Time’ın yaptığı dünyanın en etkili isimleri listesinde Lady Gaga’nın Barack Obama’dan önde olması şaşırtıcı değil. Yine de listeye itirazlarım var
B ir kere bu liste sadece oy çokluğuna göre yapılmış. İnternetten aban abanabildiğin kadar. Zaten eskiden beri bu listelerin hafif “tırt” olduğu, derginin reklamı olsun, adı geçsin diye yapıldığı bilinen bir gerçek. Bu liste sadece kimin daha fazla hayranı olduğunu gösterir. Etkili olmak başka bir konu. Tayyip Erdoğan’ın da içinde bulunduğu kategoride neden Houston belediye başkanı var ve düşünürler (!) kategorisinde neden Steve Jobs Singapur eski başbakanından daha önemsiz veya Bill Gates’in adı neden hiçbir yerde geçmiyor anlayamadım. Gelin ben size az çok anladığım konudan bahsedeyim, müzik sektöründe şu an dünyanın gerçekten en etkili isimleri listesi için adaylarımı açıklayayım.
Jay-Z
Şu anda ABD’nin ve dolayısıyla dünyanın hem yapımcı, hem yatırımcı, hem müzisyen hem de yeni isimler üretmek açısından en güçlü adamı. Kısa süre Def Jam’in başkanlığını bile yaptı.
Lady Gaga
Madonna’nın artık pek dolduramadığı ikon kadın sanatçı koltuğuna aday. Kılık kıyafet tamam ama felsefede Madonna’nın henüz yanına bile yaklaşamaz. Ancak kendinden söz ettirmeyi de iyi biliyor.
Steve Jobs
Apple başkanı. Fazla söze gerek yok. iPod ve iTunes ile müzik dünyasının gidişatını değiştirdi. Daha önemli ve etkili şahsiyet yok son 10 yılda müzik açısından...
BonoEn büyük lobici. Dünyanın bütün ileri gelenlerini tanıyor. U2 ile 30 yıllık kariyeri onlarca gruba ilham veriyor. Kimilerince antipatik bulunsa da etkili mi? Etkili...
Rick Rubin
Prodüktör ve müzik aleminin en önemli ve devrimci şirketlerinden Def Jam’i kuran isim. U2, Metallica, Red Hot Chili Peppers, Run DMC, Jay-Z, AC/DC, Beastie Boys... Çalışmadığı, albüm yapmadığı kimse yok. Rick Rubin albümünüzü yapıyorsa hem iyisiniz demektir bu, hem de yırttınız...
Jack White
Bugün gitar müziği denen kategorinin en orijinal, en yaratıcı ismi. White Stripes yanında bir sürü projeye, gruba ve albüme imza attı. Ve bu adam daha 35 yaşında.
Alex Turner
20 yaşında grubu Arctic Monkeys ile bir rock albümü yaptı, satış rekorları kırdı, grup müziğine yeni nesil bir heyecan ve tarz kattı. Bugün 24 yaşında ve müzik yaptığı iki grubu daha var. Yeni nesil gruplar için bir numaralı esin kaynağı.
Thom Yorke
Solisti olduğu Radiohead ile 90’lar ve 2000’lerde ayakta kaldı. Son beş yılda iyice bağımsızlığını ilan etti ve kendini sistemin dışına çıkararak müziğe odaklandı. Sosyal yardım projelerine katıldı ve çevreci eylemlere destek verdi. Bugün alternatif müziğin ve bağımsız sanatçıların en büyük kahramanı.
M.I.A.
Üçüncü dünyanın sesinin dünya müziğinde duyulmaya başladığı bugünlerde o Anglo-Saksonların borusunun öttüğü müzik aleminde Anglo-Sakson olmayan
en büyük isim. Müziği saldırgan, tepkili
ve devrimci. Popun yeni yüzyılda nasıl olacağının örneği gibi.
Bira hakkında bilmeniz gereken 8 şey
-Bira köpüklü içilir. Bardağın üzerinde iki parmak kadar.“Aman abi köpüksüz olsun da yerden kazanalım iki yudum fazla içelim” çakallığımız birayı öldürüyor yani. Köpürmeyen bira bayat bira demekmiş. Aynen geri gönderin.
-Bira insanlık tarafından üretilen ilk içki. Ben şaraptır kesin diyordum. Değil. Arpadan bulamaç yapan kadın (ilkçağ kadını) o bulamacı bekletince bir de bakıyor akşam adam (ilkçağ adamı) eve geliyor yemeği yiyor bir keyif, bir afiyet, bir değişik kafalar... Birayla ekmek oradan akraba.
-Votkalı bira diye bir şey yok. Alkol oranı yüksek bira var. Bira kendi kendine 17-18 derece alkole kadar çıkabiliyor. Bazı biralar yüzde 7,5 alkollü.
-Dünyada bira yapımında iki farklı tür maya kulanılıyor. Yaygın olarak üretilenler Lager mayasıyla mayalanıyormuş. Diğerleri Ale mayasıyla. Benim “Ecnebilerin birası da başka güzel oluyor” dediğim şey meğer Ale biraymış. İçindeki maya filtre edilmediğinden değişik tatlar barındırıyor.
-Türkiye’de üretilen tek Ale bira Gusta. Arpa değil buğdaydan üretilen bu bira farklı şekilde filtre edildiğinden öyle bulanık ama leziz.
-Pastörize edilmemiş biranın tadı, pastörize edilmişten çok daha güzel. Fabrikasında içtim, bayıldım. Çantaya doldurayım dedim, dolaba koymazsan bayatlar dediler.
-Taze biraya en yakın lezzet fıçı biranınki. Nedeni de fıçı biranın daha hızlı tüketildiğinden daha kısa süre pastörize edilmesi.
- Biraya su katma diye bir şey yok. Fıçı sistemi düzenli kontrol ediliyor. Yani musluktan akan birada su olması mümkün değil. Su varsa bile sonra katılıyor...
Gusta birasının fabrikasına doluma davet edildim. Bunları öğrendim. Ale birayı meraklısına tavsiye ederim.
Mazhar Alanson’un Siirt kazasından ne öğrendim?
1. Eskiden gazeteye konuşan sanatçı basılan haberi beğenmediğinde “Yanlış yazmışlar, ben öyle demedim” diyordu. Şimdi Facebook’u geldi, Twitter’ı geldi. Devir değişti. Herkesin ne dediği ne demediği ortada. Artık gazeteciye vurmak yok.
2. Hassas bir konuda kara mizah yapmak için o olayın üzerinden en az 20 yıl geçmesini bekleyin. Yoksa şaka kaka oluyor.
3. Beğendiğiniz, hayranı olduğunuz ünlüleri Twitter’dan takip ederken dikkat edin. Onlardan ömrü billah soğuyabilirsiniz.