Gürcistan’ın Karadeniz’de el koyduğu gemilere hükümetin ilgi göstermediğini bildirmiştik... Gürcüler Afro Star adlı gemiyi de okul gemisi yapmışlar...
Tarihten bir not aktarmanın zamanıdır...
“Başbakan İsmet İnönü davet edildiği Rusya’dan Bulgaristan yolu ile dönüyordu. Yine o sıralarda Bulgaristan’la aramız iyi değildi. Bulgar komitacıları Sofya’da Türk sefaretini sarmıştı... Bulgar hükümetinin elçiliğimizce dikkati çekildi. Bulgar hükümeti taraf olarak umursamadı. Bunun üzerine durum Ankara’ya bildirildi, ilgililer toplanıp aralarında müzakere etti. Bir çare araştırdı. Tatminkâr bir tedbir bulunamadı. Atatürk’e danışmaya karar verdiler. Atatürk sordu?
- Siz ne düşünüyorsunuz?
Soru: Yandaş yazarlar Erdoğan’ın “Temiz siyaset için bazı bakanlarımı millevekili adayı bile yapmadım” sözünü neden es geçti?
Yanıt: “Çok kötü açık verdi ha” demek zorunda kalmamak için...
Haldun Ertem
Bülent Arınç, “Muhtıracılar şimdi topuk selamı veriyor” demiş.
Olabilir. Siz de kimi muhtıracıların altına milyon euro’luk arabalar veriyorsunuz.
Fahrettin Fidan
Hoca’dan taktik
Prof. Mümtaz Soysal, Kemal Kılıçdaroğlu’nun bir yanlışına dikkati çekiyor:
“... Karşıdakinin oyununu benimseyip aynı oyun tarzıyla onu yenmeye kalkışmak. Bu futbolda bile başarısızlığa götürür bir takımı. Hasmınızın sözlerine laf yetiştirmektense, kendi taktiğinizle sahaya çıkıp kendi yapmak istediklerinizle insanları kazanmak daha doğru değil midir?
Üstelik, yetişme tarzınız ve söz dağarcığınız karşınızdakiyle aşık atmaya yetmeyebilir çoğu zaman. Doksan dakikalık maç gibi seçim kampanyası da her dakikasında kendi oyununuzu kendi tarzınızla kendi oyununuzu oynayarak kazanılabilir ancak...”
Halkın sorunlarını konuşmak yerine sen - ben kavgası yapmak iktidar partisine yarayabilir. Muhalefete yaramaz...
Üstelik Erdoğan ne söylese anında en az 20 TV kanalından yayımlanıyor. Kılıçdaroğlu ekranda onun yarısı kadar yer bulamıyor. Cepheden saldırıyı kazanması o yüzden de mümkün değil.
Yassıada’dan bugüne
1960 yılında 27 Mayıs devrimini izleyen günlerde açılan Yassıada davalarında Cumhurbaşkanı Celal Bayar, Başbakan Adnan Menderes dahil 402 siyasetçi ve bürokrat yargılanmıştı. Demokrat Parti dönemindeki yolsuzluk ve suçlara ilişkin 19 ayrı dava yürütüldü bu süreçte. Duruşmalarda 1068 sanık dinlendi...
Yassıada davaları toplam ne kadar sürdü biliyor musunuz?
Tam 11 ay 1 gün...
27 Mayıs gününden Menderes’in asıldığı 17 Eylül 1961 tarihine kadar geçen süre ise 15 aydır.
Ergenekon davaları ne kadar zamandır mı sürüyor?
İlk tutuklamalar 47 ay önce (17 Haziran 2007) başladı. Duruşmalar ise 31 aydır (20 Ekim 2008’den beri) sürüyor. Yassıada’nın üç katı zaman geçmiş. Henüz verilmiş tek bir hüküm yok.
Sanıkların çoğu suçlarını dahi bilmeden hapiste karar gününü bekliyor.
Hapis deyince... Osmanlı’da en ünlü hapishanelerden biri malum Yedikule Zindanları idi. Birçok ünlü isim burada hapis yattı. Ancak Yedikule Zindanları Silivri’nin yanında pek masum kalıyor. İzzet Kumbaracılar ve Cahide Tamer tarafından yazılan “Yedikule” adlı kitapta bazı ünlü isimlerin yattıkları süre ve sonları şöyle anlatılıyor:
Çandarlı Halil Paşa: (40 gün) Katledildi.
Sadrazam Mahmut Paşa: (17 gün) Katledildi.
Sadrazam Ferhat Paşa: (3 ay ) Katledildi.
Hadım Hasan Paşa: (7 gün) Tahliye...
Silahdar Mustafa Paşa (3 ay) Tahliye...
Bayram Paşa: (5 ay) Tahliye...
Tabanıyassı Mehmet Paşa: (2 ay) Katledildi.
Tarhuncu Ahmet Paşa: (1 yıl) Katledildi.
Hafız Ahmet Paşa: (1 yıl) Tahliye...
Liste uzayıp gidiyor...
Katledilsin, edilmesin. Kimse 1 yıldan fazla yatmamış Yedikule’de.
En azından tutukluluk süresi konusunda bugüne göre daha özenli davranıldığı gözden kaçmıyor... Dikkat buyurun; insan hakları, demokrasi, hukuk gibi kavramların bilinmediği karanlık dönemlerden söz ediyoruz...
Afrika normları...
Bülent Arınç’ın “Milletvekili aylıkları Avrupa normunda olmalıdır” mesajı üzerine emekli okurumuz Tacettin Korkut diyor ki:
“26 yıl Karabük demir çelik fabrikalarında çalıştım. 800 lira emekli aylığı alıyorum. Acaba biz vatandaşların Afrika normlarındaki maaşları hakkında Bülent Bey ne düşünüyor?”