Bu yılın kasım ayında İzmir, çok önemli bir konferansa ev sahipliği yapacak.
Dünyanın sayılı şarap uzmanı, yatırımcısı ve yazarı, “Wine Blogger Konferansı” için İzmir’de buluşacak...
“Türk Şarapları Platformu” ya da yurtdışında bilinen adıyla “Wines of Turkey”nin (WoT)girişimleri ile gerçekleştirilen organizasyonun en büyük destekçisi de Kültür ve Turizm Bakanlığı.
Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdürü Cumhur Güven Taşbaşı‘nın açıklamasına göre bu konferans, 2012 yılının resmi tanıtım programı içinde de yer alıyor..
35 farklı ülkeden 400’e yakın şarap, yemek, turizm yazarı ve uzmanının katılacağı konferansın Türk şarap sektörüne yaratacağı talep ve ülkenin tanıtımına yapacağı katkı açısından önemi büyük.
2008 yılından bu yana sektörün tanıtımı için çalışmalarını sürdüren WoT’un Doluca, Kavaklıdere, Kayra, Kocabağ, Pamukkale, Sevilen ve Vinkara gibi aktif üyeleri de bu konferansta yer alacak.
Konferansın belki de en önemli özelliği, yurtdışından gelecek bloggerların sadece şarap değil, gezi, turizm ve yemek konularında yazılarıyla tanınan uzman isimler olması. Dolayısıyla etkinliğin Türkiye’de başta zeytinyağı firmaları olmak üzere özellikle lüks gıda kategorisine giren ürünler sunan firmalar ve butik oteller açısından da önemli iş fırsatları sunacağını belirtelim...
Dünyanın önde gelen şarap tüccarları da konferansa katılmayı ihmal etmiyor. Bu da Türk üreticisinin yeni pazarlara açılması adına önemli bir fırsat olarak kabul ediliyor. Zira katılımcılar arasında Bibendum, Berry Bross&Rudd, Naked Wines, The Wine Hub, Thierry’s, Direct Wines, Laithwaits gibi prestijli şarap mağazalarının temsilcileri de bulunuyor.
Türkiye’nin bu yıl Polonya, Fransa, Macaristan ve Moldovya gibi adaylar arasından seçilmesi, konferansın önemini bir kat daha arttırıyor.
Konferansın Türkiye tarafından düzenlenmesi gündeme geldiğinde İstanbul ve Kapadokya ön plana çıkmış. Ancak Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın devreye girmesinden sonra ibre İzmir’e dönmüş.
Özetle, hem İzmir’in tanıtımı için, hem de şarap sektörü son derece önemli bir organizasyon...
Buraya kadar herşey normal gibi görünse de, “Wine Blogger Konferansı”nın İzmir’e alınmasını iyi okumak gerek...
Türkiye, son 10 yıldır içinde alkol gizli organizasyonlara resmi düzeyde hiç katılmamış. Hatta 2006 yılında bir benzeri İspanya’da düzenlenen ve İspanya Başbakanı Jose Luis Zapatero’nun resmi davette bulunduğu organizasyona gidilmeyişi TBMM’de bile olay olmuş. Ve milletvekillerimiz tarafından “muhafazakar Ak Parti’nin alkole olan mesafesi” diye değerlendirilmiş. Oysa aynı AK Parti’nin yönetimindeki Türkiye’de bir bakanlık, bir alkol organizasyonuna onay vermekle kalmıyor, bir de sahipleniyor...
Peki o günden bu yana AK Parti değişti mi?
Kimsenin böyle bir değişim gördüğünü sanmam...
Bana göre bu iş olsa olsa, “AK Parti İzmir’i fethetmek için prensiplerinden bile vazgeçiyor” diye yorumlanır.
Adına da, “İzmir açılımı” denir...