Motosiklet şeridi istiyoruz” başlıklı bir önceki yazı, yurtta ve cihanda ses getirdi; hal böyle olunca konuya devam etmek ve özellikle gelen tepkilerden birkaçına yer vermek şart oldu.
O yazı kafalarda bir “fantezi” etkisi yaratsa da, sayfada kullanılan ve Paris’te çekilmiş konu fotoğrafıyla tüm araçların şeridini izlemesi durumunda trafiğin nasıl bir nizama kavuşacağının, motosikletlerin ve ambulans gibi araçların da şeritler arasındaki koridordan rahatça yol alabileceklerinin vurgusunu yapmıştım.
Şurası bir gerçek, yoğun olsa bile herkesin hedefine kadar kendi şeridini izlediği bir trafik ağır da olsa ilerler; bizdeki gibi kilitlenmez.
İlk tepki yazının yayımlandığı gün, motosiklet kullanmayan Fatih Yılmazkarasu isimli okurdan geldi. Motorcuların ruh halini anlamak için yazılarımı takip eden Fatih bey, görüşlerimin çoğuna ve “motosiklet şeridi” fikrine de karşıydı.
Her neyse, Fatih beyle yazıştık ve ona arzuladığım durumun, “herkesin şeridinde gittiği bir trafik” olduğunu anlattım ki bu, zaten yolda az yer tutan motosikletlerin rahatça hareket edebilmesini sağlar. Bu yazışma süreci sonunda Fatih bey, motosiklet kullananlara karşı yargılarının yumuşadığını söyledi.
İki gün sonra işe geldiğimde sayfa tasarımcısı Ermil Balakin’in beni görünce ilk tepkisi de “Biz otomobile şerit bulamıyoruz, sen motosiklet şeridi istiyorsun” şeklinde oldu...
Şeritlere ilişkin asıl tartışma internetteki en kalabalık motosiklet gruplarından motosiklet.net’te yaşanıyordu. Motosiklet.net’ten Coq, Morrigan ve Ledo nikli arkadaşların görüşlerine yer vereceğim:
Coq: (Siteye yüklediği Paris resimlerini işaret ederek) Bu yolda resmi olarak motosikletler için ayrılmış bir bölüm yok. Fakat gayri resmi olarak var. Otomobil sürücüleri, motosikletler rahatça geçsin diye bakın nasıl hareket ediyor. Bu sırada trafik adım adım ilerliyor. (Otomobille) 12 km yolu yarım saatten fazla bir zamanda aldık. Ama insanlar sabırla bekliyor. Kimse korna çalmıyor. Sol şeritteki araçlar, şeridin en soluna, onun hemen yanındaki araçlar ise sağa geçmişler. Ki, motosiklet sürücüleri, rahatça yollarına devam etsin... Bizim devletimizin halkımıza vermesi gereken bu mantık ve saygıdır.
Morrigan: Avrupa yakasında ne mantıklı bir tali giriş-çıkış yeri ne de yol çizgisi kaldı. Yeni yollar tamamıyla fiyasko. Mesela Küçükçekmece E-5’ten (D100) giderken, Florya yönüne sapacaksınız diyelim. Yolu bilmiyorsanız, yol ayrımındaki aptal kırmızı dubacıklara çoktan geçirmişsiniz demektir. (Bu yeni yol rezaletini E-5’te yani D100’te emniyet şeridinin kaldırılmasını ayrıca yazacağım. Ölelim o zaman, ey yetkililer!)
Ledo: Motor kullanmak demek, her durumda her araya girebilirim, gerekirse tretuvardan gerekirse ters yönden giderim demek değil... Hem zaten motor sürücüleri o kadar antipatik olabiliyor ki, çoğunda iki tekere karşı tepki oluşuyor (Bu konuyu da ayrıca işleyeceğim).
Ferrari’den motosikletOtomobil markalarının geçmiş yıllarda reklam amacıyla konsept motosikletler ürettiğine tanık olmuştuk. Bu kez sıra Ferrari’ye geldi.
Tasarımcı Amir Glinik 2005’te başladığı çalışmayı tamamladı ve üzerinde Ferrari logosu olan motosikleti görücüye çıkardı. Konsept motosiklet Ferrari’nin V8 araçlarında yer alan güç ünitesinin yarısını kullanıyor, V4 güç ünitesiyle besleniyor. Motosiklette dokunmatik ekran, ayarlanabilir süspansiyon, GPS ve F16 savaş uçaklarındakini andıran el kontrolleri bulunuyor.
TVS’nin 2009 hedefi 6 bin motosiklet satmakHindistan markası TVS motosikletleri, Türkiye pazarında daha sert rüzgarlara yelken açtı. TVS Türkiye distribütörü İsotlar Grup, düzenledikleri bir toplantıyla yeni hedefleri anlattı.
TVS Satış Direktörü Cengiz Tiryakioğlu “Bugün, iki çeşit ürün ile (scooter segmentinde Scooty Pep+ ve commuter segmentindeki Apache ile) pazarda yer alıyoruz... Bu seneyi, iki modelde 3 bin adet satışla kapatmayı öngörüyoruz... Dört modelle yer alacağımız 2009 yılında ise toplam 6 bin adet satış hedefliyoruz. Özellikle Apache modeli dayanıklılığı, yüksek hızı, daha düşük yakıt sarfiyatına karşın daha performanslı motoru ile rakiplerinden daha yüksek fiyatlı olmasına rağmen başta kurye ve ilaç dağıtım şirketleri gibi profesyonel kurumlar tarafından büyük talep görüyor” dedi.