Herkese merhabaaaa;
Henüz deneyimleme fırsatı bulduğum Kaya koruğu turşusundan bahsetmek istiyorum. Meğer ne faydalı ne güzel bir şeymiş. Geç farketmiş olmamız çok üzücü. Faydaları saymakla bitmiyor kısaca bahsedecek olursam;
-Troid, Guatr hastalığı tedavisinde,
-Yeşil yaprakları ezilip zeytinyağı ile karıştırılğında merhem özelliği alarak cilt tedavisinde,
-Mide ekşimesi, ülser tedavisinde,
-Egzamada,
Adını sıkça duyduğumuz; son derece önemli olan, kıymetini bilmemiz gereken yerlerden Selçuk.. Hafta sonu bir grup arkadaş ile Selçuk keşfindeydik. Meğer bilmediğimiz ne çok şey varmış. Koskoca bir tarih karşısında tüylerimizin diken diken olmasına engel olamadık. İzmir'den çıktık yola ilk durak Şişgüzar çöp şişte çöp şiş molası.. Hemen girişte yer alan bu yeri mutlaka deneyiniz. Köftede yapıyorlar ve onlarda şişte :)
Kültürel gezimize başlıyoruz;
İstasyon Meydanı
Şehre su taşımak için çookk uzun uzun zaman önce yapılan su kanalları şimdilerde leyleklerin yuvası olmuş.
Şehrin içinde su sarnıçları;
Ayasuluk tepesi
Artemis tapınağı dünyanın 7 harikasından biri Selçukta..
Şirince köyü;
Selaamlarrrrrr;
Eylülü de yedik. Ekime doğru gidiyoruz. Tabi bu arada hava değişimleri sıcaklar,soğuklar derken hasta olmamak elde değil. Tam bir hasta çorbası tarifiyle geleyim dedim. Bilmem iyi mi ettim :)
1 adet bütün tavuk
1 avuç tel şehriye
1 yumurta sarısı
Yarım limon
Öncelikle bütün tavuğumuzu düdüklü tencereye koyup pişiriyoruz. Daha sonra olduğu gibi suyunu alıp başka bir tencereye koyuyoruz. Suyu kaynayınca 1 avuç tel şehriyeyi içine atıp biraz daha kaynatıyoruz. Ben pişirdiğim tavuktanda içine tiftiyorum bol bol. :) Son olarak kapatmaya yakın 1 yumurta sarısı ile yarım limon suyunu bir kasede karıştırıyor, tenceredeki tavuk suyundan bir kaşık ilave edip ısısını dengeliyoruz ki yumurta karışınca kesilmesin. Daha sonra kasede karıştırdığımız limonla yumurtayı tencerenin içine yavasça ilave edip iyice karıştırıyoruz. 2 dakika daha kaynatıp altını kapatabiliriz. Çorbamız hazırrrrrrr.
Afiyetle.
Selamlarrrrrrrr;
Bayramı bitirdik, tatilleri bitirdik, eee yaz da bitiyor az kaldı.. Ben sonbahar kızıyım o yüzden hiç şikayetim yok. :)
Malum yaz bitmeden, yaz domatesleri tükenmeden şöyleeeee güzel sulu sulu bir makarya yapalım istedim. Şu makarnayı her gün yesem bıkmam öyle seviyorum :)
Makarnayı bildigimiz gibi haşlıyoruz.
5-6 domatesi rendeleyip tencerede biraz zeytinyağı biraz tereyağı ile pişiriyoruz.
Üzerine haşladığımız makarnayı ekliyoruz.
Son olarak parmesan peyniri rendeliyorum ben üzerine. Kesinlikle çok yakışıyor. :) Siz de domatesli makarnayı bir de böyle deneyin.
Sevgiler;
Helllööööööö en ıslağından brownie tarifiyle yine karşınızdayım :)
Bunu çok seveceksiniz.. Haydi yazın.
5 yumurta
1.5 su bardağı şeker
1 bardak süt
1 bardak çiçekyağı
1 kabartma tozu
Helllllöööööööööö :)
Musmutlu bir cumartesiye uyandım ben çünkü sosyal medya üzerinde uzmanlığımı tamamladım. :)
Tebrik edin beni hadi :)
Haftasonu gelmişken belki evde mis gibi ekmek üzeri lezzetler yaparsınız diye şey ettim :)
Effeeeemmmm şimdiiii ;
Evde ne varsa, domates, biber, peynir (kaç çeşit olursa farketmez), sucuk,salam,pastırma bunları küçük küçük doğrayıp, tuz karabiber ekleyip harmanlıyoruz. Üzerine de yumurtaları kırıp karıştırıyoruz.
Daha sonra fırın tepsinine ekmekleri dizip zeytinyağı ile yağlıyoruz. Ve bu yaptığımız karışımı ekmelelere paylaştırıyoruz. Üzerine koymak için biber ayırın közlenmiş gibi küütt küütt yiyin. :)
200 derecede veerrrrr fırınaaaaaaa. :)
Farkettim ki hiç tatlı tarifi girmemişim.. Kiiii beeennn yani.. Tatlısız bir hayat düşünmem mükün değil :)
Hem pratik hem lezzetli ağzımıza layık bir brownie tarifi vereyim dedim. Hadi yine iyisiniz :)
Malzemeler
Öncelikle yarım paket margarini eritiyoruz. Üzerine çiçek yağı, şeker, süt ve kakaoyu ekleyip güzelce çırpıyoruz. Bu karışımdan 1 bardak ayırıyoruz. Ayırdık mı? Tamam :)
Şimdi geri kalan malzemeleri ekleyebiliriz. Yumurta, kabartma tozu, vanilin ekliyoruz. Unu da göz kararı diyorum ben hiç sevmediğim laf aslında göze göre değişir yani :) Ama malesef göz kararı un ekliyoruz :)
Çok katı bir kıvam olmıcak biraz akışkan bırakacağız. Yağladığımız kek kalıbına döküp 180 derece de pişiriyoruz. Pişince de çıkarıp sıcak sıcak halde o kenarı ayırdığımız sosu döküyoruz. İşte bu kadarrrrrr. :)
Efsane oluyor deneyin :) Heee bir de sıcakken yiyin 3-5 dilim yersiniz garanti :)
Öpüldünüz
Selamlaaaarrrrr, selamlarrrrr :)
Karnıyarık ne komik kelime yaaa. :) Ama aslında yemeğin yapılışına bakınca da mantıklı geliyor. Sonuçta karnı yarılıyor yani haha :)
Ben böyle malzemesi bol ve en önemlisi kurumamış, sulu sulu kalmış seviyorum ki ekmeği bana bana yiyeyim. Zaten ata sporumuz ekmek banmak biliyorsunuz. :)
Malzemeler;
Patlıcanları güzelce yıkayıp karnını yarıyoruz. :) Kızdırılmış yağda kızartıp tepsiye diziyoruz.
İç harç hazırlanışı;
Soğanı kavurup kıymayı ekliyoruz. Onu da kavurduktan sonra domatesleri ekleyip bir çimdik (çimdik ne demekse :) tuz ekliyoruz. Ocağı kapatmaya yakında maydonozu ekliyoruz.
Tepsiye dizdiğimiz patlıcanların içine hazırladığımız harcı koyuyoruz. Biberleri de üstüne sıraladıktan sonra tepsiye 1 bardak su ekleyip fırına veriyoruz. Aslında fırın yoksa ocakta da yapabilirsiniz. Tercih sizin.