Levent Köprülü

Levent Köprülü

-

Tüm Yazıları

Otomotiv üreticilerinin de keşfettiği “yıldönümü kutlaması” geleneği, ortaya güzel şeyler çıkmasına da vesile oluyor... Kimi zaman bazı markalar, eski modellerinin ya da önemli günlerinin kutlaması için kuru bir bülten yayınlarken, kimisi da anlı şanlı konseptler, özel seriler çıkartıyor...

Dünyanın en hassas olaylarından biri, kuşkusuz “yıldönümü”dür. Evet, yanlış duymadınız, kesinlikle yıldönümü kutlaması ya da anması... Yıldönümü, genelde insanlar arasında “anma” ya da “kutlama” şeklinde gerçekleşirken, bu gelenek, otomotiv şirketlerinde “kuru bir basın bülteni yollama”, (genelde Türkiye’de) “özel indirim kampanyası düzenleme”, “özel seri çıkarma” yahut “çok özel bir konsept üretme” olarak karşılık buluyor. Mesela ben, yıllar önce üretilmiş, “efsane haline gelmiş” ancak üretimi son bulmuş bir model için “mezarı başında anma” yapıldığına rastlamadım. Yahut aracın üstüne konfetiler atılıp da, radyatör ızgarasının önüne “İyi ki doğdun” yazılı pasta yaklaştırılarak “Haydi, üfle bakalım!” denildiğine de...

Haberin Devamı

Yıldönümün kutlu olsun

Ama, bir üreticinin 50. yılı adına özel bir konsept üretildiğine çok şahit oldu bu gözler... Veya sınırlı sayıda bir model üretildiğini çok yazıp çizdim.

Elbette bunların tamamını oturup toplamak ve size tam bir liste sunmak isterdim kuşkusuz, ancak gündemler yoğun takdir edersiniz ve “zaman”, bu sıralar az bulunan nesneler arasına katılmış bulunuyor. O yüzden en önemli bulduklarımı sizlere hatırlatmak istedim. Tam olanını da inşallah bir gün, mutlaka ama...

328 modeline gönderme için

BMW’nin yarışçı geleneğinde yeri bulunan 328 modeline gönderme yapan marka, “328 Hommage” adlı konsepti geliştirmişti. Markanın 75. yılını kutlama amacını da taşıyan araç, 2011’de tanıtıldığı zaman iyi ses getirmişti. Özellikle kaputu tutar gibi görünen deri bantlar, “X” işaretli farlar gibi unsurlar, yeterince dikkat çekiciydi. Kaputunun altında ise turbo beslemeli 3.0 lt 6 silindirli motor yatıyordu.

Efsanenin şerefine özel...

Yıldönümün kutlu olsun

Porsche, tüm dünyada en çok tanınan ve sevilen modeli 911’in 50. yılını unutmamıştı. Bunun için de, 2013’te “911 50th Anniversary Coupe” özel serisini çıkarttı. Standart 911’den daha donanımlı ve farklı gövde aksesuvarlarına sahip bu modelin motor gücü, stardart 400 HP’den 430’a yükseltilmişti. Efsane modelin ilk yıllarını hatırlatan göstergeleri, özel iç döşemeleri de cabası. Türkiye’de de bir tane satıldığını görmüştüm...

Haberin Devamı

Bir asrı devirirken...

Yıldönümün kutlu olsun

1919’un Mart ayında kurulan Fransız Citroen, her zaman özel tasarımlı ve çok özel teknolojilere sahip otomobilleriyle tanınırdı. Nitekim ilk önden çekişli “Traction Avant”, tasarım efsanesi “DS”, Maserati ile ortak üretilen “SM”, hala ciddi sevenleri olan minik “2CV” gibi otomobiller, Citroen’in kanatları altından çıkmıştı. Ancak Citroen, 100. yılını bu konsept ile kutlamayı tercih etti. “Concept 19_19”, markanın geleceğe yönelik anlayışını ortaya koymayı amaçlıyordu. Elektrikli, kendi kendine de gidebilen, “tekerlekler üzerindeki oturma odası” havasında bir otomobildi. Daha bir dolu yeniliği üzerinde barındırsa da, “efsane” olma potansiyeli az bir konseptti bana göre...

Haberin Devamı

Datsun’un ‘Kara Altın’ı

Yıldönümün kutlu olsun

Nissan’ın eski adı, markası olan Datsun, “280Z” ile gerçekten büyük sükse yapmıştı. Bugün bile “saygıyla anılan” bir otomobil olan 280Z, üretiminin 10. yılında “280ZX 10th Anniversary Edition” diye özel bir seriyle onurlandırılmıştı. Hatta bu otomobile Datsun, “Black Gold” (Kara Altın) adını takmıştı. Standart 2.8 lt 6 silindirli motora sahip araç, isteğe bağlı alınabilen siyah-altın sarısı kombinasyonuyla tanınmıştı. Adı da oradan geliyordu zaten.

Çok sade bir ‘yıldönümü kutlaması’

Yıldönümün kutlu olsun

75. yılını kutlayan Jaguar da, bu amaçla 2010’da “XK” modelinin “XKR175” versiyonunu üretti. Standart otomobilden “abartı derecede” farklı olmayan araçta, hız sınırlayıcısının ayarı 280 km/s’ye çıkarılmış, gövde kiti eklenmişti. Bu versiyon için farklı renk seçeneklerinin yanı sıra 20 inçlik özel jantlarla da alınabiliyordu.

İki özel modelden biri

Yıldönümün kutlu olsun

Volkswagen’in “Golf GTI” modelinin 40 yılı nedeniyle hazırlanan iki özel modelden biriydi GTE “GTE Sport” konsepti. Elektrik motoruyla birlikte toplam gücü 400 PS’yi bulan hibrit sisteme sahip 1.6 lt benzinli motora sahipti. Diğer konsept olan “GTI Clubsport” konseptine göre daha sert bakışlı ve gösterişliydi.

Çıkış amacını unutturdu!

Yıldönümün kutlu olsun

Ferrari’nin 40. kuruluş yıldönümü anısına 1987 ile 1992 arasında sınırlı sayıda üretilen F40, denilen o ki, patron Enzo Ferrari’nin geliştirilmesinde rol oynadığı son modeldir. Nitekim Enzo Ferrari, F40’ın piyasaya çıkışından bir yıl sonra hayatını kaybetmiş. Ortadan motorlu, performans amacıyla üretilen aracın gövdesi karbonfiberden yapılırken, ağırlığa neden olacak hiçbir lüks, hatta aksesuar kullanılmamış. Ne müzik sistemi ne de içeride kapı açma kolu mevcut. Bunun için sadece bir halat konulmuş o kadar. Her ne kadar “yıldönümü” amacıyla piyasaya çıkarılsa da, performansı, yapılış amacının önüne geçmişti. Nitekim F40’ta, 2936 cc hacimli çift turbo beslemeli 478 beygirlik motor vardı. 0100 km/saat hızlanmasını 4.1 saniyede tamamlarken, maksimum hızı 313 km/s idi. Hala çok değerli bir otomobil olduğunu söylememe gerek var mı?

Elektrikli bir konsept sunuldu

Yıldönümün kutlu olsun

İngiliz Bentley markası da, 100. yıl kutlamaları çerçevesinde, çok ses getiren “tamamen elektrikli” bir konsept çıkarmış ve adına da “EXP 100 GT” demişti. Bugüne kadar performanslı ve devasa içten yanmalı motorlar kullanan Bentley, “asırlık” kutlamasında elektrikli bir konsepte yer verdiği için garipsenmişti de... Dört adet elektrikli motoru sayesinde 1.340 beygir güç üretebilen araç, cüssesine rağmen 2 tondan hafifti ve 0-100 km/s hızlanmasını 2.5 saniyenin altında tamamlayabiliyordu. Bataryaları ise 15 dakikada yüzde 80 seviyesinde dolabiliyordu.

Sadece iki adet üretildi

Yıldönümün kutlu olsun

İngiliz lüks otomobil üreticisi Aston Martin7in 100. yılı nedeniyle geliştirdiği CC100, “Speedster” olarak da biliniyor. Sadece iki adet üretilen ve çok önemli iki marka müşterisine satılan Aston Martin CC100, 2013’te tanıtıldı. 5.9 lt V12 motora sahip aracın, trafiğe çıkış izni bulunmuyordu.

Hala heyecan verici

Yıldönümün kutlu olsun

Subaru, 1997’de 40. yaşını kutlarken, kendisine hediye olarak “Impreza 22B STI” denilen bu versiyonu çıkarttı. Efsane Impreza STI’ın tüm özelliklerini barındıran bu otomobilden sadece “424” tane üretildi. “Impreza 22B STI” 276 beygirlik turbo beslemeli 2.2 lt motora sahipti. Dört tekerlekten çekiş, 5 ileri manuel şanzıman, ayarlanabilir arka kanat ve dahasıyla hala heyecan verici.

En taze yıldönümü kutlaması!

Yıldönümün kutlu olsun

Lamborghini, Sant’Agata’nın tarihindeki en ikonik modellerden birine saygı duruşu olarak tasarlanan ve sınırlı üretim sayısına sahip olacak “Countach LPI 800-4”ü geçtiğimiz aylarda tanıttı. Countach modelinin 50. yıldönümü için tanıtılan “LPI 800-4”, makaslı kapı geleneğini sürdürüyor. Trapez farları, düz burnu ve dikdörtgen hava girişleriyle ön kısım, Countach’ın sonraki versiyonlarından biri olan 1985 LP5000 QV’yi (Quattrovalvole) andırırken, önde 20 ve arkada 21 inç jantlarla yürüyor. Araç hibrit teknolojili 800 HP’den fazla güç üreten motora sahip bu arada.