Meriç Köyatası

Meriç Köyatası

merickoyatasi@hotmail.com

Tüm Yazıları

Yaz sezonu için Marmara’dan Ege’ye inecekler için,Trilye ve Çayağazı’nı kapsayan Güney Marmara rotasını öneriyorum. Yol uzayacak ama memnun kalacaksınız


Alternatif güney rotası



Yaz bir türlü gelemedi, geç kaldı derken artık sezon başlamak üzere. Bu sene İstanbul’daki tekneler için sezon önümüzdeki haftadan itibaren fiilen başlayacak. Güneye inmeye hazırlık yapan tekneler okulların tatil olmasını, seçimlerin geçmesini bekliyor. Yolculuk planları yapılmaya, rotalar belirlenmeye başlandı.
Güneye iniş için klasik Marmara rotası; birinci gün ya Marmara Adası ya da Mürefte’de gecelemek, sonra da Bozcaada’ya ulaşmaktır.
Bütün kışı Marmara’da geçiren teknelerin büyük çoğunluğu, hafta sonu Adalar civarında ya da Boğaz’da dolaşır. Kış aylarında günün kısalığına iş güç yoğunluğu da eklenince Güney Marmara’ya inmeye zaman yetmez. Oysa Marmara’nın güneyinde çok güzel balıkçı köyleri vardır. Elbette bir an önce Ege’ye kavuşmanın heyecanı yüreklerde atar ama zamanı olanlar için Marmara seyrini bir-iki gün uzatarak alternatif rota önereceğim.
İlk günü Mudanya yakınlarında, Trilye’de (Zeytinbağı’nda) geçirebilirsiniz. Uzak da değildir. Yelkenli bir tekne ile İstanbul’daki marinalara dört-beş saat mesafededir. Sabahın köründe yola çıkmak zorunda kalmazsınız. Hafta sonları Bursa’dan gelenler nedeniyle kalabalık olur. Hafta içi gitmeye bakın. Limanı demirlemeye müsaittir.
“Trilye’ye çok gittik” derseniz, o zaman birinci gece için Trilye’nin batısına düşen Kurşunlu’yu öneririm. Burada rahatlıkla demirleyebilirsiniz. Limanı her türlü havaya kapalıdır. Sahilde çok makul fiyata balık çorbası içer, balık yiyebilirsiniz. Teknede derin dondurucunuz varsa Kurşunlu ya da bir sonraki liman Çayağazı’ndan balık stoklayabilirsiniz.
Çayağazı’nda kırmızı soğan alın, stoklayın
İkinci gün gecelemeyi ise Çayağazı’nda yapmanızı öneririm. Kapıdağ Yarımadası’nda Bandırma’nın kuzey batısında yer alan Çayağazı’nın bir diğer adı da Şahinburgaz. Tipik bir balıkçı köyü. Limanda, her havaya kapalı güvenli bağlama olanakları bulunuyor. Şu sıra kiraz mevsimi ve Çayağazı’nın kirazı, İzmir’in Kemalpaşa kirazı kadar nefis. Teknenin kırmızı soğan stoklarını da buradan yapmanızı öneririm.
Vaktiniz varsa Avşa Adası’na uğrayıp bir gece Yiğitler limanında kalabilir ya da “Bir an önce Ege’ye kavuşmak istiyoruz” derseniz de rotayı Bozcaada’ya çevirebilirsiniz.

Haziran ayı fırtına takvimi
10 Haziran: Ülker Doğumu Fırtınası (3 gün)
22 Haziran: Gündönümü Fırtınası
27 Haziran: Kızılerik Fırtınası
28 Haziran: Fırtına (2 gün)


Alternatif güney rotası

Yelkenli bir tekne ile İstanbul’dan dört-beş saatte gidilebilen Trilye’nin güzel bir
limanı var. Sokaklarında dolaşırken, insana huzur veriyor. Ancak hafta sonları
kalabalık. Zeytin alışverişinizi buradan yapabilirsiniz.



Bir denizcinin ardından
Türkiye’nin 10’uncu Deniz Kuvvetleri komutanı, 12 Eylül döneminin önce Milli Güvenlik Konseyi, sonra da Cumhurbaşkanlığı Konseyi üyesi Oramiral Nejat Tümer’i, geçen salı günü son yolculuğuna uğurladık. Bu köşenin konusu siyasal polemiğe girmeden, başta amatör denizcilik olmak üzere Türk denizciliğidir.
Nejat Tümer Paşa 12 Eylül döneminde, konsey üyesi olma sıfatı ile askeri denizciliğin yanı sıra Türk amatör denizciliği ve ticaret bahriyesi için çok önemli adımlar attı. Yakından tanığı olduğum için aktarıyorum.
O dönemlerde cep telefonu yok. Yurtdışında denizde haberleşme telsiz aracılığı ile oluyor. Ancak bizde devlet, balıkçıların ve amatör denizcilerin telsiz kullanmasına izin vermiyor. Bir balıkçı teknesi ya da bir amatör olarak, denizde başınıza bir kaza gelse, tekneniz batmak üzere olsa, yardım çağıracak hiçbir cihazınız yok. Çoğu şeyin yasaklandığı bir dönemde, konsey üyesi denizci Nejat Tümer Paşa ile zamanın başbakanı denizci Bülend Ulusu, 5 Nisan 1983’te Telsiz Kanunu çıkarıyor. Bu kanunla balıkçılar, amatör denizciler, bütün dünyadaki denizcilerin yıllar önce elde ettiği telsiz kullanma hakkına nihayet Türkiye’de de kavuşuyor. Denizler, bizler için daha güvenli hale geliyor.
Ticaret bahriyesine gelince... Türkiye’de deniz ticareti yok sayılıyor. Armatörlere kaçakçı muamelesi yapılıyor. Tümer ile Ulusu, Deniz Ticaret Odası’nın kurulmasına öncülük ediyor. Yine bu ikilinin desteği ve dönemin Başbakan Yardımcısı Turgut Özal’ın çabalarıyla, Türkiye’de amatör denizcilik, yat turizmi ve marina inşaat izinlerinin önünün açılması için önemli adımlar atılıyor, balıkçı barınaklarının inşasına hız veriliyor.
Cenaze töreninde, geniş askeri erkânın yanı sıra, ticaret denizciliği ile amatör denizcilik temsilcilerinin hazır bulunması da, hizmetlerinin unutulmadığını ortaya koyuyor. Kendisiyle tanışmış, sohbetler etmiş ve denizcilik adına çok şey öğrenmiştim. Nejat Tümer Paşa’ya rahmet, ailesi ve sevenlerine sabır diliyorum.

KAPTANIN MUTFAĞINDAN
Tavada karides
İki hafta önce, Selanik’te yediğim karides tava tarifini vermiştim. Yunanistan’da “Skarida saganaki” diyorlar. O tarifin ardından, teknede yaptığım kendi sahanda karides tarifimi aktarma sözü vermiştim.
Jumbo karidesler sıcak suda iki dakika kadar haşlanır. Baş ve kuyruk kısmı kalacak şekilde kabukları ayıklanır. Sırtındaki siyah kısım (iç organları) temizlenir. Bir kenarda bekletilir. Kabukları soyulmuş ve küp şeklinde doğranmış yarım domates, sarmısak, yeşil biber, maydanoz ve mevsiminde kereviz yaprakları kızgın zeytinyağında çevrilir. Üzerine önceden haşladığınız jumbo karidesler eklenir. İki-üç dakika daha çevrilir, son olarak taze ya da kurutulmuş fesleğen eklenir ve servis edilir.