Son dönemde inişli-çıkışlı bir seyir izleyen otomotiv ihracatı, geçtiğimiz ay yeniden yükselişe geçti. Nitekim otomotiv endüstrisinin Nisan ihracatı yüzde 11.5 artış ile 2.7 milyar dolar oldu.
Gerek Ukrayna krizi gerekse de çip krizi nedeniyle son dönemde inişli-çıkışlı bir grafik izleyen otomotiv endüstrisi, geçtiğimiz ay yeniden yükselişe geçti. Nitekim Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) verilerine göre, otomotiv endüstrisinin nisan ayı ihracatı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 11.5 artış ile 2.7 milyar dolar oldu.
Aylık bazda bu yılki en yüksek ihracat rakamına ulaşan sektörde, alt ürün gruplarından eşya taşımaya mahsus ticari araçlar ve otobüs-midibüs-minibüs ürün gruplarında, çift haneli artış kaydedildi. Ülkeler arasında ise ABD, Slovenya ve İsrail’e yüksek oranlı ihracat artışları dikkat çekerken, Türkiye ihracatında ikinci sırada yer alan sektörün ihracattan aldığı pay ise yüzde 11.7 oldu.
OİB Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik, “Dünya ticaretinde olumsuz gelişmelerin yaşandığı ve büyümeye dair negatif yönde tahminlerin yapıldığı bir dönemden geçiyoruz. Böylesine bir dönemde nisan ayı performansımızla bu yılki en yüksek ihracat rakamına ulaşmayı başardık ve otomotivde dünyanın güçlü ve güvenilir üretim üssü olduğumuzu bir kez daha gözler önüne serdik” dedi. Nisan ayında Türkiye ihracatında ikinci sırada yer alan sektörün bu yılın ilk 4 ayında parite kaynaklı yaşadığı kayba da dikkat çeken Çelik, “Bu yılın ocak-nisan döneminde euro/dolar paritesi kaynaklı 700 milyon dolarlık ihracat kaybımız oluştu. Buna rağmen ilk 4 ayda otomotiv endüstrisi ihracatımız yüzde 0.4 artışla 10.2 milyar dolar oldu. İlk 4 aydaki ortalama aylık ihracatımız ise 2.55 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti” dedi.
Yan sanayi farkı
Geçen ay en büyük ürün grubunu oluşturan tedarik (yan sanayi) endüstrisinde ihracat yüzde 9.5 artarak 1 milyar 151 milyon olurken, otomobil ihracatı yüzde 10 azalarak 807 milyon dolar, eşya taşımaya mahsus motorlu taşıt ihracatı yüzde 54 artarak 462 milyon dolar, otobüs-minibüs-midibüs ihracatı da yüzde 21.5 artarak 100 milyon dolar oldu.
Yan sanayide en fazla ihracat yapılan ülke olan Almanya’ya satışlarda yüzde 5 artış görülürken, ABD’ye yüzde 85, Polonya’ya yüzde 14, Belçika’ya yüzde 15, Fas’a yüzde 70 ihracat artışı yaşandı.
Neymar adına özel elektrikli!
Almanya’da kurulu elektrikli otomobil üreticisi “Next.e.GO Mobile SE”, giderek hız kazanan elektrikli otomobil piyasasında yerini alabilmek amacıyla yeni nesil aracını geçtiğimiz hafta içinde tanıttı. “e.wave X” adını verdiği minik ve 4 kişilik elektrikli otomobilinin tanıtımını ise, Brezilyalı yıldız futbolcu Neymar Jr. ile birlikte gerçekleştirdi. Neymar’ı aynı zamanda “marka elçisi” de yapan Alman üretici, aynı zamanda yıldız futbolcunun adını taşıyan “e.wave NJR” ve sadece 31 adet üretilecek özel serisini de duyurdu. Bu araçlardan biri Neymar tarafından kullanılacak, kalan 30 adedinin satışından elde edilecek geril ise, futbolcunun anavatanı olan Brezilya’da sürdürülebilir su projelerine bağışlanacak.
Minikliği sayesinde hemen her tür park yerine sığabilen “e.wave X”, iç mekanında büyük bir ekrana ve pek çok akıllı bağlantı teknolojisine sahip. Büyük batarya seçeneğiyle tek şarjla 240 kilometreden fazla yol yapabilen bu ufaklık, arkada 80 kW’lik elektrik motoruna sahip.
Yine ‘eşsiz’ bir süper daha
İtalyan super spor otomobil üreticisi Ferrari, yine “özel projeler” bölümünden harika bir araç çıkartmayı başardı. “SP48 Unica” adı verilen yeni Ferrari, anlaşılacağı üzere “dünyada tek” olacak. “F8 Tributo” modelinin temelleri üzerine inşa edilen bu eşsiz otomobil, özellikle arka bölümünün görüntüsüyle dikkat çekiyor. Nitekim burada alışılageldiği üzere motor görebilmek mümkün değil. Zira arka kısımda cam ya da benzeri bir şey bulunmuyor. Kalbinde F8’den alınma, çift turbo beslemeli 3.9 lt hacimli V8 motor bulunurken, bu, araca 711 HP güç üretme ve 0’dan 100 km/s hıza 2.9 saniyede çıkabilme yeteneği veriyor. Aracın sahibinin, ona kavuşmak için 2 milyon dolardan fazla bir miktarı gözden çıkarmış olduğu tahmin ediliyor.