Levent Köprülü

Levent Köprülü

-

Tüm Yazıları

Otomotiv endüstrisi, tüm dünyada “çip” kaynaklı krizle boğuşmaya devam ediyor. Otomobilin yanı sıra ticari araç fabrikaları da çip nedeniyle üretim duraklamaları yaşarken, sorunun 2022’de de süreceği belirtiliyor

Yeni tip koronavirüsün otomotiv sektörünün başına açtığı bir başka bela olan “çip krizi” bütün hızıyla sürerken, önemli çip üreticileri, bu durumun
2022 yılını da “esir alması”nın beklendiğini söylüyor.

Kovid-19 pandemisi nedeniyle yaşanan üretim duraklamaları, bazı tesislerdeki grev ve yangınlar, evden çalışma döneminde TV, cep telefonu ve tablet gibi elektronik ürünlere talebin artması, tüm dünyada çip krizi yaşanmasına neden olmuştu. Dünyada çip üretimi yapan firmaların azlığı ve yeni nesil araçlarda kullanılan çip sayısının artması da buna etki etmişti. Her ne kadar bazı tesislerde çip arzı artmış gibi görünse de talebin aşırı şekilde artması, sorunun
bir türlü aşılamamasına neden oluyor. Tabii bu parçaların üreticilere teslim sürelerinin uzaması da cabası...

Haberin Devamı

Farklı çözüm aranıyor

Bu da, pek çok üreticinin başta “üretim durdurma” olmak üzere farklı çözümlere yönelmesini kaçınılmaz hale getiriyor. Toyota’dan Volkswagen Grubu’na kadar pek çok üretici geçtiğimiz haftalarda üretimlerini geçici olarak durduracaklarını açıklamıştı. Hatta Toyota, 14 fabrikasında üretime ara vereceğini açıklamıştı. Son olarak da Fiat, Peugeot, Citroen ve Opel’i bünyesinde bulunduran “Stellantis” bir açıklama yaparak, üç marka için tek çatı altında ticari araç üreten Sevel fabrikasında üretimin duracağını bildirdi. Bu kervana Daimler Grubu da katıldı.

Öte yandan Alman Porsche, araç sıkıntısı ve üretim aksaması yaşanmaması adına bazı araçlarında “kukla” çipler kullandığını açıkladı. Şirketin CEO’su Oliver Blum, “plasebo çipleri” diye de adlandırılan bu çiplerin, daha sonra, servislerde gerçekleriyle değiştireceklerini de kaydetti.

Bunun yanında otomotiv üreticilerinin, son dönemde ortaya çıkan “gerçekten de sahte” çipler nedeniyle zorluklar yaşandığı belirtiliyor. Bu çiplerin, gerçek üreticileri taklit eden ve sahte üretim yapan firmalarca dolaşıma sokulduğu, üreticilere yollandığı söyleniyor.

Haberin Devamı

Müşterileri arasında Toyota, Ford ve Honda’nın bulunduğu Japon çip üreticisi “Rohm”, sorunun 2022’de de süreceğini kaydederken, kapasite artırımı için yatırımlara başladığını ancak devreye girmesinin zaman alacağını bildirdi. Geçen Eylül ayından bu yana tam kapasite çalıştıklarını belirten Rohm, buna rağmen artan siparişlere yetişemediklerini de vurguluyor.

Çipler 2022’yi de rehin alabilir

Cenevre’ye Orta Doğulu kardeş

Uluslararası Cenevre Otomobil Fuarı (GIMS) ve Katar Turizm, bir anlaşma imzalayarak, 2023’te ilki gerçekleştirilecek “Katar Cenevre Uluslararası Otomobil Fuarı”nın planlanmasını kararlaştırdı. Katar Turizm ile GIMS Daimi Komitesi’nce yapılan ortak açıklamada, varılan ortaklık sayesinde, uluslararası üne sahip otomobil fuarının Orta Doğu’da düzenlenmesine imkan tanınacağı dile getirildi. Uluslararası Cenevre Otomobil Fuarı’nın Katar formatının ilk olarak 2023 yılı sonbaharında gerçekleşmesi ve her 2 yılda bir tekrarlanması planlanıyor. Şimdiden merak uyandıran bu etkinliğin teması ve detayları, 19-27 Şubat 2022’de düzenlenecek Cenevre Fuarı 2022’de açıklanacak.

Haberin Devamı

Elektrikli ve Hibrit Araçlar Haftası eylülde

İlk kez 2019’da düzenlenen “Elektrikli ve Hibrit Sürüş Haftası”nın ikincisi, 11-12 Eylül arasında, İstanbul Tuzla’daki ‘AutoDrom’ pist alanında gerçekleştirilecek. “Sharz.net”in ana sponsorluğunda, Garanti BBVA, Gersan, Honda, MG, Tragger, Toyota, Lexus ve EniSolar’ın destekleriyle, Türkiye Elektrikli ve Hibrid Araçlar Derneği’nce düzenlenecek etkinlikte, farklı markaların elektrikli ve hibrit araç modelleri yer alacak, test edilebilecek.

Çipler 2022’yi de rehin alabilir

O da kısalıp uzayabiliyor!

Tüm gözler Münih Otomobil Fuarı’na çevrilmişken, lüks otomobil markası Audi, ABD’deki Monterey Car Week etkinliğinde “Skysphere” adını taşıyan konseptini tanıttı. Tasarım detaylarında, atalarından biri kabul edilen Horch markasının modellerinden de izler taşıyan (ters açılan kapılar gibi) araç, aktif olarak artırılabilir aks mesafesi ve birbiri içine kayan gövde mekanizması sayesinde, istenirse dış uzunluğunu 25 santimetre değiştirilebiliyor. Yani araç “Spor” modunda 4.94 metreyken, “Grand Touring” modunda 5.19 metreye çıkarılabiliyor. Bu değişimle araç içinde de bir şeyler oluyor! Nitekim direksiyon, vites ve pedallar, Grand Touring modunda ortadan kalkıyor, otomobil sürüş kontrolünü de devralıyor. Hatta park ve şarj işlemlerini de otomatik olarak gerçekleştiriyor. Arkada 8 silindirli bir motor bulunurken, elektrik desteğiyle birlikte 632 beygirlik güce ulaşıyor. Araçta yer alan 80 kWh kapasiteli batarya paketiyse, Skysphere’e 500 kilometrelik menzil vadediyor.

Çipler 2022’yi de rehin alabilir

Satın almak yok kiralamak var!

Fransız Renault Grubu’nun, Çinli Jiangling Motors Group ile 2018’de kurduğu ve araç paylaşımı konusunda faaliyet gösterecek alt markası Mobilize, taksi, özel kiralık araçlar ve filolara özel araç çağırma hizmetleri için ideal olduğu belirtilen yüzde 100 elektrikli sedan “Limo”yu tanıttı. Asıl tanıtımı 8 Eylül’de “2021 IAA Münih Otomobil Fuarı”nda gerçekleşecek Mobilize Limo, 2022’nin ikinci yarısından itibaren yalnızca abonelikle sunulacak ve kişiye özel çözümler içerecek. İlk etapta 40 Limo’nun Avrupa çapında kullanıma sunulması planlanırken, aracın tek şarjla yaklaşık 450 km yol alabileceği belirtiliyor.

Çipler 2022’yi de rehin alabilir

Otomotivcilerin Rusya çıkarması

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB), pandemi sonrası sektörün ilk yüz yüze fuarı olan “MIMS Automechanika Moskova 2021 Fuarı”na 28 firma ile geniş milli katılım gerçekleştirdi. Türk otomotiv firmaları, yıllık 18 milyar dolar otomotiv ithalatıyla önemli potansiyel barındıran Rusya’da, ev sahibi ülke başta olmak üzere 35 ülkeden sektör temsilcileriyle ikili iş görüşmesi yapma şansı yakaladı.

Geçen yıl Türk otomotiv sektörü olarak Rusya’ya ihracatın 468 milyon dolar olduğunu hatırlatan OİB Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik, “Tedarik endüstrisinin bu rakamda yüzde 83 gibi yüksek bir payı bulunuyor. Rusya’nın tedarik endüstrisi ithalatı ise yaklaşık 10 milyar dolarla büyük potansiyele sahip. Hedefimiz, Rusya’ya 2013’te 1.1 milyar dolara kadar yükselen ihracat rakamlarını yeniden yakalamak” dedi.

Çipler 2022’yi de rehin alabilir