Paris’in en ünlü gece kulüplerinden, Şanzelize Bulvarı’nın en havalı kısmındaki L’Etoile’de, istiridyelerle birlikte şaraplarımızı yudumlarken uzaktaki bir masada tanıdık bir sima gözüme çarpıyor. Emin olamıyorum ama o bizden daha emin, o yüzden masamıza uğrayıp hatırımızı soruyor. Sonra grubuna dönerek şen kahkahalarla birlikte ortamın tadını çıkarmaya devam ediyor. Uluslararası bir yarışmaya katılmış, 40 yıldır oralarda yaşıyormuş gibi Fransızlarla kaynaşmış.
Trendleri de aktarıyor
90’larda önce Ritz Carlton’un barında parlayan, ardından uzun yıllar Lucca’da görev yapan ve Lucca efsanesinde büyük emeği olan, şimdilerde de İstanbul’un üç popüler mekanının, Topaz, Colonie ve Escale’nin bar koordinatörü olan Cevat Yıldırım, böyle bir barmenimiz. Dünya birincilikleri olan Yıldırım, uluslararası ligde bir karışım ustası. Mesleğine eşine az rastlanacak denli tutkulu, kabına sığmayan, yeni bir şey ortaya çıkarmazsa mutsuz olan, deyimin olumlu anlamında “hiperaktif” bir miksolojist.
Yıldırım, tüm bu sıfatlarının yanına yazarlığı da ekledi ve “Elixir by Cevat Yıldırım” adlı bir kitap da çıkardı. Alt başlığı “Modern Barmenlik Sanatı” olan kitap, Yıldırım’ın biriktirdiği bilgi ve tecrübelerin damıtılmış bir hali.
Cevat Yıldırım 336 sayfalık, lüks ciltli ve geniş ebatlı kitabını kısa süre önce beklenmedik bir kazada kaybettiği kardeşi Fırat Yıldırım’a ithaf etmiş. Abi-kardeş aynı mesleğin mensupları olmaları bile, damarlarında barmen kanı aktığının bir kanıtı.
Yıldırım, kitabının giriş cümlesini de Türk barmenlerinin duayeni, ilk ciddi kokteyl kitabımız olan “Şerefe”nin yazarı Vefa Zat’a ayırma inceliğini göstermiş. Nitekim önsözü de Vefa Zat kaleme almış. Hacimli kitapta kokteyllerin tarihi, bar hazırlıkları, malzemeler ve “ev yapımı” sos ve şuruplar geniş bir yer tutuyor. Zaten Yıldırım “İyi bir barmen mümkün olduğunca hazır malzemeden kaçınır, şurup, bitter, sos gibi lezzet vericileri kendisi yapar” diyor.
Yıldırım kitabında temiz ve berrak buz yapmanın püf noktalarından, tıpkı çay gibi demleme yöntemiyle yapılan karışımlara kadar bir dolu yeni bilgiye de genişçe yer vermiş. Günün trendi olan meşe fıçılarda dinlenmiş kokteyllerin nasıl hazırlanacağını bile anlatmış, böylece dünya trendlerini okurlarına aktarmış.
Kokteylleri içindeki ana içkilere göre gruplandıran kitabın belki tek eksiği, kokteylleri isimlerine göre kolay bulmayı sağlayacak bir indeksin olmayışı. Yazı karakterleri ve grafik de, doğrusu şıklık yaratıyor ama okumayı biraz zorlaştırıyor. Ama pek de önemli değil. Nasılsa bu değerli eser kısa sürede ikinci baskıyı yapacak, eminim ki bu ufak rötuşlar da ihmal edilmeyecek.