Değerli dostlarım, Türkiye’de her yıl birçok masum insanımızı trafik kazalarında kaybediyoruz. İçinde bulunduğumuz süreçte bu yönde yapılan araştırmalar, ilginç bulguları da ortaya çıkarıyor. Panik olarak adlandırılan sağlık sorunu, sürücü ve yayaların yaşamında önemli bir yer tutuyor. Demek ki, trafik yaşamımızda o denli etkili...
Bilindiği gibi, yaralamalı ve ölümlü veya maddi hasarlı olup talep halinde her kaza sonrası tarafların anlaşamaması sebebiyle veya ölümlü kazalarda trafik kaza tespit tutanağı düzenleniyor... Tutanakta; kaza sebebi belirlenemiyor veya tespiti mümkün olamıyorsa, çoğu kez -sürücü hatası- olarak kayıtlara geçiyor. Kaza nedeninin, ancak çok özel durumlarda yol hatası olarak gösterildiği dikkat çekiyor. Sürücüler, şehirlerarası yollarda çoğu kez ara vermeden, yani molasız araç kullanıyor; bunun sonucunda ne yazık ki ölümlü trafik kazalarına neden oluyorlar.
Kazaların, özellikle de ölümlü kazaların sayısının artması üzerine kusurlu olduğu tespit edilen sürücüler; detaylı sağlık kontrolünden geçirilmeye başlandı. Uygar ülkelerde bu denetimlerin gelişmiş ve denetim özelliği taşıyan cihazlarla yapıldığı biliniyor. Bizde de bu konuda önemli adımlar atılıyor.
İhmale gelmez
Gelelim panik atağa... Sürücülerimizde sıklıkla görülen bu rahatsızlığın başlangıç sürecinde bir tepki ve korku hali dikkat çekiyor. Bu hale bürünen kişi, direksiyona hâkim olamamaya başlıyor. Korku-titreme gibi belirtiler sonucu ‘kaza’ meydana geliyor, sonuçta birçok can gidiyor. Maddi hasarları zaten saymaya bile gerek yok...
Aşırı hız yapan ve sürekli araç kullanan bu sürücülere, özellikle mevsim değişikliği sürecinde daha çok rastlarız. Yaşamın bu değişimleri esnasında panik atak denilen bu rahatsızlık ve olumsuz davranışlar kendini daha çok gösterir. Bu konuda yeterli tedbir alınamadığı görülüyor.
Şu ortaya çıkıyor... Esasen; düşündüğümüz korkular ve yaşamda istemediklerimizi, beynimizin içinde taşıdığı birçok atak oluşturuyor. Kişisel panik bozuklukları, ancak hekim denetiminde teşhis ve tedavi edilebiliyor. Araç kullanırken çarpıntı-kalp atışları hızlanıyor, sürücünün soluğu kesiliyor, büyük riskler baş gösteriyor. Trafik kurallarına titizlikle uymaya çalışmalı, panik atağı da ihmal etmemeliyiz!