Operasyonel kiralama sektörü, yılın ilk yarısında toparlanma çabalarını sürdürürken, filo kiralamada hafif ticari araçların payının yükseldiği belirtiliyor.
Filo kiralama sektörünün bu yılın ilk yarısındaki performansına ilişkin verileri açıklayan Tüm Oto Kiralama Kuruluşları Derneği (TOKKDER), operasyonel araç kiralama sektöründe hafif ticari araçların payının giderek arttığını behlirtti.
TOKKDER’in, bağımsız araştırma şirketi NielsenIQ iş birliğiyle hazırladığı, 2021 yılının ilk yarı sonuçlarını içeren rapora göre, operasyonel yani filo kiralama sektörü yılın ilk yarısında 8.7 milyar TL’lik yeni araç yatırımı yaparak Türkiye’de satılan yeni otomobillerin yüzde 10.8’ini yani 33 bin 400 adet aracı filosuna kattı. Yılın ilk yarısı itibariyle sektörün aktif büyüklüğü 46 milyar TL olarak gerçekleşirken, bu dönemde, sektörün kiradaki aktif araç sayısı yılın ilk çeyreğine göre yaklaşık yüzde 1 azalarak 223 bin 178 adet oldu. Sektörün toplam araç sayısı ise 2020 yılı sonuna göre yüzde 7.1 azaldı ve 244 bin adede geriledi.
Ticariler yüzde 4.6
Rapora göre, bu dönemde, sektörün araç parkının yüzde 50.9’u kompakt sınıf araçlardan oluşurken, küçük sınıf araçlar yüzde 26 ve üst-orta sınıf araçlar yüzde 18.5 pay aldı. 2018 sonunda operasyonel araç kiralama sektörünün filosundaki payı yüzde 2.9 olan hafif ticari araçların payı ise 2021 yılının ilk yarısında yüzde 4.6’ya yükseldi. Diğer yandan, sektörün araç parkında yer alan hibrit ve elektrikli araçların payının hızla artmaya devam etmesi de dikkatleri çekti. Buna göre, sektörün araç parkının büyük bölümünü yüzde 76.5 ile dizel yakıtlı araçlar oluşturmayı sürdürürken, benzinli araçların payı yüzde 18.1’e çıktı. Hibrit ve elektrikli araçların payı ise yüzde 3.6’dan yüzde 5.4’e yükseldi.
‘Daha da artacak’
TOKKDER Yönetim Kurulu Başkanı İnan Ekici, uzun yıllardır ticari araçların kiralanmasındaki engellerin ortadan kaldırılması için uğraş verdiklerine dikkat çekerek, “2018 sonunda ticari araç kiralama kısmi olarak olanaklı hale geldi. Çok yakın bir zamanda ise nihayet bu engelleri ortadan kaldırdık. Artık birçok şirket filosunda 1 tane dahi ticari araç bulundurmaksızın kiralama yapabiliyor. Şu anda ticari araca ilgi çok yüksek, daha da artacak” diye konuştu.
Bunun satışlara da yansıdığını anlatan Ekici, “Ticari araç satışları 150 bin adetlerin üzerine hatta 200 bine yaklaşacak şekilde ilerliyor. Biz de payımızı artırıyoruz. Bu sektör açısından çok önemli. Ben operasyonel kiralama sektörünün, hafif ticari araçların kiralanmasının önünün açılmasıyla birlikte, adetsel açıdan geçmiş gücünü hızla toparlayacağına inanıyorum. Türkiye’de özellikle pandemi döneminden en çok etkilenen KOBİ’lerde ticaretin yeniden hareketlenmesiyle hafif ticari araca olan ilginin artacağına inanıyorum” ifadelerini kullandı.
‘Boyanmış ‘sıfır’ da çıkabiliyor’
Geçtiğimiz günlerde ÖTV matrahında yapılan düzenlemelerle birlikte belirli “0” kilometre otomobillerin fiyatlarında 50 bin TL’ye kadar düşüş yaşanırken, araç bulunurluğu halen bir sorun olmaya devam ediyor. Bu da, daha çok ikinci el otomobillerde yaşanan bir sorunun, “0” km araçlarda da görülmesine yol açabiliyor. Nitekim “Pilot Garage” adlı şirketin verdiği bilgiye göre yıl başından bu yana kendilerine getirilen 1500 “0” kilometre araçtan 100’ünde boyalı parça tespit edildi. Bu da tüketicilerin “0” kilometre araç satın alırken de dikkatli olması gerektiğini gözler önüne serdi.
Artan talep, tedarik zinciri problemleri ve çip krizi sebebiyle sıfır kilometre araç pazarında da birçok problemle karşılaşıldığını dile getiren Pilot Garage Genel Koordinatörü Cihan Emre, “Birkaç yıl önce gönül rahatlığıyla satın alınan sıfır km araçlarda, artık ticari kaygılar üst düzeye çıktığı için hiç olmadığı kadar problemlerle karşılaşmaya başladık” diyor. Emre, şunları söylüyor:
“Stoklanan ‘0’ araçlar çekiciden düşebiliyor, nakliyesinde park kazaları yaşanabiliyor, dolu yağışına maruz kalabiliyor. Ekstra aksesuar adı altında satılan seramik kaplama, cam filmi, tampon eki gibi işlemler amatör tekniklerle yapılıyorsa araç tekrar boyanmak zorunda kalabiliyor. Dahası donanımsız araçların albenisi artırmak için yan sanayi deri döşeme yapılırken 4 kapının sökülüp tekrar takıldığı araçlara şahit olduk. Böyle bir aracı gelecekte satışa çıkardığınızda ekspertizde 4 kapı sök-tak/değişen çıkacak, ki 30-40 bin TL değer kaybı demek. Günümüzde satıcılar şeffaf yaklaşmadığı için sıfır kilometre bir otomobil satın alırken tüketicilerin dikkatli olmasını ve gerektiğinde TSE belgesine sahip kurumsal markalarda ekspertiz yaptırmasını tavsiye ediyoruz.”
4 milyon euro’luk gerçeklik!
Yönetim değişikliği yaşayan hiper otomobil üreticisi Bugatti, daha önce sadece “deneysel bir konsept” olarak tanıttığı “Bolide” modelini üretmeye karar verdi. Bugatti koleksiyonerlerinin “ısrarları üzerine” bu kararı aldıklarını belirten Bugatti Başkanı Stephan Winkelmann, “Bunun üzerine Bolide modelini deneyimleyebilmeleri için 40 adet üretmeye karar verdik” dedi. 1.578 HP güce sahip olacak Bolide, 4 milyon euro’dan başlayan fiyatlarla satılacak. 0-100 km/s hıza 2.17 saniyede çıkabildiği belirtilen Bolide, adını Fransızca “Le bolide” yani “yarış otomobili” kelimesinden almış. Dolayısıyla gerçek hali de sadece pistlerde kullanıma uygun olacak, trafiğe çıkamayacak. Ön bölümü bire bir F1 yarış otomobillerinin aerodinamik tasarımına sahip olan Bolide, Porsche-Rimac ortaklığının ilk ürünü olacak gibi duruyor.
Enterprise Türkiye ile MG’nin elektrikli iş birliği
Enterprise Türkiye, yüzde 100 elektrikli araç yatırımlarına devam ediyor. Türkiye’nin en büyük elektrikli araç filosuna sahip olan Enterprise Türkiye, son olarak efsanevi İngiliz markası MG’den 50 adet yüzde 100 elektrikli “ZS EV” model araç alımı gerçekleştirdi.
Enterprise Türkiye’nin böylelikle filosundaki elektrikli araç parkı da 125 adedi aşmış oldu. Enterprise Türkiye CEO’su Özarslan Tangün, “Türkiye’de elektrikli araçların kiralanmasında hibrit otomobillerle başlattığımız öncü misyonumuzu, elektrikli modellerle devam ettiriyoruz. Bu iş birliğiyle, tamamen elektrikli MG ZS EV’nin yeterli bir sürede deneyimlenmesi için katkı sağlayacağımızı düşündük. Ayrıca müşterilerimiz, kiraladıkları MG ZS EV araçları kabin içerisinde yer alan kartlar sayesinde, şarj istasyonlarında ücretsiz olarak şarj edebilecek” dedi.
En avantajlı Yaris de satışa sunuldu
Toyota’nın B segmentindeki başarılı temsilcisi ve Avrupa’da Yılın Otomobili seçilen Yaris, Türkiye’de 1.0 lt motor seçeneğiyle de satışa sunulmaya başlandı. 1.5 lt benzinli ve 1.5 lt hibrit seçenekleriyle büyük beğeni toplayan yeni nesil Yaris, 1.0 lt motor seçeneğiyle daha ulaşılabilir bir konuma sahip oldu. Yeni Yaris 1.0 Vision, 185 bin TL’den başlayan fiyatlarla satışa çıktı. Toyota Türkiye Pazarlama ve Satış A.Ş. CEO’su Ali Haydar Bozkurt, Yaris 1.0’ın yüzde 50’lik ÖTV diliminde olacağını belirtti. 998 cc silindirli motor, 72 PS güce ve 93 Nm tork değerlerine sahip. 5 ileri manuel şanzımanla eşleştirilen araç, fabrika verilerine göre ortalama 4.5 lt tüketiyor.
Kadınlara ücretsiz motosiklet eğitimi
Trafikte kadın sürücülerin sayısını artırmak, pandemiyle birlikte artış gösteren kurye sektöründe kadın istihdamına yönelik fayda sağlamak ve kadınları cesaretlendirmek amacıyla Yamaha Motor Türkiye tarafından kadınlara ücretsiz motosiklet eğitimi verilmeye başlandı.
Motosiklet eğitimi almak isteyen kadınlar için hafta içi belirlenen günlerde, Yamaha Riding Academy’de, doğru ve güvenli motosiklet kullanımı için gerekli tüm teorik ve pratik bilgilerin yer alacağı 1 günlük ücretsiz eğitimler veriliyor.
İstanbul Autodrom’da yer alan Yamaha Riding Academy’de verilen başlangıç seviyesi eğitimlerde, kadınlar hem teorik hem de pratik eğitim alma şansı yakalıyor. http://yamaharidingacademy.com/ adresi üzerinden alınan başvurular sonucu, eğitim için uygun bulunan sürücüler hafta içi belirlenen günlerde eğitime katılıyor. Eğitimlere A1, A2 ya da A sınıfı ehliyet sahibi sürücüler katılabiliyor.