Hem coğrafyada bizden izler olduğu için hem de hesaplı bir tatil sunduğu için Balkanlar son dönemde çok cazip
Bugün, Beylikdüzü Tüyap’ta Emitt Turizm Fuarı’nın son günü. Bu fuarda dolaşırken, Makedonya’da tanıştığım Yüksel Kerim ve oğlu Arkan Kerim’in şirketi General Tourist’in standını görünce hemen içeri daldım.
Son zamanlarda Balkanlar, Türk turistler için önemli bir cazibe merkezi oldu. Bunun iki nedeni bulunuyor. Gezdiğimiz coğrafyada Osmanlı-Türk izlerine rastlıyoruz, Türkçe konuşuyoruz. Birçok Türk vatandaşının ataları o bölgeden gelme... İkincisi de bu bölge çok cazip fiyatlar sunuyor.
Makedonya’nın başkenti Üsküp merkezli General Tourist firması 1972 yılından beri, o zamanki adıyla Yugoslavya’ya gelen tüm turistleri ağırlayan ve onlara hizmet veren bir şirket. Aynı zamanda da oradan Türkiye’ye turist gönderiyor. Şirketin sahipleri Türk ama önce eski Yugoslavya’nın, şimdi de Makedonya’nın vatandaşları... Yüksel Kerim ve oğlu Arkan Kerim...
Verdikleri hizmet sadece Makedonya (Üsküp, Priştine, Manastır, Ohri) ile sınırlı değil. Aynı zamanda eski Yugoslavya coğrafyasına yani Hırvatistan, Karadağ, Kosova, Bosna-Hersek’e gelen Türkleri de Türk ve Balkan geleneklerine göre ağırlıyorlar. General Tourist, bu yıl İspanya’da tüm Balkan ülkeleri için ‘en iyi incoming şirketi’ (havaalanı transferinden otel ayarlamalarına ve şehir turlarına kadar olan hizmetlerin tümü) seçildi.
General Tourist’in sahipleri Yüksel ve Arkan Kerim, Balkanlar’a gelmek isteyen Türklerin, Türkiye’deki yetkili herhangi bir turizm acentesi ile seyahat edebileceklerini, kendilerinin de Türkiye’deki acenteler adına Türkiye’den gelen turistler için incoming hizmeti verdiklerini söylüyor. Ben iki yıl önce Yüksel ve Arkan Kerim’in rehberliğinde tüm Balkanları dolaşmış, harika yerler gezip harika Balkan yemekleri yemiştim. Tavsiye ederim.
KAPTANIN MUTFAĞINDAN
Prizren tava
Balkanların zengin ve geniş bir mutfağı var. Tabii bu bölgedeki etlerin lezzeti de başka oluyor. Özellikle de kuzusu... Kosova’nın Prizren kentinde Besimi Beska isimli restoran gerçekten uğranılması gereken bir lezzet durağı. Sahibi Bestami, Arnavut. Çok güzel Türkçe konuşuyor. Bizim için özel olarak Prizren tava yaptı. Onların tava dediği, aslında bizim bildiğimiz güveç... “Kız alacaksan soydan, kuzu alacaksan koldan” diyerek kuzunun ön kolundan pişirdi. Önce güveçin altına halka halka doğranmış soğan yerleştirdi. Üzerine kuzu etini koydu. Tuzunu ve karabiberini ekledi. Hava almasın diye üzerini halka halka kesilmiş patatesle kapladı. Onların da üzerine halka halka kesilmiş domates koydu. Biraz tereyağı ekleyip üstünü de folyo ile kapladı. Odun fırınında üç saat pişirdi.