Levent Köprülü

Levent Köprülü

-

Tüm Yazıları

Bu yılın ilk 7 ayında Türkiye'de otomotiv üretimi yüzde 11, otomotiv ihracatı da yüzde 7 artış kaydetti. Otomobil ve hafif ticari araçta kapasite kullanımı yüzde 61 oldu

Otomotiv Sanayii Derneği’nin (OSD) Ocak-Temmuz verilerine göre, yılın ilk 7 ayında otomotiv üretimi bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 11 artışla 705 bin 79 adet, otomobil üretimi yüzde 2 artarak 449 bin 550 adet oldu. Aynı dönemde, otomotiv ihracatı adet bazında yüzde 7 artarak 512 bin 320 adet olurken, otomobil ihracatı ise yüzde 3 azaldı ve 332 bin 874 adet oldu.

Haberin Devamı

Ocak-Temmuz döneminde toplam pazar ise, geçen yıla göre yüzde 31 artarak 461 bin 730 adet düzeyinde gerçekleşti. Bu dönemde, otomobil pazarı yüzde 27 arttı ve 346 bin 636 adet oldu. Son 10 yıllık ortalamalar dikkate alındığında Ocak-Temmuz döneminde toplam pazar yüzde 6.4 ve otomobil pazarı yüzde 10 arttı. Ağır ticari araç pazarı yaklaşık yüzde 4 azalırken, hafif ticari araç pazarı ise 10 yıllık ortalamanın paralelinde gerçekleşti ve yüzde 2 azaldı.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, Ocak-Temmuz döneminde toplam ihracattan yüzde 13.5 pay alan otomotiv sanayisi yılın ilk 7 ayını lider tamamladı.

Bu arada söz konusu dönemde, otomotiv endüstrisinin kapasite kullanım oranı yüzde 62 oldu. Araç grubu bazında kapasite kullanım oranları ise hafif araçlarda (otomobil + hafif ticari araç) yüzde 61, ağır ticari araçlarda yüzde 58, traktörde yüzde 76 seviyesinde gerçekleşti.

Ticari araçta artış

Ocak-Temmuz döneminde ticari araç üretimi bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 30 artış gösterdi. Bu dönemde, ağır ticari araç grubunda üretim yüzde 56 artarken, hafif ticari araç grubunda üretim yüzde 28 arttı.

Yılın ilk 7 ayında, toplam ticari araç üretimi 255 bin 529 adet olarak gerçekleşti. Pazara bakıldığında ise, Ocak-Temmuz döneminde bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla ticari araç pazarı yüzde 95, hafif ticari araç pazarı yüzde 40 ve ağır ticari araç pazarı yüzde 112 arttı. Özellikle ağır ticari araç grubunda bir önceki yıla göre artış gerçekleşmesine rağmen baz etkisi dikkate alındığında 2015 yılına göre kamyon pazarı yüzde 31, otobüs ve midibüs pazarı yüzde 31 oranında daraldı.

Haberin Devamı

Öte yandan Ocak-Temmuz döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre toplam otomotiv ihracatı dolar bazında yüzde 27, euro bazında ise yüzde 17 arttı. Bu dönemde, toplam otomotiv ihracatı 16.7 milyar dolar olarak gerçekleşirken, euro bazında otomobil ihracatı yüzde 1 azalarak 4.5 milyar euro oldu. Yılın ilk yedi ayında dolar bazında ana sanayi ihracatı yüzde 18 oranında artarken, tedarik sanayi ihracatı yüzde 42 oranında arttı.

7 aylık yükseliş

Efsanenin yeni yorumu ‘tükendi’ bile!

İtalyan süper spor otomobil üreticisi Lamborghini, radikal görünümlü efsane modeli “Countach”ı yeniden yarattı. Hibrit teknolojiye de sahip “Countach LPI 800-4”den 112 adet üreteceğini belirten Lamborghini, bu araçların tamamının satıldığını belirtiyor.

Tasarımının pek çok ayrıntısında “efsanevi atasından” izler taşıyan Countach LPI 800-4, çok çekici ve güzel görünüyor. Gücünü 6.5 litrelik V12’den alan Countach, ayrıca 35 bg güç üretebilen bir elektrikli motora da sahip. Hibrit sistemli araç, böylelikle toplamda 814 beygir güce ulaşırken,0-100 km/s hızlanmasını da 2.8 saniyede tamamlamasını sağlıyor. Yani yeni model, alınabilecek en hızlı Countach olacak. Fiyatıysa yaklaşık 2.7 milyon dolardan başlıyor.

Haberin Devamı

7 aylık yükseliş

7 aylık yükseliş

Elektrikli Marvel 2022'de gelecek

Doğan Trend Otomotiv’in Türkiye distribütörlüğünü üstlendiği İngiliz kökenli efsanevi otomobil markası MG, 2021 yılının ilk 6 ayında 21 bin adetle satışlarını bir önceki yıla göre 5 kat artırarak yeni bir rekora imza atarken, 2019’da girdiği Avrupa pazarında iddiasını güçlendirmeye devam etti.

MG, bununla birlikte Avrupa’da satışa sunduğu en yeni elektrikli SUV modeli “Marvel R Electric”in detaylarını aktararak dikkatleri üzerine çekti. İki farklı çekiş tipi ve üç farklı donanım seviyesine sahip yeni MG, tasarımı, kalitesi ve zengin donanımlarıyla dikkat çekiyor. MG Marvel R Electric, “MG Pilot” teknolojik sürüş desteği, 19.4 inçlik dokunmatik ekranlı yeni MG iSMART bağlantı sistemi, V2L araçtan-cihaza şarj gibi özellikleriyle yeni bir deneyim vaad ediyor.

4 tekerden çekişli versiyonlarında 288 PS güç ve 370 kilometre menzil, arkadan itişli versiyonunda ise 180 PS güç ve 402 kilometrelik menzil sunan Marvel R Electric’in, her iki versiyonunda da 70 kWsa kapasiteye sahip lityum iyon bataryalar yer alıyor. MG’nin yenilikçi premium SUV modeli, 4.9 saniyelik 0-100 km/s hızlanması ve 200 km/s’lik azami hızıyla yüksek performanslı bir elektrikli otomobil olduğunu ispatlıyor. Doğan Trend Otomotiv, Marvel R Electric’i 2022 yılında Türkiye’de satışa sunacak.

7 aylık yükseliş

7 aylık yükseliş

Doblo Trekking yenilendi

Tofaş’ın Bursa fabrikasında üretilen Fiat Doblo, yenilenen “Trekking” versiyonuyla satışa sunuldu. Doblo’nun “Trekking” versiyonu, zorlu yol koşullarına uygun yapısı, sürüş konforundan taviz vermeden sunduğu performans ile geçmiş yıllardaki başarılarını, yenilenmiş hali ile daha yukarıya taşımaya hazırlanıyor. 120 HP gücündeki 1.6 lt dizel motor seçeneği ile satışa sunulan Doblo Trekking, 209 bin 900 TL’lik fiyatı ve Koç Fiat Kredi aracılığı ile sunulan 100 bin TL’ye 12 ay yüzde 0,89 faizli cazip kredi seçeneğiyle Fiat bayilerindeki yerini alıyor.

Doblo Trekking’de 10mm yükseltilmiş gövde, çekiş kabiliyetlerini yukarı seviyeye taşıyan “Traction Plus” özelliği ve dört mevsim lastikleri ile konforlu bir sürüş sunarken; yeni versiyon; Titanyum Gri Tavan Rayları, titanyum grisi ön ve arka tampon koruma parçaları, 16 inç Titanyum gri alaşım jantları, “Trekking” yazılı siyah yan kapı çıtası ve Piano Black yan aynaları ile diğer Doblo’lardan ayrılıyor.

7 aylık yükseliş

300 bininci kamyonu üretti

Mercedes-Benz Türk Aksaray Kamyon Fabrikası, 300 bininci kamyonunu üretim bandından indirerek önemli bir dönüm noktasına ulaştı.

Mercedes-Benz’in tüm dünyadaki 3 kamyon fabrikasından biri olan Mercedes-Benz Türk Aksaray Kamyon Fabrikası’nın 300 bininci kamyonu, Transaktaş Global Lojistik’e teslim edilen, Mercedes-Benz çekici ailesinin en yeni üyelerinden Actros 1851 Plus oldu.

7 aylık yükseliş