3 Haziran’da Türkiye’ye gelecek Rihanna’yı izlemek için Londra’daydım. Rihanna’nın “sahnesi” iyi, şovu mükemmel. Son yıllarda izlediğim en etkileyici rock konseriydiRihanna resmen köküne kadar rock çalıyor. Bazen acaba şu anda Whitesnake konserinde miyim diye düşünmedim değil. Gitaristin Extreme’dan tanıyıp sevdiğimiz Nuno Bettencourt olduğunu anlayınca bende jeton düştü. Rihanna’ya albümde de “Rockstar 101” isimli şarkıda Slash eşlik etmişti.
- Konseri 23 bin kişi izledi. Her rock grubu, her rock’çı, her rock müzik dinleyicisi Rihanna gibi bir solist ile çalacak bir rock grubunu hayal etmiştir. Bunun ne kadar müthiş bir şey olabildiğine ben geçen hafta Londra O2 Arena’da tanık oldum. Sonuç: Rihanna gibi solistim olsun, 100 milyar borcum olsun.
- Rihanna’nın sesini etkileyici, küstah ve agresif buluyorum. Gerçekten boşuna Rihanna olmamış. Bir ara Nuno akustik gitarla sahnenin kenarına oturdu. Rihanna da yanına. Ve Oasis’in “Wonderwall”unu çaldılar. Çok güzeldi çok.
-Rihanna’nın baba gibi rock yapmasına rağmen rock’çı ayaklarına yatmaması çok takdirimi kazandı (Rihanna’nın da çok ipindeydi diyeceksiniz...). Zaten güzel olan yanı da oydu. Sahnede bir tarzın icrasından öte iyi müzik vardı.
-O2 Arena’nın imkanları da müsait, Rihanna’nın sahnede durduğu neredeyse her nokta alçalıp yükselebiliyor. Bulunduğu neredeyse her noktaya vinçle enteresan bir kafes, bir davul seti, bir araba ya da bir yatak inip çıkabiliyor. Davul dersleri almış. Sahnede bir ara bir davul setiyle müziğe eşlik ediyor. Fena değildi.
-Rihanna’ya Nuno dışında bir gitarist ve bir basçı, iki vokalist, iki klavyeci, bir davulcu ve 10 kadar dansçı eşlik etti.
-Rihanna’nın pembe bir tankın namlusuna oturup şarkı söylemesi bende değişik hisler yarattı. Şarkının sonunda tankın namlusundan duman halkaları çıktı. O tank burada olmayacakmış. Zira nakliyesi pahalıymış. Kuruçeşme Arena’nın imkanları ile bakalım bu şov nasıl olacak?
-Jay Z büyük adam. Rihanna
beş yıl önce sıradan bir blues ve soul şarkıcısıydı. Yine bir kariyeri olacaktı ama gidebileceği en uzak nokta
Mary J. Blige olmaktı. Şimdi Rihanna, Jay Z’nin katkıları ve yönlendirmesiyle bir süperstar.
-Hüseyin Çağlayan da konseri izleyenler arasındaydı. Kendisiyle Rihanna’nın tarzının Grace Jones’tan etkilendiği konusunda hemfikir olduk. Kafa adammış Hüseyin Çağlayan.
-Rihanna konser boyunca yanılmıyorsam beş kıyafet değiştirdi. Baştan aşağı siyah deri kıyafeti çarpıntı yaratacak şekilde tasarlanmıştı. Sadece popo kısmı ten renginde. Gözünüzün önüne getirin.
Hatta gözünüzün önüne getirmekle kalmayın, gidip 3 Haziran Kuruçeşme Arena konseri için biletinizi alın. Her kuruşuna değecek. Bu muhteşem şov Türkiye’ye BKM organizasyonu
ve Garanti Bonus’un katkılarıyla geliyor. Alkollü içecek markalarına getirilmeye çalışılan sponsoruk yasaklarının gündemde olduğu şu günlerde sponsorların önemi bir kez daha ortaya çıkıyor. Onlar olmasa bu tip konserleri bu fiyatlara izlemek mümkün değil artık.
Temaslar şimdilik bu kadar. Siz bu satırları okurken başka maceradayım. Sürprizlerim var, bekleyiniz.
İTİRAF EDİYORUM-Rihanna’ya âşık oldum. Artık onu herkeslerden kıskanıyorum.
-Rihanna benim tahmin ettiğimden çok daha karizmatik biri. Çok güzel bir kadın olmamasına rağmen seksi görünüyor. Konserin açılışında “Russian Roulette” ile yüksek bir platformun üzerinde sahneye girişi yeter.
-Rihanna’nın bir ara yüksek bir platformdan inerken ayağı kayıp düşünce sahneye fırlayıp “Durdurun bu şovu, yakın ışıkları yeter” diye bağırasım geldi. Ama Rihanna hemen toparladı.
-Teknik imkanlar göz boyamak için değil bir fikri daha iyi anlatmak için kullanıldığında anlamlı oluyor.
-İyi müzisyenlerden oluşan bir orkestra ve dansçılar sizi ille de ihya etmez. O ekibe icra edeceği bir tasarım vermek lazım. Bütün iş orada bitiyor.
Bu konserden ne öğrendim?-Küçük mekanlarda butik konser izlemek, sanatçıya yakın olmak samimiyet de bir yere kadar. Şaşaa istiyormuş meğer gönül. Yeni trend bu oluyor artık galiba...
-Dünya çapında star olmak çok büyük fedakarlık, emek, yetenek, azim ve şans gerektiriyor. Bu derece büyük bir şovun merkezinde olmayı kaldıracak kadar iyi olan çok ama çok az insan var. Bir kere daha anladığım şey şu: Starlık dünyada Türkiye’ye oranla çok daha zor iş.
-Türkiye’nin O2 Arena gibi çok amaçlı ama mutlaka konser ve gösteri için tasarlanmış bir kapalı etkinlik salonuna ihtiyacı var. İyi bir sahnede konser izlemenin tadı başka oluyor.
AKM’de uzman sorusu!Sayfalarca yazmaya gerek yok. Soru şu:
AKM Taksim Meydanı’nda dünyanın en değerli arazilerinden birinin üzerinde yer almasaydı yıkıp yıkmama konusu, estetik açıdan nasıl göründüğü ve işlevi bu kadar gündemde olacak mıydı?
O kadar kültürlü milletiz ki “En iyi kültür merkezi nasıl olmalı?” konusu beş yıldır gündemde. Buna inanacağız yani öyle mi? Saf mıyız biz bu kadar?
Kimse kimseyi daha fazla kültür sanat ayağıyla kandırmasın. Salon yapmak isteyen yapar. Araziden bol bir şey yok. Niyeti başka olan yerim dar, yıkalım der. Kanmayın bu oyunlara.