Bodrum Açık Deniz Yarış Kulübü’nün düzenlediği Kış Trofesi, hafta sonları 400’ün üzerinde yelkenciyi Bodrum’da topluyor. Gündüz deniz, akşamları Bodrum renkleniyor
Bodrum Açık Deniz Yarış Kulübü’nün (BAYK) düzenlediği ve 7 ayaktan oluşan Kış Trofesi, Bodrum’da kış aylarını hem denizcilik ve yelken sporu bakımından hem de ekonomik yönden canlı kılıyor. Yarışların yapıldığı hafta sonlarında Marina’daki gece hayatı hareketleniyor.
11 yıldır gerçekleştirilen BAYK Kış Trofesi her yıl ocak ayında başlıyor, şubat ve mart soğuklarında devam ediyor, nisanda baharı, mayısta da yazı karşılayıp sona eriyor. 14 yarışta en az ceza puanı alan takım, kazanıyor.
Yarışlara 50’nin üzerinde tekne ve 400’ün üzerinde yarışçı katılıyor. Yarış akşamlarında ise Milta Bodrum Marina Yat Kulüp’te iğne atılsa yere düşmüyor. Denizciler düzenlenen kokteyllerde ve mangal partilerinde aynı zamanda renkli geceler yaşıyor. Yelkenci müzisyenler Yasemin ve Çetin Akıncı’nın Latin müzik ağırlıklı repertuarı, deniz ve müziği buluşturuyor, yarış geceleri çok daha keyifli hale geliyor.
Bodrum ekonomisine katkı
400’ün üzerindeki yelken yarışçısının büyük çoğunluğu, İstanbul, İzmir ve Ankara’dan geliyor. Zaten yarışların yapıldığı hafta sonlarında, kış ayı olmasına rağmen uçak fiyatlarının yaz aylarını aratmayacak yükseklikte olması da yarışların Bodrum ekonomisine ve uçak şirketlerine olan katkısını ortaya koyuyor. Yarış teknelerinin büyük çoğunluğu, içinde çok sayıda kişinin yatmasına uygun tekneler olmadığı için bu kadar kişi marina civarındaki otellerde konaklıyor. Marina içindeki ve çevresindeki lokantalar da yarış haftalarında dolup taşıyor.
Yelken yarışlarındaki masraflar, tek başına bir kulübün üstesinden kalkabileceği türden değil. Mutlaka sponsor gerekiyor. BAYK’ın bu yılki sponsorları; ana sponsor olarak The Marmara Oteller Grubu, co-sponsor (yardımcı sponsor) olarak da Türk Ekonomi Bankası (TEB).
Bütün aile yelkenci
The Marmara, esasında yelkencilik camiasının yakından tanıdığı bir aileye ait. The Marmara Otelleri’nin sahibi Gürsel ailesinde baba Oğuz Gürsel, hem otomobil hem de yelken yarışçısı ve Türkiye Açıkdeniz Yarış Kulübü’nün düzenlediği yarışlarda trofe kazanmış bir isim. Aynı şekilde kızı Ardıç Gürsel de yine yelken yarışlarında çok önemli dereceler elde etmiş bir denizci. The Marmara Otelleri’nin İcra Kurulu Başkanı Hüseyin Öztürk de yelkenci ve fırsat buldukça teknesi ile denize açılıyor.
Türkiye Ekonomi Bankası Perakende ve Özel Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Mendi ise tenis ve yelken sporuna katkı yapmayı önemsediklerini belirtiyor. TEB, yardımcı sponsorluğun yanı sıra, yarışlarda yer alıyor.
TEB, yarışlara kendi ekibi ile katılıyor. Gökhan Mendi (sol başta), sonraki yarışlara müşterileriyle katılacaklarını söylüyor.
MART AYI FIRTINA TAKVİMİ
* 1 Mart Fırtına
* 6 Mart 3. Cemre (Toprağa)
* 11 Mart Kocakarı Soğukları (Berdül’aczin başlaması)
* 12 Mart Husüm Fırtınası
* 15 Mart Fırtına
* 17 Mart Berdül’aczin sonu
* 24 Mart Koz Kavuran Fırtınası
* 26 Mart Çardak Fırtınası
* 29 Mart Fırtına (2 gün)
KAPTANIN MUTFAĞINDAN
Karides konçertosu
Yasemin ve Çetin Akıncı çifti yaz-kış 12 metrelik teknelerinde yaşıyor.
Çetin Akıncı, denizci ve müzisyen özelliklerinin yanında harika bir aşçı. Bana bir karides pişirdi, parmaklarımı yedim. Yaptığı karidese isim vermemiş, ben de “karides konçertosu” diyerek isim babalığı yaptım. Malzeme listesini de bir konçertonun orkestra düzeninde anlatmaya çalışacağım. Eserin solisti jumbo karides. Armonileri basan
yaylı sazlar gibi zemini güçlendiren malzemeler; sızma zeytinyağı, tereyağı, sarmısak, tuz, taze çekilmiş karabiber, biberiye, kekik ve zahter. Kontur şanlar için pikola flüt, obua, korno
gibi bir konçertoya renk katan enstrümanlar; iki kapak rakı, bir tatlı kaşığı hardal, üç çorba kaşığı krema
ve yarım limon.
Karideslerin kafası ve kuyruğu kalacak şekilde kabukları soyulur, sırtındaki siyah şeritler ayıklanır. Bir tavada zeytinyağı kızdırılır, sarmısaklar çevrilir
ve tereyağı eritilir. Karidesler ilave edilir ve iki üç dakika çevrilir, karidesler dışarı alınır. Tavaya biraz daha zeytinyağı ve sarmısak eklenir. İki kapak rakı dökülür. Rakının alkolü yüksek ateşle uçurulur. Bir tatlı kaşığı hardal ile üç çorba kaşığı kadar krema yavaş yavaş eklenir ve hardal iyice ezilir. Ocaktaki ateş kısılır, tuz, taze çekilmiş karabiber, kekik, zahter, biberiye eklenir. Bu sosa, daha önce yarım pişirdiğimiz karidesler tekrar eklenir ve iki dakika daha pişirilir. Yarım limon suyu eklenir.