Meriç Köyatası

Meriç Köyatası

merickoyatasi@hotmail.com

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

2004-2007 arasında 18 metrelik yelkenli teknesi Anouk ile dünya turu yapan Ekrem İnözü tekrar dünya turuna çıktı

İş hayatının stresinden bunalan ve kurduğu fabrikayı (Aytaç Et) sattıktan sonra 2004-2007 yılları arasında dünya turu yapan Ekrem İnözü (60), ikinci kez dünya denizlerine açıldı. İlk seyahatini Bayan Ann ile yapan İnözü, ikinci yolculuğa da Karadenizli tayfam dediği Cemile hanımla başladı.
17 Eylül 2010 tarihinde Bodrum’dan yola çıkan Ekrem İnözü, Fransa’da teknenin direği ve yelkenlerini elden geçirdi ve kasım sonunda da birkaç günlüğüne Türkiye’ye geldi. Gökova Körfezi Okluk Koyu’nda buluştuk, sohbet ettik. İşte bu sohbetten satırbaşları:
“2007’nin nisan ayında klasik dünya turu rotasını tamamladığımda, kafamda yeni yolculuğun planlarını yapmaya başlamıştım bile (Klasik dünya turu rotası: Cebelitarık Boğazı, Atlantik Okyanusu, Panama Kanalı, Pasifik Okyanusu, Hint Okyanusu, Kızıldeniz, Süveyş Kanalı ve Akdeniz geçilerek sürekli batıya doğru gidilerek yapılan rota). İlk seyahatin anılarını anlatan “Dünya Varmış” kitabının yazımı, basımı, piyasaya verilişi, Türkiye kıyılarının özellikle de Gökova’nın keyfini çıkarmak derken 3,5 sene geçiverdi.
Yeni yolculuk, klasik dünya turu rotasından farklı olacak. Bu sefer mevsimi kaçırmak pahasına, sevdiğim yerlerde daha uzun kalmak istiyorum. Arada, tekneyi uygun ve güvenir marinalarda bırakıp Türkiye’ye geleceğim. Şimdiki hedefim, Atlantik Okyanusu’nu aşıp Brezilya ve Buenos Aires... Belki Brezilya’da kalırım, belki de daha güneye iner, Macellan Boğazı’ndan Pasifik’e geçerim. Keyfim nereye isterse oraya gideceğim.”
Yolculuğunu 300 sayfalık kitabıyla anlattı
Ekrem İnözü’nün dünya turunu anlattığı “Dünya Varmış” kitabı, Denizler Kitabevi tarafından dağıtıma verildi. Büyük boy 302 sayfa, renkli fotoğrafların ve haritaların da yer aldığı kitap 60 liradan satılıyor. Eğlenceli ve öğretici bir üslupla kaleme alınan kitaptaki fotoğraflar da okuyanları, yelkenli bir tekneyle dünya turu yapmaya özendiriyor. İnözü kitabın önsözünde “Benim gibi sıradan bir insanın bu işi nasıl yaptığını görecek ve kendinizin de yapabileceğine inanacaksınız” diye yazmış. Ekrem İnözü seyahat anılarının yanı sıra büyük devletlerin, Karayip ve Pasifik bölgesindeki sömürge ülkeler üzerindeki etkilerini de gözlemlemiş ve ilginç tespitlerde bulunmuş.

Bir dünya turu kesmedi, ikincisine çıktı


Ekrem İnözü’nün dünya turu yaptığı 18 metrelik Swan teknesi, zorlu bir etabın ardından sakin bir koyda...

Ressam Gümrükçüoğlu’ndan yüzen saray

İşadamı ve ressam Benice Gümrükçüğolu’nun kendi tasarladığı B-Nice adlı teknesi denizle buluştu. Antalya Saba Yacht tersanesinde 2,5 yılda üretilen trawler tipi tekne 1992’den beri teknede yaşayan Gümrükçüoğlu’nun, denizcilik birikimi ile ressamlığının estetik bir birleşimi.
35 metrelik teknenin iç mekanları tasarlanırken, denizde bir köşk atmosferi düşünülmüş. Jimnastik odası, üç suit kamara ve personel bölümü bulunuyor. Ana güverte ise yaşam alanını kapsıyor: Oturma veya yemek grubu olarak kullanılabilir bir salon, bir hol alanı, yemek odası ve kaptan kamarası...
Üst güverte ev konforundan da ötesini taşıyor.
40 metrekarelik bir yatak odası, özel salonu olan bir kat ve bu katın önünde bağımsız bir bölüm olarak tasarlanmış kaptan köşkü bulunuyor. Dokuz banyo ve tuvaleti bulanan teknenin üst güvertesinde 60 kişi ağırlanabiliyor. Tekneye 10 milyon doların üzerinde bir değer biçiliyor.

Bir dünya turu kesmedi, ikincisine çıktı



KAPTANIN MUTFAĞINDAN
Üreme, beslenme ve protesto aracı olan yumurta, şu sıralar popüler oldu. Yumurtalı protestoyu protesto edenler, sokaklarda yumurta pişirme eylemi yapıyorlar ama gördüğüm kadarıyla bu işi de beceremiyorlar. Protesto hakkına saygı gösterip teknede yaptığım Kaptanın Akdeniz Usulü Omleti ile Deniz Mahsullü Menemen tarifini aktarıyorum.

Kaptanın Akdeniz usulü omleti
MALZEMELER:

İki yumurta (sarısı ve beyazı karışmadan kırılıp bir çorba kasesine aktarılacak ve ortam sıcaklığına uyumu beklenecek), iki orta boy domates rendesi (mevsim kış ise iki kaşık doğranmış domates konservesi ya da rendesi), bir avuç ince dilimlenmiş kabak, iki avuç ince dilimlenmiş mantar, iki adet yeşil biber, bir adet kırmızı biber, üç dört diş sarımsak, üç avuç ince kıyılmış maydanoz ve dereotu, kırmızı biberden yapılmış acı sos, rendelenmiş peynir... Bir çorba kaşığı, çekirdeklerinden ayıklanmış yeşil zeytin (tercihen kırma zeytin), bir tatlı kaşığı zeytinyağı... Değirmende taze çekilmiş beyaz ve karabiber... Taze fesleğen ve kekik

YAPILIŞI:
Yüksek ateşte, bir çorba kaşığı zeytinyağını tavada kızdırın. Dilimlenmiş kabakları atın ve iki dakika kadar tavada çevirin. Biberleri ekleyin ve iki dakika daha çevirin. Domates rendesi, tuz, ayıklanmış ve ezilmiş sarmısakları ekleyin. Bir dakika sonra mantarları koyun. Mantarlar suyunu salıncaya kadar iki dakika kadar daha tahta kaşıkla tavada çevirin, acı sosu tavaya dökün. Mantarlar ve domatesin saldığı suya göre gerekirse, yarım çay bardağı kadar sıcak su ekleyin. Sıcak su fokurdadıktan sonra ateşi iyice kısın. Çekirdeklerinden ayıklanmış yeşil zeytin ile ince kıyılmış dereotu ve maydanozu ilave edin. Tavanın üstünü kapatıp en kısık ateşte iki dakika bekletin. Bu esnada yumurtayı çatalla iyice çırpın. Çırptığınız yumurtaya bir çay kaşığı tuz koyun, üzerine göz kararı karabiber katın. Tavanın altındaki ateşi tekrar en yükseğe getirip yumurtayı dökün ve tavanın üzerindeki tüm alana yayın. Bir tahta kaşıkla da tavadaki karışımı harmanlayıp yumurtanın tüm malzemelere dağılmasını sağlayın. Yumurtanın sarısı ya da beyazının birbirinden ve tavadaki diğer malzemeden bağımsız olarak katılaşmasına izin vermeden tavayı karıştırıp hafif sulu kalacak şekilde servis yapın. Servis yaptığınız tabakların üstüne rendelenmiş peynir dökün. Afiyet olsun.

Deniz mahsulleri ile menemen

MALZEMELER:

Dört yumurta, iki avuç ayıklanmış karides, iki avuç halka kesilmiş kalamar, bir avuç iç midye, bir adet ahtapot bacağı ... Üç adet yeşil çarliston biber, iki adet kırmızı biber, beş-altı diş sarmısak, üç ya da dört su bardağı rendelenmiş domates, bir tatlı kaşığı pesto sos, göz kararı acı sos, yarım kadeh beyaz şarap, parmesan peyniri (kaşar ya da İzmir tulumu rendesi de olabilir), iki avuç ince kıyılmış maydanoz... İki çorba kaşığı zeytinyağı... İki tatlı kaşığı tuz... Karabiber...

YAPILIŞI:
Yumurtalar 10 dakika önceden buzdolabından çıkarılır. Bir tencerede kalamar ve midye yarım pişme kıvamında haşlanır. Bu malzemeye daha önce buharda pişirilmiş bir adet ahtapot bacağı eklenir. Malzemeler doğranır ve bir kenara alınır. Tavaya bir kaşık zeytinyağı konur ve kızdırılır. Deniz mahsulleri, biberler eklenir. Biberler yarı pişmiş hale geldiğinde domates rendesi, sarımsak, acı sos, pesto sos ve beyaz şarap konur. İki dakika kadar piştikten sonra ince kıyılmış maydanoz ve dereotu eklenir. Üzerine çırpılmış yumurta sosu ve rendelenmiş peynir eklenir.