman Dirvana’nın oğulları tarafından işletilen yat kulübe bağlanılır ve restoranında nefis yemekler yenir.
Bir başka alternatif, Bozburun Balıkçı barınağının hemen dışında alargaya demir atılır. Botla sahile çıkılır. Balıkçı barınağının etrafındaki balıkçıların hepsinde taze mezeler ve balıklar bulunur. Dünyanın en zengin adamı Bill Gates arada bir çaktırmadan buraya gelir ve sahilde yemek yer. 100 dolar bahşiş bırakır. Bill Gates’in babası ise geldiğinde oğlundan daha cömert davranmış ve 300 avro bahşiş bırakmıştı.
Haftaya geri kalan dört günün rotasını vereceğim.


Mavi yol ipuçları
Çantanızı hazırlarken, kiraladığınız teknenin kaptanı ya da sizi davet eden arkadaşınıza mutlaka danışın. Çantanız katlanabilir yumuşak malzemeden yapılmış olmalı. Çantanızda altı lastik bir çift terlik ile yine altı lastik olan iki çift ayakkabı bulundurun. Ayakkabının birini karaya çıktığınızda, diğerini teknede giyin. Teknede yalınayak dolaşmayın. Teknedeki ayak parmağı kırılmalarının yüzde 90’ı yalınayak dolaşmaktan kaynaklanıyor. En az iki mayo alın. Havlu alıp almayacağınızı kiraladığınız tekne kaptanına ya da sizi misafir eden arkadaşınıza sorun. Çantanızda bol tişort, şort, şapka ve akşam serinliği için uzun kollu eşofman türü giyecek bulunsun. Kişisel bakım malzemelerinin yanısıra, mutlaka böcek sokmasına karşı bir krem, mide bulantısına karşı bir hap ve ağrıkesici bir ilaç alın. Diğer tıbbi malzemeler teknenin ilkyardım çantasında zaten vardır. Kitap ve müzik listenizi oluşturmayı, güneş gözlüğü, fotoğraf makinesi ve kamerayı da unutmayın.