Karadeniz’de yapılan balıkçı kayığını denizci Atılay Gür satın aldı ve 59 bin avroluk bir trawler’e dönüştürdü
Göcek Boat Expo’da sergilenen tekneler içinde bana en sevimli gelen, küçük bir Karadeniz balıkçı çektirmesinden dönüştürülen trawler oldu. Ahşap tekneleri ile ünlü Karadeniz Kurucaşile’de 8,2 metre boyunda imal edilen balıkçı kayığı, uzun yıllar kullanılıp kaderine terk edildikten sonra, Fethiyeli denizci ve Ayna Tersanesi’nin sahibi Atılay Gür tarafından alınıyor. Sert denizlere ve iri dalgalara dayanıklı kabuk formu korunarak boyu 1,6 metre daha büyütülüyor ve 9,8 metreye geliyor. Omurgası, postaları, gövdesi yine ahşapla sağlamlaştırılıyor. Üstüne epoksi uygulaması ve boya yapılarak gövdenin ömrü en az 30-40 yıl uzatılıyor.
Mimar Murat Birgül’ün tasarımı ile kabuğun üstüne güverte inşa ediliyor. Bu güverteye bir kaptan köşkü, iki adet iki kişilik kamara, iki adet tuvalet-duş ve küçük
bir mutfak yapılıyor. Kıç güverteye krom ve ahşaptan elektrikli paserella imal ediliyor.
85 HP makine ile saatte 8-9 deniz mili arasında seyir sürati yakalayan teknede
250 litre mazot, 600 litre de temiz su tankı bulunuyor.
Atılay Gür ve Murat Birgül, Fethiye’deki tersanelerinde 30 ve 36 metrelik iki adet büyük yelkenli tekne ürettiklerini ancak bu sevimli Karadeniz kayığını görünce onu kaderine terk etmeye gönüllerinin elvermediğini söylüyorlar. Bu trawler için biçilen değer 59 bin avro...
Liman başkanları denizcileri bilgilendirdi
Göcek Boat Expo kapsamında düzenlenen panelde, Türkiye’nin en önemli yat turizmi merkezlerinin tüm liman başkanları yatçılara deniz mevzuatı ile ilgili önemli bilgiler verdi. Göcek Belediye Başkanı Recep Şatır’ın yönettiği panele Göcek Liman Başkanı Raşit Velioğlu, Fethiye Liman Başkanı Galip Avcı, Marmaris liman Başkanı Celal Oral, Güllük Liman Başkanı Türker Kutlu ve Bodrum Liman Başkanı Eray Aykanat, denizci-gazeteci Turgay Noyan ve ben de katıldım.
14-18 Nisan tarihleri arasında düzenlenen fuar boyunca birçok tekne denizde görücüye çıkarken, tekne ekipman ve aksesuarları da karada sergilendi. Türkiye’nin önemli tekne ekipmanları şirketlerinden biri olan ve Tuzla’da faaliyet gösteren Çarkçı Denizcilik de fuarla birlikte Göcek şubesini hizmete açtı. Açılışta kurdeleyi, Gemi İnşa ve Tersaneler Genel Müdürü Yaşar Duran Aytaş ile Denizcilik Müsteşarlığı İzmir Bölge Müdürü Hızırreis Deniz ve Çarkçı Denizcilik’in sahibi Bahattin Çarkçı kesti.
Kadın yat kaptanları...
Geçen hafta, kadın yat kaptanı İlknur Asar ile ilgili yazıma, Recai Tanrıkulu’ndan bir mesaj aldım. Bir hatayı önleme adına aktarıyorum:
“17 Nisan günü yayımlanan yazınızdaki bir hatayı düzeltmek istiyorum, müsaade ederseniz. İlknur Asar Kaptan şu anda denizlerimizdeki tek profesyonel kadın kaptan olabilir. Ama, eğer ‘Yat turizminde çalışan teknelerde bugüne kadar kadın kaptana rastlamamıştık’ derseniz 1990’lı yıllarda kaptanlık yapan bayanlara haksızlık etmiş olursunuz. Benim tanıdığım veya adını işittiğim dört kaptan var:
* Arya Yachting’e bağlı Akın A adlı tekneyi yöneten Yıldız kaptan ile Nostalgia adlı guleti yöneten Nalan kaptan;
* Zannederim Topkapı’yı yöneten Asuman kaptan ve Öznur kaptan.”
Bu hatırlatması için Recai Tanrıkulu’na teşekkür eder, adını atladığım diğer kadın yat kaptanları varsa onlardan da özür dilerim.
KAPTANIN MUTFAĞINDAN
Göcek karması
Göcek’te bu mevsim yenebilecek en güzel mezelerden biri de, meneviş ağacı filizlerinden yapılanlar... Meneviş ağacının filizleri toplanıyor. Sıcak suda haşlandıktan sonra sarmısaklı yoğurt ve zeytinyağı ile servis ediliyor. Bir diğeri de, Göcek karması... Çin börülcesi, kaya koruğu ve meneviş filizleri kaynar suda haşlanıyor. Nar ekşisi, zeytinyağı ve ince doğranmış domates ile servis ediliyor.
Melih Aşık
BİLİM VE SANAT
24 Aralık 2024
Cem Kılıç
Emekli olmak isteyen eksiği nasıl tamamlar?
24 Aralık 2024
Ali Eyüboğlu
Her kuşağın sevdiği sanatçı
24 Aralık 2024
Çağdaş Ertuna
Tacizi anlatan filmde başrole taciz skandalı
24 Aralık 2024
R.Hakan Kırkoğlu
2025 size ne getirecek? Aslan | Yeni hedeflere yol alıyorsunuz
24 Aralık 2024