Melih Aşık

Melih Aşık

m.asik@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı


     ÂBaÅŸbakan Ecevit, CumhurbaÅŸkanlığı krizinin çözülme anını şöyle anlatıyor;
     Â- Baktım olacak gibi deÄŸil... Ciddi bir tıkanma yaşıyoruz, saat 17:00 civarıydı, odamda arkadaÅŸlarla oturuyorduk. Aniden aklıma geldi. Anayasa Mahkemesi BaÅŸkanı olabilirdi. Bir an bu isim "hızır" gibi yetiÅŸti...
       ***
     Â
Bu sözleri okuyunca Süleyman Demirel'in yıllar önce anlattığı bir fıkra geldi aklımıza.
       Memleketin birinde vatandaşlar kimin Başkan olacağına kesinlikle karar veremezmiş. O yüzden kendilerine özgü bir yöntem geliştirmişler. Halk bir meydanda toplanır, havaya bir güvercin fırlatılır, güvercin dönüp geldiğinde kimin omuzuna konarsa ülkenin başkanı o olurmuş... Buna güvercin uçurma yöntemi denirmiş.
       Şükür Tanrı'ya... Cumhurbaşkanımızı böyle ilkel yöntemlerle seçmiyoruz...
       Başbakanın son dakikada aniden aklına gelen isim Cumhurbaşkanı adayı oluyor... Yani... "Güvercin uçurma" yerine "istihare" yöntemini uyguluyoruz.
       Çağdaş takılıyoruz...

Atmaması lazım

       Fıkra Şeref Demirci'den...
       Adamın biri doktora gitmiş, "Kalbim çok atıyor" demiş.
     Â- Atmaması lazım, demiÅŸ doktor.
       Adam doğru bir eczaneye gitmiş:
     Â- At maması var mı?
       Eczacı şaşkın:
     Â- Beyefendi at maması bizde bulunmaz. Köşedeki veterinere bir sorun...
       Adam 4 kutu at maması almış ve bir ay kullanmış.
       Ay sonunda kalbi yine hızlı atmaya başlayınca tekrar veterinere gitmiş. Ama veteriner bu defa:
     Â- Kusura bakmayın, demiÅŸ, artık ithalatı yapılmıyor at maması bizde de kalmadı...
       Adam bu defa telaşla doktoruna koşmuş:
       - At maması bitmiş, demiş...
       Doktor da;
     Â- Bitmemesi lazım, demiÅŸ...

Birisi yanılıyor!

       Anayasa Mahkemesi Başkanı Ahmet Necdet Sezer'in Cumhurbaşkanı adaylığı konusunda Dr. Mehmet Ali Kılıçbay'la sohbet ediyoruz:
     Â- BeÅŸ liderin tek aday üzerinde uzlaÅŸmasını "demokrasinin gücü" diye yorumlayanlar var?..
     Â
- Buna "demokrasi" demek son derece zor. Bu liderlerin tercihidir. Malum, Türkiye'de demokrasi lider demokrasisidir. Milletvekillerini liderler seçer, partilerin herşeyine onlar karar verir. Demokrasiyi siyasal literatürdeki gerçek anlamıyla, yani halk iradesinin tecellisi anlamında ele alıp yorumlayacaksak eğer, halkın Ahmet Necdet Sezer'i tanıdığı filan yok. O anlamda "demokrasi"den söz etmek mümkün değil tabii.
     Â- Ya Sezer'in kiÅŸiliÄŸi?..
       - Sezer'
in Türkiye'ye yakışan bir cumhurbaşkanı olacağını, muhtemel adaylar içinde en iyisi olduğunu düşünüyorum. Ülkenin önünü açmaya yönelik demokratik görüşleri olan bir insan... Bu arada... Cumhurbaşkanının siyasetin gizli öğeleri ile açık öğeleri arasında dengeyi sağlaması, bağlantı kurması beklenir. Muhtemelen Sezer'in bu dengeyi sağlayacak kişi olduğu düşünüldü...
     ÂAhmet Necdet Sezer'le ilgili olumsuz düşünceler de var tabii... Ä°P Genel BaÅŸkanı DoÄŸu Perinçek dün basın toplantısında Sezer'in daha önceki demeçlerinde "milli egemenliÄŸi" içeriÄŸi belirsiz bir kavram olarak nitelediÄŸini, ÅŸeriatçıları ordudan temizleyen YAÅž kararlarından rahatsız olduÄŸunu anımsatıyor... Onu "Ä°kinci cumhuriyetçilerin adayı" olarak niteliyordu.
       Bir dostumuz ise telefonda kıkır kıkır gülerek şu yorumu yaptı:
     Â- Sezer'i hem dinciler hem laikler destekliyor. Bir insan iki tarafı birden memnun edemez. Belli ki taraflardan biri yanılıyor. Acaba hangisi? Tabii ki günün birinde anlaşılacak.

Cihan Demirci’den LAFORİZMA

     ÂAnayasayı bir kez delmekle birÅŸey olmaz, demeyecek bir cumhurbaÅŸkanımız olacak galiba...

Neler deÄŸiÅŸir?

       Bir siyasetçi dostumuz dün Ahmet Cevdet Sezer'in cumhurbaşkanı olması halinde Türk siyasetinde nelerin değişeceğini anlatıyordu:
       - Koalisyon içinde pek çok konuda çatışan görüşler var. Bu konularda Sayın Demirel bir tavır alarak taraflar arasında hakem rolü oynuyordu. Demirel'in hemen tüm siyasi konularda bir tavrı vardı. Bu tavır yol gösterici oluyordu. Yeni cumhurbaşkanı ise siyasette daha pasif ve tarafsız olacağı için bir boşluk doğacak. Belki koalisyon içi sıkıntılar doğacak. En azından bir süre için zorluk yaşanacak. Ancak sonunda devlet yönetimi bence eskisinden daha sağlıklı ve Anayasa'ya uygun yörüngeye oturacak...

'Gelecek'

       "...Kriz halindeki bir toplumda, geçmiş gereğinden fazla önem kazanır. O toplumun kendini ifade edebilmek için tek çaresi geçmişe sığınmaktır. Kriz halindeki toplumun baş özelliği, geleceği göremeyişidir. Gelecek vaatkar biçimde var olamaz. İnsan geleceğini geçmişten daha tehlikeli bir dönem olarak görür. Kendi kendine "neyse bu günü de geçirdik" diye düşünür.
       Geleceğe baktığında orası kara bir delik gibidir. Bu perspektif yokluğu, ekonomik ya da siyasal sorunlardan çok daha tehlikeli bir şeydir.
     ÂD.Boorstin

Makul makbul mü?

       Makul insan kendini çevreye adapte eder
       Makul olmayan insan çevreyi kendine adapte eder
       Bu nedenle tüm ilerleme makul olmayan insanlara bağlıdır.
     ÂBernard Shaw


Yazara E-Posta: m.asik@milliyet.com.tr