The Ringo Jets’in geçtiğimiz günlerde yayımlanan ilk albümünden “The Spring of War” isimli şarkısına çekilen video şu ara internette ve sosyal medyada en fazla paylaşılanlar arasında
u ara internette sıkça paylaşılan bir video var. The Ringo Jets’in “The Spring of War” şarkısının videosu. Videoda “Nabertürk” isimli kanalda, Gezi protestoları sırasında bir haber bülteni sunuluyor. Araya reklamlar giriyor (Democrazy deterjanı). Bakanlar, vali ve başbakanın söyledikleriyle Gezi görüntüleri arasında gidip geliyoruz. Yetkililerin olaylara bakışının ve televizyonların durumunun bir parodisi.
Videoda ana haberi sunan kişi The Ringo Jets’in davulcusu Lale Kardeş. Alandan bildiren muhabir, gitarist Deniz Ağan. Gezi Parkı’nda yaşananları komik grafiklerle uydu görüntüsünün başında maç gibi anlatan kişi de gitarist Tarkan Mertoğlu. Herkes vokal de yapıyor. İki gitar, bir davul, üç solist, cayır cayır bir rock’n roll durumu.
Grubun ilk albümü “The Ringo Jets” geçenlerde Tantana Records etiketiyle yayımlandı.
“Üç farklı vokalimiz var” diye anlatıyor Lale, “Deniz bıçaklanır gibi bağırıyor. Tarkan blues söylüyor, ben soul söylüyorum”.
Nasıl bir kitleniz var diye soruyorum. Tarkan “Rock’n roll, gitar müziği seven bizi sevebilir. Davul, riff, çığlık var” diyor.
Lale “Bu videodan sonra en sadık kitlemiz ulusalcılar olabilir” diyor gülerek.
“Benim yüzümden punk oldu grup”
The Ringo Jets çok yeni bir grup. Tarkan’ın Kraker isimli grubunun davulcusu askere gidince Lale davula geçmiş. Tarkan 60’ların Mod’larını seven biri. Aynı zamanda The Who dinliyor. Arkadaşı Deniz’i de gitarist olmak için çağırmış. Bir araya gelince başka türlü bir şey yapmak istediklerini anlamışlar.
“Biz Kraker ile çalmayı seviyorduk ama birlikte çalınca daha farklı bir ses çıktığını fark ettik. Daha ‘garaj’ bir şeydi. Daha kirliydi. Yazıktır biz bunu ziyan etmeyelim dedik” diye anlatıyor Lale; “Benim yüzümden punk oldu grup.”
Deniz “İyi oldu, içimizdeki sertlik ortaya çıktı. Kendimi buldum ben” diyor.
Lale davul çalmayı dayısı sayesinde öğrenmiş: “Dayım caz davulcusu (Emir Özoğlu). Annem babam çalışmaya gittiğinde beni dayım ve anneannemle birlikte bırakıyorlardı. Bahçeli iki katlı bir ev, dayımın bir odası var, içinde de davulu var. İki, üç yaşlarında sürüne sürüne gidip davula dokunduğumu hatırlıyorum. Ortaokulda
‘Dayı ya, ben davul çalmak istiyorum’ dedim. ‘Tamam’ dedi. Konservatuvarda okudum, caz davul mezunuyum ama punk çalıyorum işte.”
“Hep İngilizce şarkı dinleyerek büyüdük”
Deniz’in hikayesi daha farklı: “Resimle uğraşıyordum, çizgi film animasyonu istiyordum. Sonra Beatles’ın ‘Anthology’sini dinlemeye başladım. Parçaların ham halleri vardı ve bunları dinlemek hoşuma gidiyordu. Müziğin alfabesi gibiydi, beste nasıl yapılır, melodi nasıl olur gibisinden takıldım. Bir süre sonra resim yalan oldu.”
“İngilizce söz yazmak zor mu?” diye soruyorum. Grubu ilk dinlediğinizde Türk olduklarına dair bir işaret bulamayabilirsiniz. “Türkçeye göre daha kolay. Söz dizimi rahat. Heceler çok daha rahat oturuyor” diyor Lale. “Hep İngilizce şarkı dinleyerek büyüdük, alışkınız.”
“İngilizceniz iyi mi?” diyorum, “Fena değil, idare ediyoruz” diyorlar: “Bazen Sultanahmet’teki halıcı İngilizcesine girdiğimiz de oluyor aramızda gerçi.”
“Video önceden çekilmişti”
Gezi zamanı ne yapıyordunuz?
Lale: Gaz yiyorduk.
“The Spring of War” şarkısının hikayesi nedir?
Lale: Gezi’den önce yazılmıştı. Arap baharıyla ilgiliydi aslında. Gezi olayları olunca başka bir şarkı için yazılan sözleri buna uyarladık. Prodüktörümüz Tommaso (Colliva) 9/8’lik ritmini beğendi, albüme koyuyoruz dedi.
Video fikri kimin?
Lale: Fikirler menajerimiz Reha Öztunalı’dan çıktı. Klibi Hemi Behmoaras çekti. Bu yaz çektik ama bu Habertürk ile ilgili telefon kayıtlarının yayılmasıyla biraz da gündeme denk geldi galiba.
Deniz: Albüm martta hazırdı. Ama o sırada Gezi patladı. Tadımız kaçtı, keyif kalmadı. Albümümüz çıktı falan demek de ayıp geldi.
CD
MASA ÜSTÜNDEN NOTLAR
Emmar - TInarIwen
Faslı bir grup Tuareg müzisyenden ibaret Tinariwen, dünya etnik müzik çevrelerinin olduğu kadar indie âlemlerin de gözdesi. Yeni albümü yine blues gitarları ve etnik melodiler eşliğinde Tuareg hikayeleri anlatıyor. Şahane!
“War Room StorIes” - Breton
Bir süredir BBC 6, heavy rotation’da dönüyor Breton’un “Envy” isimli şarkısı. Neredeyse kendi jenerik müzikleri ilan ettiler. Bu albümün ilk single’ıydı. Brit usulü enerjik bir dans rock albümü. Elbette Andre Breton hayranı sanatsever gençlerden kurulu. Bu vesileyle Nadja’yı bir daha mı okusak? n