Mehmet Tez

Mehmet Tez

mehmet.tez@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Sabrina Carpenter’ın altıncı stüdyo albümü “Shot N’ Sweet” geçen yazın en popüler şarkılarından “Espresso” kadar başarılı yeni hit adaylarını barındırıyor

Sabrina Carpenter, 2024 yazının tartışmasız en büyük hit şarkısına imza attı. “Espresso”, platformlarda ve radyolarda dinlenme rekorları kırarken ardında gelen “Please Please Please”, Carpenter’ın tek hit şarkıya sahip sabun köpüğü isimlerden (one hit wonder) olmadığını kanıtladı. “Espresso”nun özelliği, ‘80’lerin klasik hit şarkılarını andırması. Aynı sound anlayışı, aynı sığlık (olumlu anlamda söylüyorum), aynı hafiflik. İnsanı yormayan, düşündürmeyen, sadece tatilin umursamazlığını, sorunsuzluğunu, dertsizliğini yansıtan bir şarkı. Hiçbir şeyi düşünmeye, dert etmeye gerek yok, tatildesin hissi…

Haberin Devamı

Ancak Carpenter’ı, “Espresso”nun müthiş ‘hafif’liğiyle değerlendiren yanılabilir. Carpenter, 2015’ten beri albüm yapan, çalışan çabalayan biri. Oyunculuk kariyeri bir yana kendini müziğe vermiş ve başarıya ulaşmayı kafasına koymuş. 1999 doğumlu Carpenter bugün 25 yaşında. 2022’deki “Emails I Can’t Send” yetişkin olduktan sonra yaptığı ilk albüm. Sanatsal anlamda kendi işleri hakkında daha fazla söz sahibi olmaya başladığı albüm de diyebiliriz. Geçen hafta yayınlanan altıncı stüdyo albümü “Short N’Sweet” ise Carpenter’ın başarısının şans olmadığını bir bakıma kanıtlıyor.

Retro-pop estetik 

“Short N’Sweet” toplam 36 dakika süren 12 şarkılık adı gibi kısa ama tatlı bir albüm. (Kimilerine göre albümün adı kısa boylu Carpenter’ı tanımlıyor.) Şarkıların tamamında “Espresso”vari ‘80’ler seslerini duymak mümkün. Bugün hâlâ hafızalarda ve radyoların playlist’lerinde kendine yer bulan büyük pop şarkılarının izinden giden klasik şarkı formatını bulmak mümkün Carpenter’ın şarkılarında. Klasik demekle şunu kastediyorum: Hip hop etkisinde olmayan, şu an çok moda olan Amapiano, Afro-funk beat’lerini ve altyapılarını barındırmayan. Yayınlanan pek çok albüm kulağa birbirinin kopyası gibi gelirken Carpenter’ın prodüktörleri (Julian Bunetta) ve şarkı yazarları (şarkıların bir bölümünde ortak imzası olan Amy Allen) sanırım bilinçli olarak onun çevresinde bu tip retro-pop bir estetik oluşturuyorlar.

Haberin Devamı

Bu yılki iki büyük hit’i ve yeni single “Taste”i albüme almak dışında yeni hit adaylarını da yerleştirmişler. Carpenter yer yer Latin, yer yer country sularına girmekten çekinmiyor, bu anlamda 12 şarkının tamamında yeni fikirler ve popun klasik unsurlarını buluşturmaya çalışıyor. Yılın en iyi pop albümleri arasına gireceğine hiç şüphem yok.

Bir pop star doğuyor

Taylor Swift ve Olivia Rodrigo arasındaki beş fark

TS neşeli ergenlerin idolüdür. OR dertli ergenlerin.

TS ailenin en sevilen başarılı kızıdır. OR sorunlu evlat.

TS’nin dertleri toplasan bir tane OR derdi etmez.

TS sahneleri fetheder, OR gönülleri.

TS dans eder, OR etmez.

Kaynak: Taylor Swift’i bırakıp Olivia Rodrigo hayranı olan sekiz yaşındaki kızım.

Defnitely Maybe (30th Anniversary) - Oasis

Şu ara yeniden birleşme haberleriyle gündemde olan Oasis, 1994 tarihli ilk albümleri “Definitely Maybe”nin 30’uncu yıl özel versiyonunu piyasaya çıkardı. İki volümlük albüm 15 bin adet basılmış. Orijinal versiyonu İngiltere listelerine tepeden girmiş toplamda 6.9 milyon adet satmıştı. Albüm kapağı orijinal albümün grup olmayan versiyonu. 1994 yılında Manchester’da basçı “Bonehead”in evinde çekilmişti. Duvarda Burt Bacharac, yerde şöminenin önünde Gearge Best fotoğrafı var. Televizyonda Noel’in en sevdiği film olan “İyi, Kötü ve Çirkin” oynamakta. Meraklısına güzel bir koleksiyon nesnesi.