Melih Aşık

Melih Aşık

m.asik@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Bodrum’da gezip görenlerin çok beğendiği ZAİ adlı bir yaşam alanı var. ZAİ zeytinin eski adlarından biriymiş. Bu yaşam alanı şöyle tanıtılıyor:

“Zai Yaşam, gastronomi, müzik, sinema, tiyatro, edebiyat ve sanat aynı çatı altında, 5 duyuya hitap ederek kurgulanan bir yaşam alanıdır. Yeni nesil kütüphanesi, sanat etkinlikleri, klasik müzik, jazz konserlerinin  yanı sıra çeşitli deneyimler üzerine kurgulanan atölyeleri ile vazgeçilmez bir mekân deneyidir.”

Ancak ZAİ’nin bir sevimsiz tarafı var; 15 yaşından küçük çocuklar giremiyor

Haberin Devamı

Sebep: Gürültü yapıyorlarmış.

***

ZAİ’yi kuranları kutlarız.

Ancak çocuklara konulan yasak çok ayıp.

Böyle mekânları çocuklara yasaklamak ne kelime, tam tersine, onların daha çok gelmesini teşvik etmeliydiniz.

Lütfen dünyanın en büyük ve ciddi müzelerinden biri olan British Museum’un internet sayfasını açınız.

Orada müzenin kundaktaki bebekleri bile kabul ettiğini, annelere emzirme odaları ayırdığını, lokantalarda çocuk yemekleri bulunduğunu, ailelerin müzeyi çocuk arabalarıyla dolaşabildiğini ilan ediyorlar. ABD’deki müzeler farklı değildir. Çocukları cezbetmek için çeşitli önlemler alınır.

Söylemeye gerek yok. Uygar bir toplum çocukları ülkenin geleceği olarak görür. Onların eğitimine öncelik verir. Onları ortalarda gereksiz yere dolaşan gürültü makinesi, gereksiz yaratık falan olarak görmez. Uygar ve çağdaş olmanın
bir ölçütü de budur.

Temsilde adalet

Son zamlardan sonra milletvekili maaşı ne oldu? DP Milletvekili Cemal Enginyurt canlı yayında açıklıyor.

“Emekli maaşından 65 bin lira alacağım, maaş da 80 bin lira, aylığım toplam 145 bin liraya gelecek.”

Aylık gelir böylece 5 bin doları aşıyor.

Cemal Enginyurt emeklilerin 7500 liraya talim etmesi karşısında yüreğinin yandığını ekliyor. Acaba TBMM’de daha başka kaç kişinin yüreği yanıyor?

Bu noktada Meclis’in yapısına bir göz atalım. Meclis’te bu dönem meslek olarak çoğunluk yine avukatlarda.

Avukatların 123 kişilik mevcudunun ardından 100 milletvekiliyle serbest
meslek sahipleri geliyor.

Meclis’te ayrıca 64 mimar ve mühendis, 46 doktor ve diş hekimi, 45 iş insanı, 33 akademisyen, 33 kamu ve özel şirket yöneticisi, 24 eğitimci, 24 siyasetçi, 17 mali müşavir, 10 da gazeteci yer alıyor.

Haberin Devamı

İş insanları ve serbest meslek sahipleri hep birlikte 145 kişilik bir grup oluşturuyor.

Sonuçta, parasal güç sahiplerinin Meclis’te epey temsilcisi bulunuyor.

Meclis’te olmayan kim derseniz?

Meclis’te işçi ve sendikacı yok.
Sanatçı ve bilim adamı sayısı bir elin parmaklarını geçmiyor. Üretici ve çiftçi kendine Meclis’te yer bulabilmiş değil. Emeğiyle geçinenler azınlıkta.

“Temsilde adalet” diye bir kavram anayasalarda sıkça geçer. Demokrasinin ön şartlarından biri, temsilde adalet, yani halkın parlamentoda adil şekilde temsilidir.

Temsilde adalet olmayınca dertlenme, sızlanma, homurdanma çok oluyor.

GEMİDE

İstanbul Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu zoom yöntemiyle yaptığı kapalı toplantı sosyal medyada bomba gibi patladı. Toplantıya katılanlar Onursal Adıgüzel, Muharrem Erkek, Bülent Tezcan, Tekin Bingöl, Engin Altay, Selin Sayek Böke, Gökhan Günaydın, Hakkı Süha Okay gibi Kemal Kılıçdaroğlu’nun en yakınında yer almış isimler. Toplantının amacı Parti Meclisi’ni toplantıya çağırmak ve oradan olağanüstü kurultay kararı çıkarmaktı.

Haberin Devamı

Kemal Bey taraftarları toplantıya katılanları ihanetle suçluyor. Toplantıya katılanlar ise kapalı toplantıyı basına sızdıranlara hücum etmekte.

Sonuçta, Kılıçdaroğlu’nun “Partide ben ne dersem o olur, kimse beni yerimden oynatamaz” iddiası sarsıldı.

Saflar belirlendi, parti içi kavga başlıyor.

Parti içi kavga bazen iyidir, yararlı sonuçlar verebilir.

Tabii eğer bu kavga “Sen kalk, ben oturayım”dan ibaret, içeriksiz bir koltuk kavgası değilse!

SULTANİ

Okurumuz merak etmiş, tvitırda dolaşarak Milletler Ligi’nde şampiyon olan Kadın Milli Takımımızı kimin kutlayıp kimin kutlamadığına bakmış. Altılı Masa’dan DEVA, Gelecek Partisi ve Saadet Partisi, Sultanlar’ın başarısını kutlamamış. Diyor ki okurumuz:

- Burada önemli olan kutlama değil. Önemli olan, bir zihniyetin sergilenmesi. Bu partilerin liderlerinin Fransız ya da İtalyan modasını takip ettiğini görüyoruz. Görüntüler Batılı. Ancak kültürel düzey İran ya da Suudi Arabistan düzeyinde. Neyse ki bu partilerin 35 milletvekilini Meclis’e halk sokmadı. Bu milletvekilleri CHP listelerinin arasına sıkıştırılarak yani yan yollardan TBMM’ye dâhil edildiler. Günahı laik, devrimci, cumhuriyetçi parti CHP’nin boynuna…