Dünya jet sosyetesinin Karayiplerdeki gözdesi ada inanılmaz bir yükseliş yaşıyor
Gün geçmiyor ki, gazetelerde Karayiplerin gözde adası St. Barts ile ilgili bir haber yer almasın. Dünya jet sosyetesi, Hollywood ünlüleri, Victoria’s Secret’in gözde modelleri özellikle bu mevsim
St. Barts adasında denizin, güneşin ve eğlencenin tadını çıkarıyor.
Dünyanın en zengin adamlarından Abramoviç’in, yılbaşında adadaki malikanesinde verdiği 7.5 milyon dolarlık yılbaşı partisi hâlâ konuşuluyor.
Acaba bu mevsimde dünya jet sosyetesinin başkenti olan St. Barts adası için bizim gezgin yelkenciler neler yazmış?
Yelkenli tekne ile dünyayı dolaşmış
20 dolayında Türk denizci var. Bu gezginlerimizin tümü seyahatlerini anlatan kitap yazmadı. Kitap yazanlar arasında anladığım kadarıyla St. Barts’a uğrayan iki denizcimiz var. Biri ilk dünya turu yapan duayen denizcimiz Sadun Boro... Diğeri de Ekrem İnözü...
Sadun Boro, “Pupa Yelken” kitabında St Barts için şu notları yazmış:
“İki bin nüfuslu şirin kasaba, limanın etrafını çeviren iki sıra evden müteşekkil. Temiz beton yollar, kırmızı kiremitli villalar. Siyah, hemen hemen hiç yok. St. Barts serbest liman. Hiç gümrük alınmadığı için bilhassa sigara ve içki çok ucuz. Bu ufacık adada koca koca ticarethaneleri görünce, insan önce şaşırıyor. Bütün gelirleri kaçakçılık. Diğer Karayip adalarına kaçak sigara ve içki buradan gidermiş. Ada susuz, ancak yağmur suyu ile idare ettiğinden hiçbir şey yetişmiyor.”
Aradan 36 yıl geçtikten sonra bir başka gezgin denizcimiz Ekrem İnözü önce 1999’da, ardından da 2004’te St Barts’a gitmiş. İnözü “Dünya Varmış” kitabında ada ile ilgili şu notları düşmüş.
“Plajlar beach olmuş”
“St. Barts’a gelmeden önce, keçi adası denen yerde bedavadan yüzdük. Çünkü St. Barts’da plajlar beach olmuş, yani sosyete plajı, para basmadan girilmiyor. 1999’da bu adaya geldim, limanda uzun bir demir atarak yer buldum. 2004’de döndüğümde sanki 10 misli tekne vardı. Biz de mecburen ta okyanusun ortasına demir attık. Sadun abinin kitabında bu adanın Gustavia limanında fotoğraf var.
O zamanlar 3-5 teknenin uğradığı bu limanda şimdilerde yer bulmak olanaksız. St. Barts tax free bir ada ama fiyatlar her adadan daha pahalı olmuş. İçki ve sigara haricinde ucuz bir şey yok. (...)
Adaya gitmek isteyenler için Fransız vizesi gerekiyor. Adada en az 30 metreden büyük tekneler için özel bir şeref rıhtımı var. Bir günlük bağlama fiyatı 1000 avro...”
St. Barts böyle hızlı bir değişim geçirmiş. Adada, dünya jet sosyetesinin önde gelen kişilerine ait muhteşem malikaneler bulunuyor. Limanda yer bulmak zorlaştığı için, tekne ile gitmek neredeyse olanaksız hale gelmiş. Kasım ve mayıs ayları arasında turistleri çeken ada, özellikle ocak-şubat aylarında cıvıl cıvıl. Plajlarında dünyanın en ünlü top modellerini çekim yaparken görmek mümkün. Türkiye’den adaya gidiş için en iyi yol, Fransa üzerinden uçak...