Levent Köprülü

Levent Köprülü

-

Tüm Yazıları

Türkiye'nin otomobili için geri sayım sürerken, seri üretime yönelik hazırlıklar da tam gaz devam ediyor. Fabrikanın kaba inşaatının ocak ayında bitmesi ve Temmuz 2022'nin sonunda seri üretim araçların banttan inmesi planlanıyor

Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu'nun bünyesinde yerli otomobilin seri üretimi ve yollara çıkarılması amacıyla çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor. İlk seri üretim aracını 2022 yılının son çeyreğinde üretim bandından indirmeyi planlayan Togg, bu kapsamda Gemlik'te kurulmakta olan fabrikanın bitirilmesi için
yoğun çaba harcıyor.

Haberin Devamı

2 bin kişinin çalıştığı Gemlik Tesisi’nin kaba inşaatının Ocak ayında bitmesi beklenirken, boyahane ve gövde bölümlerinin hat kurulumunun yanı sıra robotik üretim entegrasyon çalışmalarına da başlandı. Üretimde kullanılacak 250 robotun 62'si fabrikaya gelmiş durumda.

Planlar aksamadı

Togg CEO’su M. Gürcan Karakaş, planlar dahilinde hedeflere adım adım yaklaştıklarını belirterek, "Akılla kalbi, doğu kültürüyle batı kültürünü, insanla teknolojiyi birleştiren markamız Togg’un, ilk akıllı cihazı C segmenti SUV’un, önce ülkemizde ardından da Avrupa’da pazara çıkmasına yaklaştık" dedi. Şu ana kadar planlarında pandemiden kaynaklı bir aksamayla karşılaşmadıklarını kaydeden Karakaş, süreçle ilgili şöyle devam etti:
"Akıllı cihazımızı geliştirirken verdiğimiz her sözün arkasında durduk. 'Yüzde 51 yerlilik oranı' dedik, tedarikçilerimizin yüzde 75’ini Türkiye’den seçerek, 51’i yakaladık, üzerine çıkmayı hedefliyoruz. ‘Marmara Bölgesi’nde üretim yapacağız’ dedik, Gemlik’i mobilitenin kalbi yaptık. ‘Akıllı cihazımız değil, üretimimiz de temiz olacak’ dedik, Avrupa’nın en temiz tesislerini kurduk. ‘Pandemiye rağmen gecikme olmaz’ dedik, tesislere başlama tarihimizde şaşma olmadı, planlarımız çerçevesinde ilerliyoruz. İstihdamı bölgemizden sağlayacağımızı belirtmiştik, yeni yılın ilk haftalarında sayıları 240’a ulaşacak teknisyen ve operatör ihtiyacımızı bölgemizden sağladık. ‘Yerlileştirme hedeflerimiz var, planlarımız hazır’ dedik, Ankara’da Teknoloji Araştırma Merkezimizi, Gebze’de prototip atölyemizi hayata geçirdik. ‘Fiziki testlere 2021 üçüncü çeyrekte başlayacağız’ dedik, başladık. 3 boyutlu modellerle simülasyonları tamamladık. Araç güvenliği ve dayanıklılığı tasarım analizlerini bitirdik. Şasi ve güç aktarma gibi geliştirme ve fonksiyon test prototiplerini Türkiye’de üreterek, test merkezlerine gönderdik. ‘Küresel oyuncu olacağız’ dedik, Stuttgart’ta Togg Europe’u kurduk, kullanıcı araştırmalarına başladık."
2022 sonunda yerli bataryayı hazır etmek amacıyla Farasis ortaklığında "Siro"yu kurduklarını hatırlatan Karakaş, bunun yanında hızlı ve yaygın alt yapı oluşumuna destek için Togg Akıllı ve Hızlı Şarj Çözümleri A.Ş.'yi kurduklarını da hatırlattı.

Haberin Devamı

Beş modellik aile

M. Gürcan Karakaş, 1 milyon 200 bin metrekare açık alanda inşa edilen tesislerin 44 bin adet zemin güçlendirme kolonu üzerine inşa edildiğini belirterek, "Temmuz 2022 sonu deneme üretimlerine başlayacağız. 2022 sonu ilk seri üretim aracımızı banttan indireceğiz. Homologasyon testlerinin ardından 2023’ün ilk çeyreğinde C-sınıfı SUV aracımız pazara çıkacak" dedi. Bunu takiben 18 ay sonra yine C sınıfındaki Sedan ve Hatchback modellerinin üretime gireceğini kaydeden Karakaş, "B-SUV ve C-MPV’nin de katılmasıyla, 5 modelden oluşan ürün gamımız tamamlanacak. 2030’a kadar tek platformdan 5 farklı model üretimiyle toplam 1 milyon adet araç üretmeyi planlıyoruz” ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

TOGGda hazırlık tam gaz

TOGGda hazırlık tam gaz

CES'te sahne alacak

Bir teknoloji şirketi olarak otomotiv fuarlarına katılmadıklarını hatırlatan Togg CEO’su M. Gürcan Karakaş, 5-8 Ocak tarihlerinde, dünyanın en büyük Tüketici Elektroniği Fuarı CES 2022’de (Consumer Electronics Show) yer alacaklarını söyledi. Fuara, Togg’un gelecek vizyonunu gösteren akıllı cihazla katılacaklarını belirten Karakaş, “Küresel rakiplerimizin de yer aldığı CES’te kendimizi ve savunduğumuz kavramı anlatmamız gerekiyor. Ayrıca burada kendimizi bir kez daha dünyaya tanıtmış olacağız" dedi.