Menderes Özel

Menderes Özel

menderes.ozel@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

iPhone’un en önemli özelliklerinden biri, telefonun kullanım alanlarını zenginleştiren uygulamaları. Bunlar arasında hiçbir işe yaramayan, üstelik 1000 dolarlık “I am Rich / Zenginim”gibi tuhaflıklar da var tabii


Yastığının altında onunla uyuyanların hikayelerinden usanmıştım; geçenlerde kriz mriz dinlemeden bir iPhone’a 1,500 TL bayıldım; üç koca taksitle.
18 ay kontratlı kampanyaya ikna olmayınca resmi operatörümün mağazasından çıkmış; İstiklal Caddesi boyunca “üzgün adam”ı oynarken, bir teknoloji zincirinin tarihi Markiz Pasajı’ndaki mağazasına girmiştim. Orada iPhone satıldığını bile bilmezken, karşımda bir tane belirdi. Etiketinde 1,500 TL yazıyordu, kontrat

Zengin miyim
montrat da gerekmiyordu. Şimdi yastığımın altında onunla uyusam da ayda 500 TL’lik taksitleri uykumda kabus formatında hatırlamaktan kendimi alamıyorum.
iPhone’u iPhone yapan özelliklerden biri, uygulamalarla (application-app) telefonun özelliklerini artırabilmek. İlk yüklediğim uygulamalar bedava olanlardı. Fiyatları
1 dolardan başlayan ve 900 dolara kadar erişebilen binlerce işe yarayan uygulamanın yanı sıra bedava programlar da var. iPhone taksitlerini düşünerek önce bedava uygulamalardan yükledim.

Sadece bir gün satıldı
Geçen yıl ortalarında Armin Heinrich imzalı “I am Rich” (Ben zenginim) isimli bir uygulamanın Apple Store’larda satışına başlanmıştı. Hiçbir özelliği olmayan uygulamanın tek fonksiyonu iPhone ekranında diğer ikonların arasına yerleşen parlayan kırmızı bir elmas ikonuydu. İkon “tap”lendiğinde ekranda İngilizce olarak “Ben zenginim, bunu hak ediyorum, iyi, sağlıklı ve başarılıyım” yazısı çıkıyordu.
Sıkı durun; uygulamanın fiyatı 999 dolardı. “I am Rich”in tek amacı, ancak diğer insanlara zenginlik ispatı olabilirdi.
Uygulamayı sekiz kişi satın aldı. Apple, çıktığı günden bir gün sonra, 6 Ağustos’ta “I am Rich”i Store’dan çıkardı. Satın alanlardan biri, tamamen yanlışlıkla aldığını söylese de Heinrich, Apple komisyonu çıktıktan sonra bu işten 5600 dolar kazandı. Heinrich’in parasını alıp almadığı bilinmiyor.
15 bin uygulamanın yüzde 24’ü bedava
Bir iPhone kullanıcısının takip etmesi gereken sitelerden öncelikli olanlarından biri www.148apps.com. Sitede iPhone uygulamaları tanıtılıyor, “en iyiler” listeleri yapılıyor. Site adını bir iPhone’a aynı anda
148 uygulama yüklenebilmesinden almış. Sitenin yayımladığı son verilere göre, iPhone için bugüne kadar

15 bin uygulama sürülmüş.
Bu uygulamaların yüzde 24’ü bedava, yüzde 35’inin fiyatı 0.99 sent; uygulamaların ortalama fiyatıysa, bedava olanlar da hesaba katıldığında 3,12 dolar. Uygulamaların yüzde 34’ü oyun veya eğlence amaçlı. iPhone’da standart bir hava durumu uygulaması olmasına rağmen, bu konuda yazılmış 49 uygulama daha var.


En iyiler
2008’de çıkan en iyi iPhone uygulamalarından bazıları şunlar:
Remote: iPhone’u bir uzaktan kumandaya çeviren bu uygulamayla bilgisayardaki müziğe hükmetmek mümkün.
ShoZu: İphone’un kamerasıyla çekilen fotoğrafları Facebook, blog, Flickr gibi bir foto paylaşım sitesine anında aktarabilirsiniz.
Stanza: Favorilerimden olan
bu uygulama
sayesinde iPhone
bir elektronik kitap okuyucuya dönüşüyor. On binlerce bedava kitaptan istediğinizi indirebilirsiniz.
Gutenberg arşivini özellikle tavsiye ederim. Klasiklerden yok yok...
Google Earth: Apple’ın patronu Steve Jobs’un, iPhone için yaptığı “Yaşamınız cebinizde” tanımını destekleyen bir uygulama. Google Earth, birçoğumuzun bilgisayarlarından aşina olduğu uygulamanın iPhone versiyonu. Uydu görüntülerinden dünyayı ayrıntılı bir şekilde inceleyebilirsiniz.
Pandora: Bilgisayardaki Pandora’nın
iPhone uyarlaması da güzel bir müzik uygulaması. Sevdiğiniz şarkı ve grupları yazıyorsunuz, tarzınıza göre müzikleri
bulup iPhone’unuzdan çalıyor.
Midomi: Müzik çalan bir hoparlöre iPhone’u tutun ya da telefonunuza bir melodi mırıldanın, Midomi şarkının ne olduğunu size bulsun. Şarkıyı tespit ettiği anda, onu satın almanız için sizi iTunes mağazasına yönlendirecektir.
AP Mobile News Network: Bir habercinin yanı sıra haberlere ilgili herkesin seveceği bu uygulama AP’nin son dakika haberlerini iPhone’a ulaştırıyor. BBC’nin benzer uygulaması da başarılı.
Ocarina: Mikrofona üfleyip ve ekrandaki dairelere basarak bir nefesli enstrüman gibi kullanabiliyor, telefonu çalabiliyorsunuz.

Zengin miyim


Zengin miyim