Hayat her gün ne yapıp ediyor, sizi şaşırtmaya devam ediyor. Yeter ki siz görmeyi, bakmayı bilin. Karşımda Kenan Doğulu heyecanla Tahribad-ı İsyan’ı anlatıyor. Bundan ala şaşkınlık olabilir mi?
Son yıllarda alternatif müzikle ilgilenen kitlenin muhakkak radarında olan rap ekibi Tahribad-ı İsyan’ın aynı adlı ilk albümünün lansmanındayım ve Kenan Doğulu bu albümün prodüktörü.
Dahası var. Yanında benim kuşağın rock starlarından, ta Ortaköy’deki Sis Bar’da (80’lerden bahsediyorum arkadaşlar) ortalığı birbirine katan Mercury’nin solisti olduğu dönemden hatırladığım Murat Çekem var. Çekem ile Kenan Doğulu’yu yan yana görmekten doğan şaşkınlık mı ağır basıyor, yoksa Çekem’in Tahribad-ı İsyan’ın albümünü yapmış olması mı? Velhasıl müzik güzel şey işte, böyle herkesi bir araya getiriyor. Denkleme dördüncü bir ismi daha katalım: Halil Altındere.
İki liseli kurdu
Kenan Doğulu’nun çağdaş sanata merakını biliyoruz. Tahribad-ı İsyan ile tanışmasının geri planında bu merak var. Halil Altındere’nin 2013’te İstanbul Bienali’nde yer alan ve kentsel dönüşümü konu alan “Wonderland” isimli çalışmasında Fuat ile birlikte yer almıştı Tahribad-ı İsyan. Ve bu şekilde farklı bir çevrenin de radarına girdi. Doğulu o zamandan beri ekiple yakından ilgileniyor.
İşin ilginci bu ekiple, Doğulu’dan habersiz olarak Murat Çekem de ilgileniyormuş. Bir gün Çekem, Doğulu’ya “Böyle bir ekip var biliyor musun?” diye anlatırken olaylar gelişmiş ve albüm şu anda piyasada.
Murat Çekem albüm kayıtları öncsinde ekibin üç üyesi Zen-G, Slang ve VZ. ile konuşup nelerden hoşlandıklarını uzun uzun dinlemiş. Üçlünün etkilendiği Busta Rhymes, Eminem gibi pek çok ismi dinleyip albümdeki sound’u birlikte oluşturmuşlar. Çoğu yerde gitarlarla zenginleşen bir rap - rock sound’u hakim albümde.
Tahribad-ı İsyan 2008’de Sulukule’de iki lise arkadaşı, Slang ve Zen-G tarafından kuruluyor. 2009’da onlara mahalleden VZ. katılıyor. İlk şarkılarını Sulukule kentsel dönüşüm projesini protesto amaçlı yazmaya başlıyorlar. Evlerinden atılmak, başka semtlere sürülmek istemeyen semt insanlarının sesi oluyorlar.
Daha sonra Sulukule Platformu üyelerinden Funda Oral tarafından kurulan Sulukule Çocuk Atölyesi’nde dans, şarkı yazma ve tiyatro eğitimi alıyorlar.
Tahribad-ı İsyan için 2013’te Halil Altındere’nin “Wonderland” adlı eserinde yer almaları (“Ghetto Machines” adlı video) bir dönüm noktası. Bu eser bugün MoMA kalıcı koleksiyonuna alınmış durumda.
Van’da depremzede ailelerin çocukları için hiphop atölyeleri düzenleyen, Taksim Gezi Parkı Festivali’nde ve Berlin Tanas Sanat Galerisi’nin kapanış konserinde sahne alan Tahribad-ı İsyan, Urfa Suruç’ta savaştan kaçan ailelerin çocukları için hiphop atölyeleri açtı. Bugün Sulukule Çocuk Sanat Atölyesi’nde öğretmenlik yapıyor elemanlar. Kasım 2015’ten beri ise ASAM isimli dernekte göçmen ve mülteci ailelerin çocuklarıyla hiphop atölyeleri düzenliyorlar.
Mutlaka dinleyin
Albüme gelirsek, sekiz şarkılık bu albümde sözler Tahribat-ı İsyan’a ait. Besteler Murat Çekem ve Tahribat-ı İsyan imzalı. “Yağmur Tanesi”nde Şebnem Ferah’ın “Can Kırıkları”ndaki vokalleri kullanılmış. “Ölene Kadar”da üstat Fuat Ergin yer alıyor.
Müzik şöyle böyle diye uzun uzun anlatacak değilim, sadece muhakkak dinleyin, konserlerini takip edin diyebilirim.
Önümüzdeki günlerde bir dizi konserde yer alabilirler, yazın Zeytinli Festivali gibi etkinliklerde sahnede olabilirler. Tahribad-ı İsyan zaman içinde kendine has bir hayran kitlesi edindi. Şimdi bu kitlenin daha da büyüyeceğini varsayabiliriz.
Müzik bir yana, burada herkesin kulak vermesi gereken bir mesaj var. Gücü haklılığından gelen bir mesaj. Tahribad-ı İsyan’ı güçlü kılan da bu galiba.
Şu aralar dinlemeniz gereken 4 şarkı
“85 Videos” - Mew: Danimarkalı indie ekibin yeni albümünün 28 Nisan’da piyasaya çıkacağını biliyoruz. Adı “Visuals” olan bu albümden çıkan bu öncü şarkı klibiyle birlikte geldi. Güzel görsellikler biriktirmiş Mew.
“Born into the Sunset” - Temples: Yeni albüm “Volcano” siz bu satırları okurken dijital ortamlara verilmiş olacak. Temples son yılların en orijinal ekiplerinden biri. Albümden yayınlanan iki şarkıdan en yenisi 28 Şubat’ta dijital ortamlara verilen “Born into the Sunset”.
“3 O’Clock” - Blonde Redhead: Blonde Redhead dört parçalık bir EP yayınlayacağını açıklamıştı. Bu EP’nin ilk habercisi teşrif etti geçen hafta. Blonde Redhead müziğinin asil, kederli atmosferi ve Kazu Makino’nun puslu vokali... Özlemişiz.
“Hereafter” - Allah Las: Kaliforniya çıkışlı ekibin surf - psychedelic ikileminde gidip gelen 60’lar fantezi alemi bu enstrümantal şarkıyla iyice doruklara çıkmış, çağlayan olmuş yüksek tepelerden denizlere akmakta.