Suriye’deki vahşi savaş, dünyanın dört bir yanındaki maceraperestler ve paralı askerler için cazibe merkezi. IŞİD, El Nusra, YPG, Özgür Suriye Ordusu ve diğerlerinin saflarında savaşmak için 4 yıldır ateş çemberine akıyor. İdeallerini ne oranda gerçekleştirdiklerini bilemiyoruz. Ancak dünyanın dört bir yanına tabutlarda dönen bedenler tablonun pek parlak olmadığını gösteriyor. 2013 sonbaharında Rusya’dan savaşmak için Suriye’ye giden bir grup var ki, başlarına gelen pişmiş tavuğun başına gelmemiştir.
Özel bir Rus güvenlik şirketi, Slavonic Corps’tan 267 paralı asker, davet üzerine ekimde Suriye’ye gider.Amaç rejimin verdiği özel operasyon ve koruma görevlerini yerine getirmektir.
267 Rus lejyoner, Suriye’ye büyük umutlarla gitmişti.
Suriye’ye intikal etmeden önce kendilerine görevlerde kullanmak üzere 4 T-72 tank ve çok sayıda amfibi zırhlı teslim edileceği sözü verilir. Ancak Lazkiye’de karşılaştıkları manzara, üretimi 1975’te duran eski püskü T-62’ler ve kendi kendine gitmekten aciz zırhlılardan ibarettir.
Buna rağmen 15 Ekim’de metal plakalarla kaplanmış otobüsler, silahlı kamyonlar ve ağır silah desteği olmadan ilk görevlerini yerine getirecekleri Lazkiye’nin 550 kilometre doğusundaki Deyrizor’a doğru yola koyulurlar. Bu arada çatışan ana örgütlerin dışında, Suriye toprakları irili ufaklı binlerce silahlı çete tarafından parsellenmiştir.
Grup, daha yolu yarılamadan Tiyas havaüssünde 2 gün mola vermek zorunda kalır. 18 Ekim’de yan bir görev gelir Rus lejyonerlere; rejim güçleri El Sukhna’da zor durumdadır.
Lejyonerler yola çıkar çıkmaz çölde çatışmanın ortasına düşer. İlk görevlerinin daha başında 6’sı yaralanır. Geri çekilmek zorunda kalırlar. Ama biri hengamede kimliğini düşürmüştür; Aleksei Malyuta.
Bu, Slavonic Corps’un ana prensibinin ihlali anlamına gelmektedir; çünkü şirket tüzüğünde Slavonic Corps’un Rusya ve faaliyet gösterdikleri ülkelerin yasalarına sıkı sıkıya bağlı kalacağı sözü verilmiştir. Şirketin diğer yazılı “prensiplerinden” biri de, Rus anayasasına da uygun şekilde paralı asker olarak yabancı ülkelerdeki çatışmalara katılmamak, terörist organizasyonlarla ilişkisi olan bireyler ve gruplarla iş yapmamaktır. Şirket tüzüğünde bu kurallar keskin ifadelerle yer almaktadır.
6’sı yaralı 267 paralı asker baskından kurtulup kendilerini güç bela Lazkiye’ye atar ve iki uçakla Moskova’ya döner. Bu kez kendilerini havaalanında güvenlik güçleri beklemektedir; lejyonerler uçaktan iner inmez kendilerini kodeste bulur.
Hikâyeyi, Suriye savaşı başta, dünyadaki birçok çatışmaya ilişkin derinlemesine bilgiler sunan, muharebeden çarpıcı görsellerle destekleyen Oryx Blog’dan aktardım. Savunma ve havacılık uzmanı Stijn Mitzer hazırladığı İngilizce blog’u konuyla ilgililere şiddetle öneriyorum. Bu arada yazarın “Kuzey Kore’nin Silahlı Kuvvetleri” isimli kitabı 19 Ekim’de yurtdışında piyasaya çıktı.
Selfie çubuğuyla savunma sanatı
Son yılların en itici teknolojik gelişmelerinden biri, benim gibi bazılarına göre selfie çubuğunun icadı. Ufukta selfie çubuğu çevresinde kümelenmiş insanlar gördüğümde rotamı değiştirmeye yetecek kadar takıntılıyım bu alete; tamamen kişisel.
Şimdi Ruslar selfie çubuğuna yeri geldiğinde hayat bile kurtarabilecek bir fonksiyon ekledi. Moskova’da selfie çubuğunu, bir savunma sanatı enstrümanı olarak kullanmayı öğreten kurs açıldı. Kursiyerler selfie çubuğu ve monopodu dövüşlerde kullanmanın incelikleri öğretiliyor. Selfie çubuğunu çantasının ayrılmaz bir parçası görenler, turist olarak gittikleri ülkelerde başları serserilerle derde girdiğinde kendilerini artık savunmasız hissetmeyecek.