Mehmet Tez

Mehmet Tez

mehmet.tez@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

İngiliz folk şarkıcısı ve bestecisi Laura Marling’in çocuk sahibi olmak ve hayatla başa çıkmak temalı yeni albümü “Patterns in Repeat” müziği ve sözleriyle yılın en iyileri arasına girmeye aday.

Laura Marling’in 2020 tarihli bir önceki albümünün adı “Songs for Our Daughter / Kızımız için Şarkılar”. Bu albüm, hayali bir evlada yazılmış şarkılardan oluşuyordu. 2024 tarihli yeni albüm “Patterns in Repeat”, Marling’in 2023’te doğan kızıyla başlayan yeni dünyasının bir yansıması. Yani hayaldi gerçek oldu. Ve gerçek, hayali kıza yazılan şarkılardan oldukça farklı. Hayali kıza içinde bulunduğun konforlu yerden mesajlar vermekle güzel sözler söylemekle, bebek sahibi olmanın insanın hayatına getirdiği sorumluluklar bambaşka konular. Bunu Marling’in şarkılarından anlıyoruz. Dürüstçe, her zaman olduğu gibi gitarı ve pırıl pırıl kadife sesiyle tane tane anlatıyor. O anlatınca konular sıkıcı olmaktan çıkıyor birdenbire. Her bebek içine doğduğu her yaşamda olduğu gibi yeniden kartları dağıtıyor, rolleri yeniden belirliyor, oyunu değiştiriyor. 

Haberin Devamı

Mecburiyetler, yeni görevler, yeni mutluluklar ve yepyeni endişeler artık sizi ele geçirmiştir ve bu tatlı tutsaklık içinde yeni bir yol ararsınız. Marling buna ‘tekrarlanan döngüler’ adını veriyor. Albümün adı “Patterns in Repeat”in anlamı bu. 

Kızıma şarkılar

Yedi tane solo albüm boyunca kendinden, çok az insanla temas ettiği içe kapanık dünyasından görünenleri anlatan Marling için merkezinde kendisinin olduğu hayatın değişmesi önemli bir gelişme ve albümde bunun müziğine sözlerine yansımaları görülüyor. Şarkılar -ki belki de şu âna kadarki en anlamlı, en oturmuş bestelerini içeriyor bu albüm- Marling’in hafifçe ya da şöyle diyelim tatlı bir şekilde sallanan yeni dünyasını tarif ediyor. Şarkıda kızına söylediği gibi “Nothing real was lost in the bringing of you to me. / Seni bana getiren süreçte hiçbir gerçek kaybolmadı.” 

Albüm, Dom Monks stüdyolarında kaydedildi. Marling’i Instagram’dan takip edenler sırtta bebek, elde gitar kayıt sürecine de tanık olabilirler. 

Haberin Devamı

Yılın en iyi folk albümlerinden olduğuna şüphe yok. 

(“Patterns in Repeat” – Laura Marling, Partisan) 

Ne dinlesek?

■ Damiano David adı size tanıdık gelmeyebilir. Maneskin’in solisti olarak tanınan, ardından büyük bir imaj değişikliğiye solo kariyerine adım atan İtalyan şarkıcı “Bron With a Broken Heart” ile hayli iddialı bir giriş yaptı sahalara.  

■ Razorlight’ın geri dönüşte olduğunu biliyor muydunuz? Bir süredir internete yeni şarkılar koyan ekibin albümü sonunda geldi, 10 parçalık albümün adı “Planet Nowhere”. 2000’lerde “America” ile ortalığı yıkıp geçiren ama devamını bir türlü tam olarak getiremeyen Johnny Borrel ve ekibi yeni bir çıkış arıyor. Gördüğüm kadarıyla işler yolunda. 

■ “Mont” Beliz’in yeni şarkısının adı. Folk ve rock türünde güzel bir kanal açmış gibi görünüyor. 2024’ü single’lar yayınlayarak geçiren Beliz’in albümü adım adım yükleniyor. 

■ Parcels, “Leaveyourlove” adlı yeni şarkısıyla geldi bu hafta. Indie-dans sevenler için parti listesine eklenebilecek yeni bir şarkı. 

■ İngiliz dans makinesi Disclosure’un yeni parçası “Arachnids” ilk kez ekibin Twitch session’ında çalınmıştı. Örümcek temalı deneysel parça tam da Halloween arifesinde isabetli oldu. 

Haberin Devamı

■ Haftanın pop albümü Halsey’den geldi. “The Great Impersonator” yıl sonunda pop hiti ihtiyacını tek başına karşılayacak gibi duruyor. 

■ Biig Piig (Jessica Smyth) şu ara radyoların gözdesi. 2000’ler esintili yeni indie dans şarkısının adı “Favourite Girl”. 

■ Pixies bu hafta iki baba ekipten iki yeni albüm geldi. “The Night The Zombies Came” Pixies’in yeni albümü. Underworld’den gelen yeni dans uzunçalarının adı “Strawberry Hotel”. Meraklıları derhal ilgilensin. 

Düetçilikte bu hafta: Ezhel ft. Aitch

Ezhel bu hafta Manchesterlı rapçi Aitch ile yaptığı düetle gündeme geliyor. Gerek müzikalite, gerek sözler itibarıyla “bu parçanın Aitch ile ne alakası var” demekten kendimi alamıyorum. “Bridges” adlı şarkı zurnayla açılıyor üzerine Aitch Maybach’inin içinde bolca para sayarak rap’ini yapıyor. Ezhel’in “London Bridge is down” derken iki eliyle yeri göstermesi ise paha biçilmez bir görüntü. Büyük bir yetenek ve iyi bir söz yazarı Ezhel. Sanatına ve başarısına saygı duyuyorum ama son zamanlarda cepten yiyor.