Mehmet Tez

Mehmet Tez

mehmet.tez@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Çinli teknoloji devi Kunlun Tech, tamamen yapay zekâ tarafından üretilen müziklerle çalışan streaming servisi Melodio’yu geçen hafta kullanıma açtı. Basın bülteninde yer alan bilgilere göre Melodio kullanıcılara mood (ruh hâli) ve çeşitli senaryolar üzerine müzikler üretmek için tasarlandı.

Yapay zekâ ve müzik ilişkisinde yeni bir eşik

Mesela “sabah kahvemi içerken dinleyebileceğim sakin müzikler” veya “uzun süre direksiyon sallayacaklara enerjik müzikler” dediğinizde size uygun müzik anında üretilecek ve dilediğiniz süre boyunca çalacak.

Melodio, yapay zekâ eliyle söz yazmayı da beceriyor. Yani sadece ambiyans müzikleri değil, istendiğinde sözleri olan şarkılar söz konusu. Nasıl bir veri tabanını kullanacak, hangi kaynaklardan faydalanacak, bu kaynaklara telif ödeyecek mi bilmiyoruz. Yapay zekâ ile ilgili bir sürü şeyi tam olarak bilemiyoruz gerçi, ama bunlar arasında en karışık en içinden çıkılmaz meselelerden birisinin telif konusu olduğunu biliyoruz. Büyük ve köklü müzik şirketlerinin yapay zekâ alanında çeşitli dil modelleri üzerinde çalışan irili ufaklı firmaları şimdiden dava etmeye başladığı zaten sır değil.

Haberin Devamı

Melodio’nun altyapısını yine şirketin geliştirdiği ve SkyMusic 2.0 adını verdiği bir dil modeli oluşturuyor. SkyMusic 2.0 talebe göre belirlenen özelliklerde sınırsız müzik üretecek ilk müzik modeli olma iddiasında. 500 kelimeden uzun şarkı sözü ve altı dakikaya varan şarkılar üretebiliyor. Bunları art arda ruh hâli ya da bir senaryo doğrultusunda dizebiliyor.

Kendine ait müzik

4.8 milyar dolar değer biçilen Kunlun Tech, önceden Musical.ly’nin sahibiydi. Musical.ly 2017’de ByteDance tarafından 800 milyon dolara satın alınıp, TikTok hâline getirilmeden önce henüz daha küçük bir girişimken bu şirkete 20 milyon dolar yatırım yapmıştı. Dolayısıyla sektörde olacakları önceden sezebilen bir firma olduğunu düşünebiliriz.

Şirketin lansmanını yaptığı tek alametifarikası Melodio değil. Buna paralel bir de Mureka adlı platform var. Melodio yapay zekâyı kullanarak size özel müzik üretiyor. Mureka ise sanatçı olsun olmasın, müzikten anlasın anlamasın, eğitimi olsun olmasın, herkese yapay zekâ kullanarak müzik üretme imkânı sağlıyor. Bununla da kalmıyor buradaki içerikleri gelire dönüştürme imkânı veriyor. Açıklamaya göre kullanıcılar yapay zekâ ile kendi özgün (!) eserlerini oluştururken bazı sözleri, melodileri ve hatta şarkıları referans gösterebilecek. “Şunun gibi bir şey ama daha üzgünü ve yavaşı” dediğinizde mesela, yepyeni bir şarkı elde edeceksiniz referans gösterdiğiniz şarkının yardımıyla. Şarkıların giriş, köprü, nakarat, final gibi bölümlerini şekillendirme imkânı da var bu uygulamada. Dolayısıyla herkes sıradan komutlarla kendisine ait müzik üretecek ve bu müzikleri pazarlayabilecek.

Haberin Devamı

Bu gelişmeye karşı sunulan bir argüman, gerçek şarkılar dururken yapay zekânın ürettiği şarkıları kimsenin dinlemeyeceği varsayımı üzerine kurulu. Ancak gelişmeler gösteriyor ki konu rahatlama müzikleri, chill out, elektronik, dans, dinlendirici piyano gibi türler olduğunda dinleyiciler farkı anlamıyor. İnsan elinden çıkma müzik bu açıdan bakıldığında giderek daha dar bir alana sıkışabilir.