2013’te Oxford Üniversitesi’nin “Yılın Kelimesi” seçtiği selfie, 2014’te TDK tarafından “özçekim” diye Türkçeleştirilmişti. Fotoğraf makinesinin ilk yıllarından bu yana varolan “selfie”, altın çağını adının konmasının ardından yaşamaya başladı. Dünyanınen itici teknolojik aksesuarı “selfie çubuğu” olguyu yeni bir boyuta taşıdı. 2015’se “ölümcül selfie” yılı diye anılacak.
ABD’de boynuna dayadığı tabancayla selfie çeken adam silahın ateş alması sonucu öldü.
İstatistikler özçekimin artık yönetimler için ciddi bir problemin varlığına işaret ediyor. Ağustosta Colorado’daki Waterton Kanyonu, bir grup ziyaretçininayılarla selfie girişiminin ardından bir süre kapatılmıştı. İnsanlar selfie çubuklarıyla ayılara 3 metreye kadar yaklaşıp fotoğraf çekmeye çalışıyordu.
ABD’de Yellowstone Ulusal Parkı’ndaysa içinden bizon saldırısı geçen 5 özçekim girişimi kayıtlarda. Avustralya’da, düğün pastasını andıran bir kayalık, evlilik öncesi fotoğrafı için tırmanmaya çalışan çiftleri uzak tutmak için çitlerle izole edilmişti.
Rusya’da İçişleri Bakanlığı selfie manyaklığına, trafik işaretlerini andıran uyarı posterleriyle çare bulmaya çalışıyor. Bu işaretlere,
“Silahla selfie öldürür” gibi notlar yer alıyor.
Peki insanlar böyle ekstrem selfie’ler için neden hayatlarını riske atıyor?
2014’te Rio de Janerio’daki meşhur İsa heykelinin tepesinde çektiği fotoğrafla selfie’de zirve yapan Lee Thompson, bunun 15 dakikalığına da olsa ünlü olmanın bir yöntemi olduğunu söylüyor. Turizmci Thompson, İsa heykeli selfie’sinin, tüm izinleri alınmış, reklama yönelik bir girişim olduğunu da ekliyor: “Ben seri özçekimci değilim.
O fotoğraf işime reklam oldu.”
Narsist ve psikopat
Evet, selfie’nin aşırısı hayatı tehdit ediyor. Ohio Üniversitesi’nin araştırması özçekimin kişilik hakkında önemli ipuçları içerdiği sonucuna varmış.
İnsanların sosyal medya alışkanlıkları konusunda yüzlerce testle yapılan araştırma, bol bol selfie postalayan kişilerin narsistlik ve psikopatlık eğilimleri olduğunu gösteriyor. Araştırmayı yapan uzmanlardan Jesse Fox, sosyal medyada alınacak “beğeni” ve yapılacak yorum sayısının insanları tehlikeliyi göze almaya ittiğini söylüyor.
Sosyal medya “beğeni”leri popülarite göstergesi olarak algılanıyor. “Beğenilmek” için Facebook veya Instagram’da yalnızca durağan bir selfie postalamak yetmiyor; çünkü bu herkesin yapabildiği sıradan bir eylem.
Erzurum’da yol kenarında bulunan iki ayı leşiyle selfie çekenler ya da ellerinde telefon fonda intihar için çatıya çıkmış bir bunalımlıyla aynı karede yer almak için çırpınanlar bu topraklara özgü ayrı bir değerlendirme konusu.
Nükleer serpintiye hazırlanın
Dünyayı çekilmez kılan nükleer savaştan 200 yıl sonra Boston çevresinde hayatta kalanların yaşam mücadelesini konu alan Fallout 4, 10 Kasım’da çıkıyor. Akıllı telefonunuza Fallout Shelter’ı indirin, sığınağınızda ısınma turla- rına başlayın.
Yazıcıdan taze taze