Meral Tamer

Meral Tamer

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Forbes dergisi, Ümran Beba’nın başında bulunduğu PepsiCo Türkiye’yi, kadınlara kariyerlerinde ilerleme şansı verilmesi açısından 1 numaralı şirket olarak göstermişti. Beba’nın da çabalarıyla kadın yönetici oranı % 53’e ulaşan PepsiCo Türkiye, bunu hak ediyor.
Beba, hafta içinde şirketin 18 ülkeyi kapsayan Asya Pasifik Bölge Başkanlığı’na atandı. Yeni görevini Hong Kong’dan sürdürecek olan Beba,
Hindistan ve Çin dışında tüm Asya Pasifik bölgesi için strateji ve iş geliştirme sorumluluğunu üstlenecek. Ve Avustralya’dan Güney Kore’ye, Malezya ve Endonezya’dan Japonya’ya gelenekleri, kültürleri çok farklı olan ülkelerdeki yeni görevinde de eminim, kadınlara yönetimde yer açmak için elinden geleni yapacak.
Bu arada PepsiCo’nun dünya başkanının da 10 yıldır bir kadın (Indra Nooyi) olduğunu hatırlatırım.

Coca Cola atakta
PepsiCo’da dünya genelinde kadın yönetici oranı nedir bilemiyorum, ama rakibi Coca Cola’da Muhtar Kent’in dünya başkanlığına atanmasıyla önemli bir hamle başlatıldı. Kent göreve geldiğinde Coca Cola’nın üst düzey 400 yöneticisinden sadece 44’ü kadınken, bugün bu sayı 116’ya ulaştı. Kent’in hedefi bu sayıyı en kısa zamanda 200’e çıkarmak ve tüm dünyada % 50-50 oranını yakalamak.
Bu konu, Davos’ta Dünya Ekonomik Forumu (DEF) toplantılarında da sıkça gündeme geldi. Küresel kriz sonrasında bir türlü toparlanamayan piyasalarda fark yaratarak aradan sıyrılmak için farklı bir bakış açısına, farklı duyarlılıklara, parasını harcamakta tereddüt eden tüketiciyle farklı bir diyaloğa ihtiyaç var.
Coca Cola ve PepsiCo gibi ürünlerinin satın alma kararının kadınlar tarafından verildiği bir alanda bu yönde hızlı ve kararlı adımlar atmak belki daha kolay; ama ya otomotivden mobilyaya diğer sektörler?

Otomatik pilot engelliyor
DEF için dünya çapında yapılan bir araştırma, büyük şirketlerin CEO’larının % 80’i, kadınları karar mekanizmalarına taşımanın yararlı olacağını düşünüyor; ama sadece
% 20’si, bunu uygulamaya geçirebiliyor.
ABD Başkanı Obama’nın seçim kampanyasının büyük başarıya ulaşmasında etkin rol oynayan Huffington Post adlı internet medyasının sahibi Arianna Huffington, Davos’ta önemli bir noktaya dikkat çekmişti:
“Birçok kuruluşta kaptan ‘Haydi o yöne gidelim’ diyor, ama otomatik pilot bildiği yönde kalmakta direniyor. Burada önemli olan, kurumun kültürünü değiştirmek.”
Üst yönetim istiyor, ama alttakiler engelliyor! Doğrusu ben bunu hiç hesaba katmamıştım.
19 milyon üyesi bulunan Huffington Post’un sahibi, bu güçlü network sayesinde
pek çok yeni eğilimi de
avucunun içinde tutuyor; Bu bağlamda üst yönetimdeki erkekleri hangi zayıf noktalarından yakalayacağını da gayet iyi tespit etmiş:
“Kadınları karar mekanizmalarına daha fazla katarsanız, üst yönetimde stres miktarı düşeceği için, 40-50 yaşında kalp krizinden erkek ölümleri de azalabilir.”